Bucureştiul, îndrăgostit de francofonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună, Franţa exportă în România cultură în limba lui Montaigne şi Voltaire. Deşi nu se vorbeşte o boabă franceză în filmul „Aurora“, pelicula lui Cristi Puiu a fost desemnată să reprezinte România în Festivalul Filmului Francofon.

Timp de o lună, Bucureştiul şi alte trei mari centre universitare din România - Iaşi, Timişoara şi Cluj - pulsează în ritmul limbii franceze, odată cu tradiţionala Lună a Francofoniei organizată în fiecare primăvară de instituţiile culturale francofone din ţara noastră.

Pe toată durata lunii martie, va „ploua" cu concursuri de eseuri şi de poezie, ateliere pentru liceeni, concerte, spectacole de teatru, expoziţii şi un salon universitar, pentru a enumera numai câteva dintre evenimentele bucureştene.

Un moment de vârf al programului s-a înregistrat odată cu cele două reprezentaţii cu spectacolul „Caligula", care au avut loc în weekend la Sala Izvor a Teatrului Bulandra. Genialul text scris de Albert Camus la vârsta de 25 de ani a fost reprezentat în prima sa variantă, avându-l pe Bruno Putzulu în rolul titular, în faţa unei săli arhipline, cu oameni care stăteau în picioare.

Printre evenimentele cele mai importante care vor urma se află: vernisajul expoziţiei de bandă desenată belgiană „Des cases et des hommes", la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (joi, 17 martie, de la ora 18.00), concertul francofoniei cu Mathieu Gaudet, Ben Mazué, Teodora Enache, la Café Godot (18 martie, ora 21.00), „Marché de la Poésie" la Institutul Francez (23-26 martie), vernisajul expoziţiei „Marianne, égérie des créateurs", la Muzeul Naţional de Artă al României (26 martie - 25 mai).

O provocare cinematografică

De departe, însă, cel mai aşteptat eveniment al ediţiei este Festivalul Filmului Francofon, care se va desfăşura şi în acest an la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez, între 25 şi 30 martie. Deschiderea va avea loc vineri, 25 martie, la ora 20.30, cu filmul „După-amieze cu Margueritte" / „La Tête en friche", o comedie à la française producţie 2010, în regia veteranului Jean Becker, cu Gérard Depardieu şi Gisèle Casadesus în rolurile principale.

Vor urma pelicule produse în ultimii ani în ţări precum Vietnam, Canada, Elveţia, Ciad, Belgia, Egipt, cu toatele vorbite în franceză ori arabă. Insolită este prezenţa în festival a celei mai recente creaţii a lui Cristi Puiu, „Aurora", deşi în film nu se vorbeşte nicio boabă de franceză.

Cele trei ore ale filmului lui Puiu vor fi proiectate în închiderea festivalului, miercuri, 30 martie, de la ora 19.00, într-o versiune subtitrată în franceză. „Aurora" este filmul prin care Cristi Puiu încearcă să pătrundă în mintea unui criminal şi să mai şi iasă de-acolo şi să ne spună cum a fost. Ignorând deliberat ritmul naraţiunii şi tempo-ul accesibil unui spectator oarecare, Cristi Puiu speră ca - atât formal, cât şi ideatic - filmul său să devină, în timp, un reper pentru un nou, posibil cinema.  

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite