Christian Badea şi Denis Shapovalov, câştigător al concursului Ceaikovski, în final de stagiune. Shapovalov: "Prin viaţa mea curge muzica lui Ceaikovski"

0
0
Final de stagiune FGE

Joi şi vineri, Orchestra simfonică a Filarmonicii va fi condusă, în finalul stagiunii 2020-2021 de la Ateneul Român, de Christian Badea, prim-dirijor principal al FGE. Solist va fi celebrul violoncelist Denis Shapovalov, care a câştigat în 1998 cel de-al XI-lea Concurs Internaţional Ceaikovski, fiind distins cu premiul I şi Medalia de Aur.

Programul concertului condus de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu", include Uvertura operei Răpirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart, Variaţiunile rococo pentru violoncel şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, Italiana de Felix Mendelssohn. Solist va fi celebrul violoncelist Denis Shapovalov, care a câştigat în 1998 cel de-al XI-lea Concurs Internaţional Ceaikovski, fiind distins cu premiul I şi Medalia de Aur.

„Suntem bucuroşi să-l avem alături de noi pentru acest final de stagiune pe excelentul muzician şi violoncelist Denis Shapovalov, o personalitate foarte interesantă şi creativă.  Compozitor si dirijor, Denis priveşte arta ca pe un mod de viaţă, bucurându-se de fiecare moment cu o prospeţime şi un entuziasm apreciat de publicul internaţional. Am avut plăcerea să colaborez cu el la Moscova şi la Sankt Petersburg, cu Filarmonica, în concerte care celebrau memoria lui Mstislav Rostropovici”, a declarat maestrul Christian Badea.

„Mozart, Ceaikovski şi Italiana de Mendelssohn  mi se par lucrari foarte potrivite pentru un final de stagiune pe care îl dorim pozitiv şi plin de speranţă pentru revenirea la activitatea normală din toamnă”, a subliniat Christian Badea, prim-dirijorul Filarmonicii "George Enescu".

„De când am venit pe lume ascult neîncetat muzica lui Ceaikovski. O dată cu studiul violoncelului, visul meu era să cânt cea mai frumoasă piesă de virtuozitate scrisă pentru acest instrument – Variaţiunile pe o temă rococo de Ceaicovski. Mai târziu, am câştigat medalia de aur la Concursul Internaţional Ceaikovski şi recent am compus o piesă numită Variaţiuni rock pe o temă rococo de Ceaikovski.

Prin viaţa mea curge muzica lui Ceaikovski şi sunt mereu fericit să interpretez această capodoperă a compozitorului meu preferat”, a punctat Denis Shapovalov, solistul invitat de FGE în finalul stagiunii.

„Abia aştept să vin pe scena Ateneului, despre care cred că este una dintre cele mai frumoase săli de concert din lume şi sunt foarte fericit să colaborez din nou cu prietenul şi colegul meu, minunatul dirijor Christian Badea. Am cântat alături de el  de câteva ori pe cele mai importante scene din Europa, dar acest eveniment este captivant pentru mine pentru că este debutul meu în Bucureşti şi primul concert alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu.Aştept cu bucurie să împărtăşesc cea mai frumoasă muzică rusească publicului bucureştean”, a conchis Shapovalov.

CHRISTIAN BADEA


Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.
Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat. În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A iniţiat ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018. A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) şi „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul „George Enescu” 2019 din Bucureşti, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist.

Dirijorul Christian Badea Ateneu

DENIS SHAPOVALOV

Denis Shapovalov

S-a născut la 11 decembrie 1974 în Rusia. După terminarea cursului postuniversitar al Conservatorului de Stat din Moscova (clasa Nataliei Şahovskaya), la vârsta de 26 de ani, Denis Shapovalov a devenit cel mai tânăr profesor de violoncel la această universitate faimoasă, unde a predat timp de 11 ani (2001-2012). A câştigat premiul I şi Medalia de Aur la cel de-al XI-lea Concurs Internaţional Ceaikovski în 1998.

Din 2006, după ce a studiat şi dirijatul la Conservatorul de Stat din Moscova, Shapovalov a cântat în majoritatea orchestrelor simfonice importante din întreaga Rusie, inclusiv în Orchestra Simfonică de Stat „Novaya Rossiya” (dirijor Yuri Başmet ). În 2012, a fost director artistic al proiectului difuzat la TV „Cello Parade” la cel de-al III-lea Festival Internaţional Rostropovici, dirijând 60 de violoncelişti din cele mai importante opt orchestre din Rusia.

Denis Shapovalov a participat la numeroase festivaluri internaţionale din Rusia, Franţa, Italia, Germania, Austria, SUA, Japonia şi China. La debutul american, a impresionat virtuozitatea sa la cel de-al III-lea Congres Mondial de Violoncel.

Shapovalov a colaborat cu Orchestra Simfonică Ceaikovski, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii din Sankt Petersburg, orchestrele de cameră „Moscova Virtuosi” şi „Soliştii din Moscova”, Orchestra Bayerische Rundfunk, Orchestra Filarmonică Olandeză, Orchestra Filarmonică din Londra, London Symphony Orchestra, Baltimore Chamber Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

A fost invitat în seria de concerte care au sărbătorit aniversarea lui Mstislav Rostropovici, la împlinirea vârstei de 75 de ani, evenimente care s-au desfăşurat în Londra şi SUA.  De asemenea, Mstislav Rostropovici l-a invitat pe Shapovalov să cânte împreună cu diferite orchestre din Rusia, Marea Britanie, SUA şi să participe la Festivalurile Rostropovici din Azerbaidjan şi Franţa.

Denis Shapovalov a colaborat cu mari dirijori, precum: Lorin Maazel, Jukka-Pekka Saraste,  Andrew Litton, Christian Badea, Vladimir Spivakov, Yuri Başmet, Gianadrea Noseda, Valentin Uryupin.

A susţinut concerte în principalele săli de concert din lume -  Balşoi a Conservatorului din Moscova, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Festival Hall şi Barbican Center din Londra, Megaron din Atena, Auditorio Nacional de Musica şi Palacio de Congresos din Madrid.

Abordând şi repertorii originale de jazz, Denis Shapovalov şi-a tradus pasiunea pentru muzica rock în proiectele încrucişate „Above the Earth” şi „Rock vs Rococo”, prin care a atras un public nou către spectacolele clasice. În 2007 a devenit primul muzician clasic care a susţinut un concert solo la Polul Nord.

Închiderea stagiunii simfonice 2020-2021

Concert simfonic CU PUBLIC

Joi, 24 şi vineri 25 iunie, ora 19.00 

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solist
DENIS SHAPOVALOV

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Uvertura operei Răpirea din serai

Piotr Ilici Ceaikovski
Variaţiunile rococo pentru violoncel şi orchestră

Felix Mendelssohn
Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, Italiana

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19, vor fi puse în puse în vânzare 370 bilete, sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporţie de 50 la sută din capacitate.

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Pentru a susţine activitatea Filarmonicii "George Enescu", procesatorul de plăţi nu percepe la acest concert comisionul de 4% din valoarea biletului. Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite