Cele mai periculoase secte din lume: de la sex cu copii la sinucideri în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunare la Washington a reprezentanţilor Ku Klux Klan, una dintre cele mai periculoase secte din lume FOTO AP / imagine din ianuarie 1925
Adunare la Washington a reprezentanţilor Ku Klux Klan, una dintre cele mai periculoase secte din lume FOTO AP / imagine din ianuarie 1925

Printre cele mai periculoase secte din lume se numără Biserica Unificării, Scientologii, Ku Klux Klan, Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale Domnului, Aum Shinrikyo, Copiii Domnului şi Poarta Raiului.

Sectele sunt definite ca fiind sisteme care venerează un individ, un ideal sau un obiect. Deseori, venerarea ajunge la stadiul de fanatism şi de aici până la acte abominabile nu mai este decât un pas. De la crime şi sinucideri în masă până la sex cu minori, cele mai periculoase secte din lume nu au lăsat nimic să stea în calea propovăduirii propriilor credinţe.

Cele mai periculoase secte din lume: Scientologia 

Scientologii nu formează un cult tip care să facă prima pagină a ziarelor cu acţiuni religioase şi doctrine şocante sau cu violenţă grafică. Cei care au reuşit să scape din aceasta sectă vorbesc despre spălarea creierului, fraude şi încercări de destabilizare financiară. Foştii membri au mai povestit despre despre ameninţări şi alte metode periculoase prin care liderii sectei se asigurau că membrii rămân loiali. Principiul de bază al cultului îl reprezintă convingerea oamenilor de influenţa extraterestră asupra omenirii şi destabilizarea judecăţii oamenilor. Dar, de fapt, principalul scop al sectei l-ar reprezenta banii. Dau în judecată şi cer daune enorme de la oricine îi vorbeşte de rău şi deseori, activitatea sectei seamănă mai mult cu a unei multinaţionale, decât cu a unei organizaţii religioase. În ciuda faptului că este una dintre cele mai controversate şi periculoase secte din lume, printre adepţii săi de numără nume celebre din lumea filmului, precum actorii Tom Cruise şi John Travolta.

Cele mai periculoase secte din lume: Biserica Unificării

Biserica Unificării este considerată una dintre cele mai periculoase secte din lume mai cu seamă din cauza marii puteri de influenţă pe care o are asupra tinerilor. Adepţii acestei secte îl glorifică pe Sun Myung Moon, despe care spun că este o fiinţă divină care merită adulaţia lor. Cultul a fost interzis în Germania pentru că s-a considerat că reprezintă un pericol pentru populaţie, în special pentru tinerii uşor de influenţat. Cum membrii sectei consideră că Moon este Dumnezeu, acesta este sprijinit în totalitate de biserica sa. Secta a fost acuzată că ademeneşte tinerii spre a se converti la ea acest cult şi chiar că lucrează activ la a-i separa de familiile lor. Moon are adesea discursuri critice la adresa creştinismului, vorbeşte despre Coreea că fiind tărâmul ales şi recunoaşte că se aşteaptă ca membrii bisericii sale să îl trateze ca pe o zeitate.

Cele mai periculoase secte din lume – Ku Klux Klan

Cultul este faimos pentru vestimentaţia membrilor, bazată pe robe albe cu glugi îndreptate în sus şi pentru supremaţia absolută a albilor pe care o proclamă. Ceea ce s-a pierdut în istorie însă este faptul că la origini, KKK este o sectă religioasă formată din extremişti creştini. Născută imediat după Războiul Civil american, secta ajunsese să numere patru milioane de membri. Tactica bazată pe teroare şi poziţia pe care o aveau faţă de negri, evrei, catolici şi alte minorităţi nu i-a adus multe favoruri, dar teama pe care o provoca şi crimele la care recurgea au transformat cultul într-unul periculos. De asemenea, caracterul anonim al KKK ajuta la instaurarea unei stări generale de teamă şi tensiune. Membrii sectei puteau trăi liniştiţi în societate, ca mai apoi să participe la acţiunile organizate de cult sub protecţia anonimatului asigurat de roba specfică. KKK există şi în ziua de azi şi, deşi influenţa sa a scăzut vertiginos, rămâne una dintre cele mai periculoase secte din lume.

Cele mai periculoase secte din lume: Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale Domnului

Format în Uganda, acest cult considera că sfârşitul lumii va avea loc la 1 ianuarie 2000. Adepţii lui au aderat strict la cele Zece Porunci, la Decalog. Mai exact, respectau cu atâta stricteţe poruncile, încât vorbeau foarte rar unii cu ceilalţi, de cele mai multe ori foloseau limbajul semnelor, pentru a nu încălca a noua poruncă. După ce data de 1 ianuarie 2000 a trecut fără să se fi înregistrat vreun eveniment care să semnalizeze sfârşitul lumii, secta şi-a pierdut brusc adepţii a căror credinţă a fost zdruncinată. Ca răspuns, liderul cultului a prezis o nouă apocalipsă, în luna martie a aceluiaşi an. Când 500 de adepţi s-au strâns la una din bisericile cultului, aceasta a explodat. Au existat acuzaţii de suicid în masă, dar, după ce ulterior s-a descoperit ca majoritatea victimelor muriseră înaintea exploziei din cauze precum otrăvirea sau strangularea, verdictul final a fost o crimă în masă, fapt care a inclus Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale Domnului în rândul celor mai periculoase secte din lume.

Cele mai periculoase secte din lume: Aum Shinrikyo

Această sectă japoneză al cărei nume înseamnă, în traducere, „Adevărul Suprem”, a fost înfiinţată de Shoko Asahara în 1984. Sub acoperirea exerciţiilor yoga şi de meditaţie, acestui cult i s-a oferit statut religios şi a devenit, ulterior, foarte periculos. În primul deceniu de la apariţie, Asahara şi adepţii săi au fost acuzaţi de fraudă, donaţii forţate şi chiar de crimă, fiind declarată una dintre cele mai periculoase secte din lume. În 1995 poliţia a luat în serios acuzaţiile şi a început să supravegheze grupul. Acţiunea l-a făcut pe Asahara să recurgă la împrăştierea de gaz sarin în sistemul de metrou în speranţa că va deruta autorităţile. În cele din urmă poliţia a reuşit să îl prindă pe Asahara şi a găsit la locuinţa lui un stoc imens de armament, produse explozive şi chiar oameni captivi. De asemenea, autorităţile au mai descoperit la reşedinţa lui Asahara o cantitate suficientă de gaz otrăvitor pentru omorârea a patru milioane de oameni, un elicopter rusesc, LSD, şi arme chimice cu antrax. Asahara a fost închis şi cultul său desfiinţat. Cu toate astea, există alte variaţiuni ale sectei, variante pe care Asahara nu le recunoaşte şi la care refuză să adere.

Cele mai periculoase secte din lume: Copiii Domnului

Puţine secte sunt atât de înfiorătoare precum cea înfiinţată de David Berg şi autointitulată „Copiii Domnului”. Principala credinţă a acestui cult este aceea conform căreia sexul cu copii nu numai că este permis, dar este şi un drept divin. Bineînţeles că de-a lungul timpului au fost numeroase plângeri de abuz sexual. Femeile tinere au fost îndreptate către prostituţie şi racolau noi membri, făcând parte dintr-un sistem de recrutare bine pus la punct. Gruparea şi-a atras dispreţul profund al societăţii, fiind declarată una dintre cele mai periculoase secte din lume. 

Cele mai periculoase secte din lume: Poarta Raiului

Adepţii acestei secte cred că salvarea poate fi obţinută numai părăsind Pământul înainte ca „marea reciclare” să înceapă. Cum părăsirea Pământului este puţin problematică, liderii sectei promovează suicidul ca răspuns la dilema părăsirii corpului şi atingerea mântuirii. Conducătorii sectei, Marshall Applewhite şi Bonnie Nettles, au pregătit clipuri video despre cum să îţi părăseşti trupul şi le-au distribuit membrilor. Mai apoi, în 1977, când cometa Haley a trecut pe lângă Pământ, Applewhite şi-a convins adepţii că o navă spaţială se ascunde în coada cometei şi că cei care îl vor urma pe calea morţii vor fi salvaţi. Americanul a ordonat atunci sinuciderea a 38 de persoane, acesta fiind doar unul dintre actele abominabile care au inclus Poarta Raiului în rândul celor mai periculoase secte din lume.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite