Celebra violonistă Leticia Moreno din Spania cântă în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leticia Moreno
Leticia Moreno

Joi, 9 şi vineri, 10 decembrie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va cânta sub bagheta dirijorului său principal Gabriel Bebeşelea, în două concerte cu public, susţinute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul va cuprinde îndrăgitul Concert în mi minor pentru vioară şi orchestră, op.64 de Felix Mendelssohn şi Simfonia nr.1, în do major, op.19 de Carl Maria von Weber, o lucrare mai puţin cunoscută publicului de la noi.  Solistă în concertul lui Mendelssohn este violonista spaniolă de origine peruană Leticia Moreno, una dintre cele mai provocatoare şi temperamentale tinere artiste de pe firmamentul muzicii internaţionale, care captivează „publicul şi criticii deopotrivă prin carisma naturală, virtuozitatea şi forţa interpretativă profundă”.

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" începând cu stagiunea 2020/21, precum şi Director Muzical şi Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeşelea îşi continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deţine din anul 2016.Pe lângă aceste poziţii, Gabriel Bebeşelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Gabriel Bebeselea dirijor foto Ionut Macri

Printre soliştii cu care Gabriel Bebeşelea (foto) colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul "Strigoii" de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Naţional "George Enescu", Gabriel Bebeşelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar şi al editării şi curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înfiinţat ansamblul de muzică veche şi nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeşelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeşelea a obţinut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeşelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

Născută în Spania, de origine peruană, violonista Leticia Moreno întreţine legături puternice cu America Latină, în special cu ţara ei de origine, unde se întoarce pentru a cânta în fiecare stagiune.  Artista a studiat la  Scoala Superioara de Muzica Reina Sofia din Madrid, Hochschule für Musik und Tanz din Köln şi la Guildhall School din Londra, fiind cel mai tânăr membru al prestigioasei  fundaţii Alexander von Humboldt Stiftung. A studiat cu profesori celebri, printre care se numără Zakhar Bron, Maxim Vengerov şi  Mstislav Rostropovici. A colaborat, printre alţii, cu dirijori faimoşi precum Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Paavo Jarvi, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach, Yuri Temirkanov, Krzysztof Penderecki. A câştigat concursuri internaţionale de vioară precum Szeryng, Concertino Praga, Novosibirsk, Sarasate, Kreisler, fiind laureată a Echo Rising Star.

De asemenea, a cântat cu orchestre de top precum Wiener Symphoniker, Filarmonica din Sankt Petersburg, Mahler Chamber Orchestra, Washington's National Symphony, Orchestra Mariinsky, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra Philharmonique de Monte Carlo, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Academy of St. Martin in the Fields. A înregistrat recent două CD-uri pentru Universal/Deutsche Grammophon: Spanish Landscapes - un studiu de muzică spaniolă (Sarasate, Lorca, Granados, Falla ş.a.) şi Concertul nr. 1 pentru vioară de Dmitri Şostakovici cu Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, condusă de Yuri Temirkanov. Artista a lansat cel mai recent album Piazzolla la Deutsche Grammophon, înregistrat la Abbey Road Studios din Londra şi la Emil Berliner Studio din Berlin, alături de Orchestra Filarmonicii din Londra şi de muzicianul Andrés Orozco-Estrada. Leticia Moreno cântă pe o vioară Nicola Gagliano din 1762.

CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC

Gabriel Bebeselea Leticia Moreno

9 şi 10 decembrie, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

GABRIEL BEBEŞELEA

Solistă

LETICIA MORENO

Program

Felix Mendelssohn

Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op.64

Carl Maria von Weber

Simfonia nr.1, în do major, op.19

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Biletele se pot procura astfel: la intrarea principală a Ateneului Român (doar cu o oră înainte de începerea concertului!)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporţie de 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiţii şi a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite