Candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, în pericol - Scrisoare deschisă adresată CGMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arcub gabroveni

Candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 este în pericol. Primăria Municipiului Bucureşti doreşte reorganizarea ARCUB, instituţia mandatată să pregătească dosarul de candidatură, din serviciu public de cultură în instituţie de spectacole.

Proiectul de hotărâre urmează să fie votat marţi, 26 ianuarie 2016. Acest lucru limitează drastic atribuţiile ARCUB şi face practic imposibilă gestionarea candidaturii oraşului Bucureşti la titlul de CEaC 2021. Tot ce s-a făcut în prima etapă a candidaturii va fi pierdut!

Peste 25 de artişti, profesori universitari şi manageri culturali, membri ai echipei Bucureşti 2021, au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, prin care cer ca proiectul de hotărâre să nu fie votat, iar Consiliul General să îşi asume candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, aşa cum reiese din documentele semnate de liderii partidelor politice din Bucureşti.

Pentru mai multe informaţii, vă invităm la conferinţa de presă care va avea loc luni, 25 ianuarie, începând cu ora 11.00, la ARCUB, în strada Lipscani 84-90. Vor fi prezenţi semnatarii scrisorii deschise, reprezentanţi ai instituţiilor culturale din Bucureşti, precum şi ai mai multor asociaţii civice, comunitare şi culturale.

Ataşată este scrisoarea deschisă transmisă astăzi către autorităţi. În scurtă vreme va fi disponibilă şi o petiţie online care cere CGMB să nu voteze proiectul de hotărâre.

Către: Primarul General Interimar al Municipiului Bucureşti
Consiliul General al Municipiului Bucureşti
Direcţia de Cultură a Primăriei Municipiului Bucureşti
Direcţia de Management a Resurselor Umane din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti

Scrisoare deschisă

Ref. Procesul de candidatură al Municipiului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 şi proiectul de Hotărâre pentru reorganizarea ARCUB - modificarea anexelor 15a) şi 15b) din Hotărârea CGMB nr 305 din 2013 privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă 77 din 2013

Semnatarii şi semnatarele acestei scrisorii au aflat cu surprindere de existenţa pe site-ul Primăriei Generale a Capitalei http://www4.pmb.ro/wwwt/l52/hotarari/061.pdf, a unui Proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcţionare a ARCUB, ce propune transformarea instituţiei din serviciu public de cultură în „instituţie de spectacole de proiecte”, conform Ordonanţei 21/2007, proiect ce urmează a fi votat în plenul şedinţei Consiliului General al Capitalei din 26.01.2016.

În calitate de membri ai echipei extinse Bucureşti 2021 şi ai grupului de lucru Curatorium (format dintr-un număr important de artişti, manageri şi experţi culturali, urbanişti, arhitecţi, reprezentanţi ai sectorului cultural independent), care a avut un rol determinant în elaborarea şi în susţinerea dosarului de candidatură Bucureşti 2021/ Oraşul In-vizibil în faţa juriului format din experţi internaţionali şi români desemnaţi de Comisia Europeană, dorim să vă informăm următoarele:

  • Propunerea de reorganizare în timpul procesului de candidatură a instituţiei mandatate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti prin Hotarârea CGMB 40 din 27 februarie 2014, să gestioneze acest proces afectează şi pune iremediabil în pericol candidature oraşului, în cea de-a doua fază a competiţiei.
  • Prin propunerea de reorganizare a instituţiei în acest moment, acesteia îi sunt limitate în mod drastic atribuţiile, făcând imposibilă gestionarea unui proiect de anvergura Capitală Europeană a Culturii.
  • Calendarul activităţilor pentru cea de-a doua fază a candidaturii este întârziat, cu riscul major de a compromite complet şi imerediabil şansele pe care Bucureştiul le are în câştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. Partenerii şi colaboratorii implicaţi în acest proiect nu pot demara activităţile propuse.
  • Situaţia care decurge din această iniţiativă încalcă angajamentele asumate prin: - semnarea Protocoalelor de colaborare pentru organizarea unui cadru de lucru care să faciliteze procesul de elaborare a dosarului de candidatură a Bucureştiului (anexate), semnate de către liderii partidelor politice din Bucureşti ce compun CGMB, Primăria Generală şi de Sector - susţinerea candidaturii prin prezenţa directă a Primarului General Interimar Răzvan Sava şi a Consilierei Generale Cristina Nicolescu la prezentarea dosarului în faţa juriului european, în calitate de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, în data de 8.12.2015.

