Călin Stegerean, entuziasmat de mutarea „Cuminţeniei“ la MNAR: Facem planurile pentru expunerea sculpturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Stegerean
Călin Stegerean

Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că a primit cu entuziasm vestea că opera ”Cuminţenia Pământului” va fi adusă la MNAR la finalul lunii octombrie şi că planurile privind expunerea lucrării lui Constantin Brâncuşi sunt în curs de dezvoltare.

”Am primit vestea cu mare entuziasm, însă acum lucrăm la planurile pentru expunerea sculpturii. Deocamdată, ţin de bucătăria internă şi e prematur să le comunicăm”, a declarat Călin Stegerean pentru News.ro.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat miercuri că opera ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), transferul acesteia de la Muzeul Băncii Naţionale urmând a fi făcut până la finalul lunii octombrie.

”Ca urmare a argumentelor Consiliul Ştiinţific de la MNAR transmise Ministerului Culturii astăzi, a consultărilor şi discuţiilor purtate cu experţi din domeniu în ultima săptămână, dar şi a faptului că mutarea la Muzeul Satului aşa cum a fost intenţionată ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spaţiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit, consider, în acest moment, că revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Satului este una oportună şi echilibrată”, a scris Corina Şuteu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Lucrarea a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura ”Cuminţenia Pământului” inginerului Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că ea va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. În prezent, lucrarea se află expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite