Născuţi asasini: Baciu şi Andrei, studenţii care îşi îngropau victimele pe malul lacului Bicaz
0Daniel Baciu şi Vasile Andrei, ambii din comuna Ceahlău, au îngrozit la începutul anilor 2000 opinia publică prin omorurile comise cu sânge rece şi zecile de furturi şi tâlhării. Baciu a sfârşit împuşcat în arestul Poliţiei Neamţ, după ce a vrut să evadeze. Andrei ispăşeşte şi acum în Penitenciarul Iaşi pedeapsa cu închisoare pe viaţă.
Cei doi studenţi au simţit că au lumea la picioare după ce şi-au procurat armament în urma unei spargeri comise pe 14 martie 2000, la locuinţa lui Ioan Cernat, din comuna Ceahlău, locul lor de baştină. Daniel Baciu (student la Drept) şi Vasile Andrei (la Agronomie), au dat atacul împreuncă cu alţi şase infractori vestiţi ca spargători de case de vacanţă din staţiunea Durău. Hoţii au furat atunci două arme de vânătoare, respectiv o puşcă cu glonţ, de calibrul 7,62 milimetri şi o puşcă mixtă.
Prima victimă a celor doi studenţi a fost Vasile Bogdan, un şofer de taxi din Piatra Neamţ care dispăruse pe 16 mai 2000, în prima zi de lucru ca taximetrist. Cadavrul a fost descoperit abia doi ani mai târziu, când cei doi criminali i-au condus pe anchetatori sub viaductul de la Valea Mormântului, pe malul lacului Bicaz, şi le-au indicat locul unde omorâseră şi-şi îngropaseră victima. Cadavrul a fost găsit fără cap, medicii legişti stabilind că a fost ucis prin împuşcare de la mică distanţă.
Îşi executau victimele cu cruzime
Tot în mai 2000, cei doi au plecat la Iaşi unde l-au abordat pe taximetristul Bogdan Aştefani (26 de ani), pe care l-au tocmit să-i transporte la Oradea. În noaptea de 27/28 mai, Baciu l-a ştrangulat cu cruzime pe taximetrist după ce l-a legat în stil vietnamez şi l-a îngropat la Izvorul Alb, pe malul lacului Bicaz.
„Sub ameninţarea armelor, i-am spus să meargă lângă lac. Aici l-am legat de mâini, cu mâinile la spate, de picioare, şi îi povesteam despre destinul lui. L-am întrebat: Ce fel de moarte preferi? Aş putea să te împuşc în cap, sa-ţi tai gâtul, da' cuţitul l-am pierdut, sau să te dau în lac? El a spus că nu vrea să moară, îi era frică, i-a albit, aşa, rădăcina părului şi i-a crescut barba”, a povestit ulterior scena Daniel Baciu.
În noaptea de 1 spre 2 iunie 2000, cei doi studenţi însoţiţi de Terez Samu, o studentă din Mureş pe care o cooptaseră în bandă, au intrat în hanul Izvorul Crişului şi i-au ameninţat cu armele pe angajaţii unitaţii apoi i-au închis într-un beci. Au furat casa de bani în care erau 1.000 de mărci germane şi 2.000 de forinţi şi au plecat cu un autoturism marca Daewoo Espero, cu numărul de înmatriculare de Neamţ. Au schimbat plăcuţele de înmatriculare cu cele ale maşinii patroanei hanului, iar în comuna Dumbrava au spart casa de bani, au împins autoturismul într-o prăpastie şi l-au incendiat, pentru a nu lasa urme.
Pe 5 iunie 2000, cei doi s-au întors la Cluj, iar un taximetrist, Radu Demian, a acceptat să-i transporte la Oradea. Baciu a scos pistolul şi l-a pus la tâmpla şoferului după care i-au luat un lănţişor de aur, un telefon mobil, 80 de dolari şi 300.000 de lei. Infractorii au plecat, pe 7 iunie, la Arad, de unde, cu un alt taxi, condus de Romeo Flutur, s-au îndreptat spre Sovata. Pe drum, pe taximetristul arădean l-au pus să-şi sape singur groapa cu un ciocan şi o şurubelniţă, dar l-au lăsat în viaţă.
Cei doi au fost prinşi la Aiud, la hotelul Unirea în dimineaţa zilei de 13 iunie la Hotelul Unirea, în urma unei acţiuni în forţă a poliţiştilor de la DPIR Cluj. Au fost condamnaţi pe viaţă pentru omor deosebit de grav, jaf armat, răpire de persoane, distrugere calificată şi nerespectarea regimului armelor si muniţiilor.
Au vrut să evadeze din arest
În noaptea de 15/16 iunie, Daniel Baciu (23 de ani) şi Andrei Vasile (24 de ani), au vrut să evadeze din arestul IPJ Neamţ. Se aflau acolo pentru anchetă după ce tocmai recunoscuseră că au comis prima crimă (Vasile Bogdan). La ora 3.30, cei doi le-au cerut subofiţerilor de serviciu să le permită să meargă la toaletă. Sub ameninţarea cuţitelor, Baciu şi Vasile i-au imobilizat pe gardieni şi au eliberat pe toţi deţinuţii din celule, o femeie încarcerată fiind luată ostatică.
S-a dat alarma, sediul IPJ Neamţ a fost înconjurat de jandarmi, dar cei doi criminali refuzau să negocieze, ei cerând o maşină şi arme. Rebelii au mai cerut ca toţi poliţiştii să părăsească dispozitivul, şi au încercat să iasă din arest, împreună cu ostaticii. Deşi ţinta era mascată aproape complet de corpul ostaticului, căpitanul Daniel Cazacu, şeful DPIR Neamţ, a tras, atingându-l în umăr pe Baciu. Gloanţele căpitanului l-au atins şi pe un gardian, moment în care criminalii s-au repezit cu cuţitele spre Cazacu. Baciu a fost împuşcat în abdomen şi picioare, iar ceilalţi poliţişti au dejucat tentativa de evadare
Daniel Baciu a fost îngropat, în cimitirul bisericii din comuna Ceahlău. La înmormîntare nu s-a oficiat nici o slujbă religioasă. Au participat doar câteva zeci de persoane, iar coroane de flori au fost depuse doar din partea familiei.
„S-a încadrat cu sinucigaşii pentru că el a savârşit crime şi pentru că dorea să mai savârşească. Familia lui a încercat să îl îngroape aşa cum trebuie, dar nu s-a putut. Daniel s-a îndepărtat prea mult de biserică”, a declarat preotul satului, Mihai Damian.
Scăpat cu viaţă din ambuscada din arestul Poliţiei, Vasile Andrei execută şi acum pedeapsa cu închisoare pe viaţă în Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi. Are 35 de ani, şi mult timp să reflecteze la ce a făcut umăr la umăr de tovarăşul lui de crime, acum oale şi ulcele.
„Eu cred că fiecare om e puţin asasin. Numai că ideea se dezvoltă mai tare la unii, şi la alţii, mai puţin” - crezul lui Daniel Baciu