Astfel, considerăm că neasumarea angajamentelor de către reprezentanţii PMB duce la încălcarea regulamentului concursului, potrivit căruia acest proiect trebuie să beneficieze de sprijin politic transpartinic.

  • Prin demararea procesului de reorganizare în acest moment crucial pentru finalizarea candidaturii Bucureştiului pentru Capitală Europeană a Culturii 2021, se blochează practic procesul demarat de ArCuB în februarie 2014 şi se compromite caracterul participativ, solidar şi transparent care a stat la baza elaborării dosarului de candidatură şi care a fost unul dintre punctele forte care au dus la selectarea Bucureştiului pe lista scurtă.

Dorim să menţionăm că în procesul de adoptare a proiectului de hotărăre făcut public pe site-ul PMB nu au fost consultaţi actorii implicati in dosarul de candidatură, artiştii şi operatorii culturali sau cetăţenii Bucureştiului, direct vizaţi de aceste schimbări.

Având în vedere cele de mai sus, solicităm membrilor CGMB:

1. Respingerea în plenul şedinţei de marţi, 26 ianuarie 2016, a proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcţionare a ARCUB.
2. Punerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CGMB prezentarea proiectului de candidatură a oraşului Bucureşti 2021 şi adoptarea unei decizii în Consiliul General prin
care se asumă continuarea procesului de candidatură de către echipa desemnată în 27 februarie 2014. Prezentarea va fi făcută de echipa care alături de Primarul General al
Municipiului Bucureşti a fost prezentă şi a susţinut candidatura în faţa juriului Comisiei Europene.

Dorim să menţionăm că o decizie favorabilă proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcţionare a ARCUB şi de schimbare a managementului instituţiei, în şedinţa de marţi, îi face pe membrii CGMB şi pe Primarul General Interimar Răzvan Sava direct răspunzători de compromiterea definitivă a şanselor Bucureştiului în competiţia CEaC 2021.

Adresăm această scrisoare în nume propriu şi în numele organizaţiilor care au fost implicate în procesul de candidatură pentru Bucureşti 2021.

Semnatarii şi semnatarele scrisorii

Prof Dr Vintilă Mihăilescu, Antropolog cultural şi manager cultural

Anamaria Vrabie, economist specializată în economie urbană şi dezvoltare economică locală

Svetlana Cârstean, poetă şi curator

Codruţa Cruceanu, istoric de artă

Cosmin Manolescu, artist şi manager cultural

Antigona Silvia Rogozea, manager cultural şi expert în strategie culturală

Nicoleta Biţu, activistă drepturile omului şi manager proiecte romi

Teodor Frolu, arhitect si antreprenor industrii creative

Mihaela Vasile, manager cultural

Sabina Baciu, manager cultural, director executiv Asociatia ORICUM

Oana Preda, director executiv Centrul de Resurse pentru participare Publică

Vera Marin, preşedinte Asociaţia pentru Tranziţie Urbană

Andrei Crăciun, preşedinte Asociaţia Vira

Asist. univ. dr. Ioana Ciocan, curator

Adrian Schiop, scriitor

Cătălin Varbiu, manager cultural

Andreea Buzec, Director executiv FPDL - Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală

Noemi Salanţiu - fondatoare EdgeRyders

Alexandra Ştef - Global Shaper (Bucharest Hub)

Miruna Tîrcă - Preşedinte Asociaţia Komunitas

Silviu Marcu - Preşedinte Asociaţia S.E.G.M.E.N.T.

Cătălin Creţu, compozitor, artist multimedia, cercetător ştiinţific la UNMB

Mihnea Florea, Preşedinte Asociatia Lindenfeld

Vlad Viski, Preşedinte Asociaţia MozaiQ

Cristi Borcan, arhitect Asociaţia studioBasar

Alex Axinte, arhitect Asociaţia studioBasar

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite