Cannes 2015: Filmul lui Radu Muntean, lăudat de cele mai prestigioase publicaţii din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul "Un etaj mai jos", regizat de Radu Muntean şi prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, s-a bucurat în urma proiecţiei de cronici favorabile, presa de specialitate având numai cuvinte de laudă la adresa peliculei.

The Hollywood Reporter afirmă că pelicula "este puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety spune că "este un anti-thriller captivant".

"O dilemă morală se îmbină cu o viaţă burgheză construită iscusit pe trei planuri în filmul lui Radu Muntean, un captivant anti-thriller", îşi începe Variety cronica dedicată celui mai recent lungmetraj regizat de Radu Muntean.

"Lupta decisivă dintre denunţarea unei crime şi tăcerea este esenţa filmului lui Radu Muntean, «Un etaj mai jos/ One Floor Below», un captivant anti-thriller. Ca şi apa unui vas care se pregăteşte să dea în clocot, drama regizată de Radu Munteanu este foarte bine măsurată asigurând un control al nivelului de tensiune, care rămâne constant şi foarte discret şi care se îmbină plăcut cu construcţia pe trei planuri a vieţii burgheze, realizată de Radu Muntean", scriu editorii de la Variety.

Afinitatea regizorului pentru poveştile tinerilor din clasa de mijloc este dezvoltată în cel mai recent film al lui Radu Muntean, iar încrederea pe care o oferă actorilor săi seveşte, ca întotdeauna, dezideratelor sale. Deşi uşor subestimat, "Un etaj mai jos", un film fără prejudecăţi, mizează pe o temă cu greutate şi merită un loc de frunte în circuitul festivalier, mai spus jurnaliştii de la Variety, citaţi de Mediafax.

Pe de altă parte, Variety afirmă că "obiectivul nu îl părăseşte aproape niciodată pe Sandu Păstraşcu (Teodor Corban), dar nu este destul de precisă pentru a arată publicului că acţiunea este transmisă prin ochii lui, ci, mai degrabă, prezenţa constantă a personajului îi forţează pe spectatori să se întrebe de motivaţia lui, fără a-l condamna. E un tip perfect «normal», care împarte o afacere cu soţia lui, Olga (Oxana Moravec). (...) În timp ce merge acasă, aude o ceartă violentă, în apartamentul de la primul etaj, între Laura (Maria Popistaşu) şi vecinul ei căsătorit de la etajul 2, Vali (Iulian Postelnicu). Stând mai mult decât ar fi trebuit în holul blocului, Sandu se întâlneşte cu Vali la ieşirea din apartament".

"Aprecierile pot varia privind Noul Val al filmului românesc, dar trebuie să le acordăm cineaştilor creditul pe care-l merită: ei sunt foarte buni atunci când vine vorba de alegerea titlurilor", afirmă jurnaliştii de la The Hollywood Reporter.

Ei precizează că acest compliment rămâne valabil şi pentru lungmetrajul "Un etaj mai jos", cea mai recentă dramă regizată de Radu Muntean, un film puternic şi tăios, o peliculă foarte bună sau dacă nu chiar revoluţionară despre, aşa cum indică titlul, perspectivă şi distanţă.

"Cred că este locul unde îţi doreşti ca filmul tău să aibă premiera, probabil este cel mai important festival din lume şi funcţionează ca un instrument de marketing. Filmul va fi văzut, va fi probabil vândut, dar, în principal, va fi văzut de publicul cinefil, nişa aceasta tot mai mică a iubitorilor de film", a spus Radu Muntean pentru Mediafax.

Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Filmul "Un etaj mai jos" va fi lansat anul acesta în cinematografe.

Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite