Cineaştii români sunt invitaţi să-şi înscrie producţiile la Bucharest International Film Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv şi singurul festival de film din Bucureşti cu o competiţie internaţională dedicată lungmetrajului. Ediţia a XVIII-a va avea loc în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Cineaştii români sunt invitaţi să se înscrie în secţiunea Film românesc a festivalului. 

Informaţiile pentru înscriere se găsesc pe www.biff.com.ro. BIFF îşi propune să lărgească secţiunea dedicată filmului românesc şi să prezinte publicului bucureştean şi invitaţilor străini cât mai multe filme autohtone. 

În cadrul festivalului de film vor fi prezentate 3 filme de lungmetraj şi 5 filme de scurtmetraj reprezentative pentru cinematograful ucrainean contemporan. 

Invitatul de onoare al festivalului de film şi, de asemenea, şi preşedintele juriului internaţional al celei de a XVIII-a ediţie, este regizorul şi scenaristul ucrainean, Valentyn Vasyanovych, câştigător al mai multor premii internaţionale, printre care şi Orizzonti Award pentru cel mai bun film la festivalul de la Veneţia din anul 2019. 

Valentyn Vasyanovych militează pentru drepturile omului astăzi, în prima linie a frontului în Ucraina. La debutul invaziei ruse în Ucraina, Vasyanovych a ales să documenteze atrocităţile Armatei Roşii din oraşul Irpin, situat lângă Kiev. 

Filmele pe care preşedintele juriului internaţional al ediţiei le va prezenta sunt: „Reflection”, „Atlantis”, „Back Level”, filme nominalizate de Ucraina la premiile Oscar pentru film străin. 

   

De asemenea, aceste filme au câştigat premii şi nominalizări la Festivalul Internaţional din Toronto, Festivalul Internaţional de Film Odesa, festivalul de la Veneţia şi multe altele. 

Pădurea Katyn, în regia lui Andrzej Wayda, este un alt film ce va fi proiectat în cadrul secţiunii „Omagiu Ucraina”. „Katyn” va fi prezentat in memoria celor ucişi în masacrele de la Katyn si „Bucea”. Masacrul de la Katyn, unde a fost omorât tatal regizorului Andrzej Wayda, a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Înscrierile cineaştilor români sunt aşteptate pe pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite