Ce ciudăţenii i-a scris Ernest Hemingway lui Marlene Dietrich, într-o scrisoare scoasă la licitaţie

0
0

O scrisoare bizară trimisă de Ernest Hemingway actriţei Marlene Dietrich în 1955 va fi scoasă la vânzare într-o licitaţie care va avea loc pe internet, în a doua jumătate a lunii martie, informează hollywoodreporter.com, citat de Mediafax.

Scrisoarea, cu un stil aproape suprarealist şi uneori explicit, este semnată de Hemingway cu apelativul "Papa" şi descrie foarte bine "machismul" care îl caracteriza pe scriitor.

Marlene Dietrich şi Ernest Hemingway s-au cunoscut la bordul unui transatlantic pe ruta Paris - New York, în 1934, şi au devenit prieteni pe viaţă. Deşi nu au fost niciodată amanţi, îndelungata lor corespondenţă a fost marcată de dorinţă mutuală şi afecţiune.

Scrisoarea începe cu un paragraf în care Hemingway răspunde nemulţumirilor exprimate de Dietrich în legătură cu un show din Las Vegas în care ea juca rolul principal, însă textul virează destul de abrupt într-o altă direcţie şi devine bizar.

  "Dacă eu aş fi fost pe scenă, show-ul ar fi avut ceva inedit, tu ai fi fost aruncată pe scenă, beată, dintr-un mortier cu autopropulsie", scria romancierul. "După ce vei fi ajuns pe scenă, beată şi goală, eu aş apărea din spatele scenei sau din spatele tău, în haine de seară şi mi-aş fi scos foarte repede hainele de seară pentru a te acoperi pe tine, dezvăluind astfel fizicul meu de Burt Lancaster", mai scria Hemingway.

Într-o menţiune ulterioară, Hemingway spune că i-ar plăcea ca producătorii show-ului "să folosească aspiratoare cu aspiraţie inversată pentru a scoate hainele lui de seară de pe ea".

"Asta este scena care te zguduie cu adevărat şi eu am ceea ce trebuie pentru ea. O joc alături de o balenă uriaşă din cauciuc denumită Captain Ahab. Tu faci spume la gură, desigur, pentru a arăta că noi jucăm cu adevărat, apoi îmbuteliem acea spumă şi o vindem oricărui client supravieţuitor", scria Hemingway într-un alt paragraf al scrisorii.

Textul a fost scris în timpul filmărilor de la adaptarea cinematografică a romanului său "Bătrânul şi marea", regizată de John Sturges. Romancierul i se plângea actriţei în acea scrisoare în legătură cu faptul că a fost însărcinat cu prinderea unui peşte foarte mare care să fie utilizat într-o scenă importantă din film.

Fără a putea să anticipeze faptul că va ajunge să fie scoasă la licitaţie, scrisoarea lui Hemingway se încheie cu o notă ironică şi fatalistă despre natura celebrităţii: "Cred că ai putea să spui că şi tu şi eu am obţinut ceea ce oamenii ne-au permis să păstrăm. Şi ce dacă. Asta e un rahat. Te iubesc ca întotdeauna - Papa".

Scrisoarea face parte dintr-un total de 250 de obiecte care au aparţinut actriţei Marlene Dietrich şi care au fost lăsate moştenire celor trei nepoţi ai acesteia. Colecţia include celebrele costume bărbăteşti negre purtate de actriţă, ochelari de soare, o maşină de scris, brichete, fotografii, ceasuri şi scrisori.

Licitaţia va avea loc între 19 martie şi 6 aprilie pe site-ul Auctionmystuff.com.

Unele dintre obiecte sunt expuse în prezent la The Hollywood Museum din Los Angeles.

Născut în Illinois pe 21 iulie 1899, Ernest Hemingway şi-a început cariera de scriitor publicând diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. După intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Hemingway s-a înrolat voluntar într-o unitate de ambulanţe militare din Italia. A fost rănit pe front şi s-a întors în America, devenind reporter. A fost trimis din nou în Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revoluţia din Grecia şi, mai târziu, Războiul Civil din Spania. A început să scrie romane în jurul vârstei de 20 de ani, iar primul său roman, "The Sun Also Rises", a fost publicat în 1926.

Ernest Hemingway a fost premiat cu Pulitzer, în 1953, şi cu Nobel pentru literatură, în 1954. Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, în Cuba, unde a scris romane precum "Bătrânul şi marea", "Sărbătoarea continuă" şi "Insule în derivă". Printre alte romane celebre ale sale se numără "Grădină Raiului", "Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri", "Fiesta", "Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri", "Pentru cine bat clopotele" şi "Adio, arme". În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Marlene Dietrich, născută pe 27 decembrie 1901, a fost prima actriţă germană care a ajuns celebră la Hollywood. De-a lungul carierei sale, Marlene Dietrich s-a reinventat constant, debutând ca artistă de cabaret, membră a unui cor şi actriţă în filme germane, în Berlinul anilor '20, devenind apoi o stea la Hollywood în anii '30 şi, în final, o artistă celebră pe plan internaţional, devenind una dintre legendele cinematografiei secolului al XX-lea.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri