Cazul special al evreilor români din Viena anului 1943

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada României în Republica Austria şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 14 februarie, de la ora 17.00, la sediul ambasadei din Prinz Eugen-Str. 60, 1040, prezentarea studiului „Humanity amidst the Horror ‒ The special case of Romanian Jews in Vienna in 1943“, susţinută de istoricul de artă Daniela Schmid.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Oskar Deutsch, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Viena şi dr. Ariel Muzicant, vicepreşedintele Congresului Evreiesc Mondial. Studiul prezintă rolul reprezentanţilor diplomatici ai României la Viena în salvarea unor evrei de origine română de deportarea în lagărele de concentrare naziste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 2016 Daniela Schmid a realizat o activitate de cercetare şi documentare în arhivele din Viena şi Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena şi al Ambasadei României la Viena.

Evenimentul este organizat în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în perioada martie 2016 – martie 2017.

„Cercetarea mea s-a concentrat asupra problemei dacă şi de ce evreii de cetăţenie română au fost salvaţi de către Consulatul român de la Viena în primăvara anului 1943. Am urmărit subiectul în sine şi semnificaţia sa, trecând în revistă circumstanţele juridice şi politice pentru populaţia evreiască atât din Austria, cât şi din România, principalii protagonişti ai acestor evenimente istorice, evenimentele şi corespondenţa oficială între Consulatul României de la Viena cu Berlinul şi Bucureştiul, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Studiul se bazează pe documente ale Arhivei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, incluzând, totodată, schimbarea politică din România în ceea ce priveşte aşa-numita «problemă evreiască».“ (Daniela Schmid)

Daniela Schmid este specializată în istoria artei şi studii iudaice. În perioada 2009-2012 a urmat doctoratul la Institutul pentru Studii Iudaice al Universităţii din Viena, iar în perioada 2001-2008 a studiat istoria artei, limbi slavonice, studii iudaice. În prezent este curator al colecţiei „Judaica“ a dr. Ariel Muzicant (din 2012). În 2013 a fost lector la Institutul pentru Studii Iudaice, Universitatea din Viena. A lucrat în perioada 2006-2009 la casa de licitaţie Christie’s (Viena şi Londra) ca asistent cercetător şi cercetător restituiri. A participat la conferinţe organizate în Austria, Elveţia, Polonia, Israel şi SUA pe teme legate de istoria şi cultura iudaică.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite