Cei mai înfiorători „gangsteri“ ai României. Povestea tâlharului care a ajuns în banda lui Al Capone şi a vândut rachiu de Cârţişoara în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criminali, tâlhari şi violatori au cutremurat de-a lungul timpului o lume întregă cu nelegiuirile pe care le-au făcut. În timp ce Vasile Tcaciuc şi-a construit un topor special pentru crime, Văduva Neagră colecţiona trupurile neînsufleţite ale amanţilor săi. Un alt „gangster“ cunoscut al secolului trecut a fost Ieronim Budac, care a vândut în America rachiul de Cârţişoara.

Adevărul. ro vă spune poveştile celor mai cutremurătoare crime din istoria României, vă prezintă tâlharii notorii din vremurile trecute şi abuzurile sexuale care au şocat întreaga ţară.

Povestea lui Ironim Budac, sibianul din banda  lui Al Capone

Plecat la doar 18 ani în America în căutarea unei altfel de vieţi, urmaşul legendarului haiduc Andrei Budac a ajuns în banda vestitului Al Capone şi a luat parte la comerţul ilegal cu alcool din perioada prohibiţiei. Mai mult, a făcut în America vestitul rachiu de Cârţişoara, pe care l-a vândut apoi pe piaţa neagră.

Cu strămoşi de renume, provenind din familia vestitului haiduc Andrei Budac, Ironim a plecat în America prin 1920, la 18 ani. În plină perioadă a prohibiţiei, Ironim a ajuns în banda vestitului Al Capone, luând parte la comerţul ilegal cu alcool. Monografia comunei consemnează un episod în care Ironim a ajuns cu camionul cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţia federală care îl urmărea. 

„Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whiskey. Într-una dintre întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei“, notează autorii în monografia comunei Cârţişoara. 

Condamnat la moarte pentru crima care a şocat Severinul

În vara anului 1981, Severinul a fost cutremurat de o crimă care avea să îngrozească chiar şi pe cei mai experimentaţi judiciarişti. O fetiţă de numai 3 ani şi şase luni fusese violată şi apoi ucisă cu o ferocitate greu de imaginat.

În scurt timp, la faţa locului sosea echipa de judiciarişti, care avea să cerceteze o crimă care a rămas în istoria neagră a Severinului. Imaginea era de-a dreptul stupefiantă. La etajul al 2-lea, într-o încăpere fără uşă, cadavrul fetiţei zăcea într-o baltă de sânge, aşezat pe spate. Lângă cadavrul fetiţei se găsea păpuşa acesteia şi o pereche de papucei. Se însera, astfel că oamenii legii au hotărât să amâne cercetarea locului pentru a doua zi dimineaţa.

În ciuda experienţei şi a profesionalismului, anchetatorii au trebuit să dea dovadă de multă stăpânire de sine în momentul cercetării cadavrului. „Dincolo de profesia aleasă, fiecare dintre noi suntem părinţii unui copil. Imaginea era sfâşâietoare”, îşi aminteşte un angajat al fostei Procuraturi.


Robin Hood al Transilvaniei a ajuns celebru peste ocean. „The New York Times” a scris despre „regele-tâlhar”

sandor rosza

Sándor Rózsa a fost unul dintre cei mai cunoscuţi tâlhari care au îngrozit Clujul în secolul XIX, spune arhivistul clujean Vasile Lechinţan.

„În arhivele Clujului s-a păstrat o însemnare despre Sándor Rózsa, care împreună cu alţi 17 haiduci au furat mai mulţi cai din oraş. Pe atunci furtul se pedepasea foarte sever, de obicei cu moartea. De asemenea, femeile acuzate de pruncucidere erau băgate în saci şi aruncate în Someş”, explică istoricul. Atât de cunoscut era tâlharul, care avea să-şi găsească sfârşitul în 1878 în închisoarea din localitatea clujeană Gherla, încât a apărut despre el un articol în New York Times, intitulat “Moartea regelui-tâlhar”.

Văduva Neagră, femeia care a colecţionat cadavrele amanţilor săi



Odată ajunsă acolo, fata devine celebră pentru aventurile amoroase care îi marchează adolescenţa , rezultând de aici numeroase scandalurile apărute în presa locală. Spre surprinderea tuturor, Văduva Neagră se îndrăgosteşte şi decide să se căsătorească cu un influent bancher austriac, Karl Schick.

La mai puţin de un an de la naşterea fiului lor, Lorenzo, soţul femeii dispare în mod miraculos şi nu se mai întoarce niciodată. La vremea aceea, Vera Renczi le-a explicat rudelor soţului său că acesta şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină petrecut în România.

vaduva

Crima care a îngrozit Zalăul: un bărbat şi-a ucis prietenul cu ciocanul

Oribila crimă s-a petrecut în urmă cu mai bine de zece ani în Zalău şi este, potrivit istoricilor, dar şi procurorilor, crima care a stârnit cea mai mare groază în rândul zălăuanilor, prin modul crud, meticulos şi calculat prin care autorul ei a încercat să scape de cadavru.

Crin Bologa, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, îşi aminteşte cum, la acea vreme, în calitate de procuror criminalist, a ajuns să se ocupe de acest caz. "Totul a pornit de la faptul că pe Valea Zalăului, în zona Pensiunii Ramona, o persoană a văzut plutind în apă o mână de om. Iniţial, am crezut că este rezultatul vreunei amputări de la spital, dar am decis să verificăm, totuşi. I-am chemat în ajutor pe jandarmi şi pe pompieri, iar în câteva ore am mai găsit şi cealaltă mână, două secţiuni din gambe, organe interne şi un cap de om", povesteşe prim-procurorul.

Potrivit acestuia, mai dificil decât a stabili cine a ciopârţit în acel hal o fiinţă umană a fost să identifice victima. "Am început prin a vedea ce persoane dispăruseră, în ultima vreme, din zonă, iar apoi am chemat, pe rând, vecinii să identifice, după bucăţile găsite, victima", explică el.


Povestea „Pedofilului din Burdujeni“, asasinul care a îngrozit Suceava la sfârşitul anilor '90

Sucevenii îşi amintesc şi acum de „pedofilul din Burdujeni”, aşa cum a fost denumit Mihai Olariu, bărbatul care în anul 1999 a violat nouă copii, doi dintre ei fiind apoi ucişi. Bărbatul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare şi a murit în 2003, în Spitalul Penitenciar Dej.

Mihai Olariu este bărbatul care a îngrozit Suceava în anul 1999. După o serie de violuri care a culminat şi cu două crime, pedofilul a fost prins abia după ce ancheta a fost preluată de criminalişti de la Bucureşti.

Totul a început la 19 mai 1998, atunci când un băiat de 13 ani a fost acostat în zona autogării din Năsăud şi apoi a fost violat, sub ameninţarea cuţitului, la marginea unei păduri din apropiere. Tot în mai, un copil de 12 ani este ameninţat cu cuţitul şi violat în apropiere de Gara Burdujeni. La 7 iunie 1999, un băieţel de nouă ani este abuzat sexual în zona Gării CFR Paşcani. La 23 iunie a fost înregistrată o nouă victimă în vârstă de 15 ani, în apropiere de Gara din Iaşi.

În data de 5 septembrie, un băiat de 12 ani a fost acostat în trenul Năsăud – Iaşi şi a fost apoi violat la marginea unei păduri din comuna Pojorâta. În octombrie 1999, un alt băiat de 13 ani este violat în zona Gării CFR Iaşi.

Cum a rămas fără penis un bărbat care a mers la ibovnică

Între anii 1919-1930 în fostul judeţ Putna au avut loc 24 de asasinate, 116 omoruri simple, 3 pruncucideri, 55 lovituri cauzatoare de moarte şi ca pedepse maxime au fost date 15 condamnări cu muncă silnică pe viaţă.

Poate cel mai revoltător act criminal, căreia i-a căzut victimă o fetiţă de doar doi ani şi cinci luni, s-a produs în anul 1922, pe data de 7 mai, în casa doctorului I. Macridescu, de pe strada Cuza Vodă. Aurica Borş, fetiţa servitoarei Măndiţa Borş, a murit în chinuri groaznice după ce a fost violată şi lovită cu bestialitate de chiar vizitiul maghiar al medicului Macridescu.

Tot arhive este povestită o altă întâmplare puţin mai ciudată, care datează de la începutul secolului trecut, mai exact din anul 1906. Anchetatorii s-au confruntat atunci cu o infracţiune având ca învinuită o femeie din Panciu care i-a tăiat penisul ibovnicului ei. În ordonanţa definitivă a judecătorului instructor este consemnat cu lux de amănunte modul cum s-a întâmplat fapta.

Povestea „măcelarului din Iaşi”, românul cu cele mai multe crime din istorie

Infractor de meserie, Vasile Tcaciuc a pus poliţie ieşeană pe jar în anii ’30 după ce a comis mai multe jafuri şi tâlhării. Pe când era în arest pentru una dintre astfel de fapte, sub podeaua locuinţei sale au fost găsite mai multe cadavre. Numărul victimelor sale, deşi necunoscut cu exactitate, ar fi de 26.

Pe Vasile Tcaciuc, cunoscutul site Wikipedia l-a inclus în lista criminalilor români cu cele mai multe victime. Aparent un infractor mărunt din perioada interbelică, bărbatul de origine basarabeană ascundea un secret terifiant.

Curmase viaţa a zeci de persoane. Înainte de a-şi începe seris de crime, după cum chiar el a mărturisit atunci când a fost prins, asasinul şi-a confecţionat un topor special. Care să nu-i alunece din mâini şi cu care a luat viaţa victimelor sale. Infractor de meserie, ironia sorţii a făcut ca în 1935, atunci când cadavrele lui Tcaciuc au fost descoperite, acesta să se fi aflat în arestul poliţtiei. Însă nu pentru crimă, ci pentru talharie şi jaf.

Într-una dintre zilele acelui an, după ce a fost arestat, noul proprietar al imobilului în care locuise Tcaciuc era alertat de câinele său care zgâria duşumeaua casei. Omul a săpat în locul în care animalul lătra de zor descoperind sub podeaua locuinţei fostului proprietar, Vasile Tcaciuc, şase cadaver care fuseseră ucise într-un mod brutal, lovite cu toporul personalizat a lui Tcaciuc.

Banda Voinescu-Cairo a semănat groază în perioada interbelică

O bandă de tâlhari care acţiona exact ca în filme şi nu avea milă de mic a terorizat Braşovul şi România timp de câţiva ani. Tâlharii s-au sinucis ca să nu cadă în mâinile poliţiştilor. Presa interbelică a scris de multe ori că şoferii poliţiei ar fi fost mână în mână cu infractorii. Există însemnări potrivit cărora chiar ministrul Teohari Georgescu a fost implicat indirect în cel mai mare jaf al României. În 1945, acesta şi-a adus doi prieteni, Voinescu şi Cairo, pe care i-a înscris în Partidul Comunist.

Cei doi au dat cea mai mare spargere din istoria ţării. Au jefuit, ca în filme, sediul BNR Braşov şi au furat un milion de dolari şi 300 de cocoşei de aur. Suma a fost una uriaşă la acele vremuri. Sediul Băncii Naţionale se afla pe strada Porţii, actuala Republicii, a­colo unde astăzi îşi are sediul Parchetul. După lovitura de la Braşov, comisarii-spărgători mai co­mis câteva furturi la filiale ale BNR din ţară şi din Bucureşti. Au ucis cu sânge rece pe oricine le-a stat în cale.

La operaţiune a participat şi un anume Florică Florescu, specializat în spargerea băncilor. Zis „Gura de lup”, Florescu tăia casele de bani prin placa din spate, cu o „gură de lup” specială. Tăierea plăcilor de oţel stratificate pentru a ajunge la compartimentele cu bani, necesita un procedeu aparte. Acesta, după ce şi-a luat par­tea, a fugit în Franţa. În acest fel a putut să scape de puş­cărie. Poliţiştii braşoveni nu au putut să-i prindă, şi multă vreme s-a discutat despre jaf.
 

La acest material au participat Borcea Ştefan, Ramona Găină, Corina Macavei, Remus Florescu, Olimpia Man, Dinu Zară, Cristina Răduţă, Ionuţ Benea, Simona Suciu, Cristina Răduţă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite