Simfonii de Haydn şi Schumann dirijate de Horia Andreescu pe scena Ateneului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Horia Andreescu                                     FOTO: Virgil Oprina
Dirijorul Horia Andreescu                                     FOTO: Virgil Oprina

Vineri seară, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de maestrul  Horia Andreescu. Programul concertului cu public din această săptămână este alcătuit din  Simfonia nr. 48, în do major din Joseph Haydn şi Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann.

Joseph Haydn (1732-1809), prieten cu Mozart şi profesor al lui Beethoven, a marcat clasicismul muzical vienez. A devenit unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, fiind adesea numit părintele simfoniei pentru că a dezvoltat genul într-o formă superioară.  Simfonia nr. 48 este supranumită Maria Theresia, pentru că a fost compusă cu ocazia unei vizite a împărătesei Maria Terezia a Austriei din anul 1773.

Simfonia nr. 2 de  Robert Schumann (1810-1856) este „o bijuterie muzicală, pe care dirijorul Sergiu Celibidache o considera drept cea mai simfonică dintre creaţiile sale, cu unul dintre cele mai frumoase adagio-uri compuse vreodată.  Atât Maria Theresia de Haydn, cât şi Simfonia nr. 2 de Schumann sunt lucrări pe nedrept uitate, care merită puse în valoare. Mă bucur să fac acest lucru alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu“, apreciază dirijorul Horia Andreescu.

 „Sunt fericit că publicul revine în sala Ateneului Român. Muzicienii au nevoie de public, de energia iubitorilor de muzică, pe care o să simtă pe viu. Nu putem trăi fără public în sală“, subliniază maestrul Horia Andreescu.

Horia Andreescu a colaborat cu Filarmonica „George Enescu” de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În anii '80 şi '90 a fost Dirijor Invitat Permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin.

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referinţă ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók şi pentru relaţia privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în acelaşi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi şi al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiţii internaţionale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti contribuie esenţial la creşterea noilor generaţii de instrumentişti şi dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepţie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg şi Nagoya, orchestrele de cameră din Israel şi Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga şi ansamblul Modern din Frankfurt.

Concert simfonic

Vizual concert

Joi, 17 iunie şi vineri, 18 iunie, ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor

HORIA ANDREESCU

Program

Joseph Haydn

Simfonia nr. 48, în do major

Robert Schumann

Simfonia nr. 2, în do major, op. 61

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 110
Categoria II: 100 lei

Biletele pentru cele patru concerte sunt puse în vânzare pe site-ul instituţiei.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19,  sunt puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ 350 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporţie de 50 la sută din capacitate.

Biletele se pot procura astfel:


- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Pentru a susţine activitatea Filarmonicii "George Enescu", procesatorul de plăţi nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.
Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.
Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile impuse de protecţie şi distanţare.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite