Cannes 2018 - Lungmetrajul „Girl“, de Lukas Dhot, a fost premiat cu Queer Palm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Queer Palm 2018 a fost decernat vineri seară în unanimitate lungmetrajului „Girl“, al tânărului regizor belgian Lukas Dhot, care povesteşte istoria adevărată a unei adolescente născute băiat care visează să devină balerină, au anunţat organizatorii.

Creat în 2010, acest premiu independent recompensează un film din selecţiile de la Cannes pentru tratarea tematicilor altersexuale (homosexuale, bisexuale, transgen). Juriul a fost prezidat de producătoarea franceză Sylvie Pialat. 

Queer Palm, înfiinţat de criticul Franck Finance-Madureira, este echivalentul la Cannes al premiilor Teddy care se decernează în timpul Berlinalei.  

Anul trecut, a fost recompensat filmul "120 Battements par minute" al francezului Robin Campillo, Marele Premiu al ediţiei a 70-a a Festivalului, care evocă lupta Asociaţiei Act Up împotriva indiferenţei arătate de societate şi autorităţi faţă de SIDA.

Cu "Girl", prezentat în secţiunea Un Certain Regard, cineastul belgian Lukas Dhont, 26 de ani, care semneaz primul său lungmetraj, a emoţionat Cannes-ul. 

"Ceea ce mă interesează este să arăt persoane care nu se află în normele clasice ale masculinului şi femininului. (...) Cinema-ul este un mijloc interesant de a vorbi despre asta", a mărturisit regizorul pentru AFP, care se află şi în cursa pentru Caméra d'or, premiu care recompensează în fiecare an cel mai bun filmd e debut din selecţii.

Altă revelaţie din "Girl" a fost tânărula ctor belgian Victor Polster, în vârstă de 16 ani. Pentru primii săi paşi în cinema, el a prezentat o veritabilă performanţă interpretând-o pe Lara. 

Juriul a decernat şi Queer Palm Hornet pentru scurtmetraj filmului "The Orphan" al cineastei braziliene Carolina Markowicz.

Sâmbătă seară, juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes, condus de actriţa Cate Blanchett, va acordat premiile celei de-a 71-a ediţii.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite