Bloomsday, festivalul dedicat lui James Joyce, sărbătorit la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Bloomsday, în cinstea scriitorului irlandez James Joyce, are loc pe 16 iunie în toată lumea. În Bucureşti, evenimentul se va desfăşura la Berăria Gambrinus, unde vor fi lecturate fragmente din romanul „Ulise“.

Ineditul celei de-a treia ediţii Bloomsday în România va fi oferit de caracterul autohton adus de pasajele citite din „Momente şi Schiţe“, de I.L. Caragiale, împletite cu lecturi din romanul „Ulise“.

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), ambasada Irlandei în România organizează cea de-a treia ediţie a festivalului Bloomsday în Bucureşti luni, de la ora 19.00, la Berăria Gambrinus din Bucureşti. Evenimentul este dedicat operei literare "Ulise" a scriitorului irlandez James Joyce.

Bloomsday se sărbătoreşte în întreaga lume în fiecare an pe data de 16 iunie. Aceasta este ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul "Ulise", de James Joyce. Sărbătoarea preia numele personajului principal din "Ulise", Leopold Bloom. Romanul urmăreşte viaţa şi gândurile lui Leopold Bloom precum şi a altor personaje pe parcursul zilei de 16 iunie 1904.

Anul acesta, Bucureştiul se va alătura, pentru a treia oară, celor peste 40 de oraşe din lume care sărbătoresc Bloomsday. Originalitatea acestei ediţii este oferită de caracterul autohton adus de pasaje din "Momente şi Schiţe", de I.L. Caragiale, împletite cu lecturi din romanul "Ulise", susţinute în spaţiul berăriei fondate de Caragiale în anul 1901, Berărie Gambrinus.

La festival vor fi prezenţi şi actori ai Teatrului Naţional Bucureşti precum Ilinca Goia, Rodica Ionescu, Dorin Andone şi Gavril Pătru. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. 

image

Ediţie veche a romanului „Ulise“, scris de James Joyce

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite