ARTmania Festival 2013 lansează „Zona Smart“ cu expoziţii, proiecţii, lansări de carte şi ateliere de creaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul ARTmania se va desfăşura în perioada 5-11 august la Sibiu
Festivalul ARTmania se va desfăşura în perioada 5-11 august la Sibiu

Ediţia din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu care are loc în perioada 5-11 august, lansează anul acesta ARTmania Smart Zone, un spaţiu conceptual menit să încurajeze dialogul cultural şi să promoveze valorile naţionale într-un context internaţional.

La cea de-a opta ediţie a festivalului, pictura, fotografia, grafica şi arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance şi instalaţie, film şi muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente culturale, care se vor desfăşura în spaţiile dedicate festivalului: Piaţa Mică, Piaţa Mare, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional Muzeal Astra şi Galeria Habitus, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Cele 15 trupe de referinţă din peisajul muzical mondial şi autohton vor concerta în zilele de 8, 9 şi 10 în Piaţa Mică, Piaţa Mare şi pub-ul Bohemian Flow din Sibiu. Iubitorii muzicii vor avea ocazia să-şi asculte artiştii preferaţi veniţi din străinătate:  Within TemptationHaggard, Aeon Blank, Lacrimosa, XandriaOrphaned Land, Lights Out!, The Mono Jacks, Deine Lakaien, Amaranthe, Vespera, Dark Fusion, dar şi vocile sonore româneşti: Alternosfera, Coma, Omul cu Şobolani.

Pe lângă concertele mult aşteptate, Piaţa Mică va fi animată de expoziţii de fotografie şi pictură, workshop-uri, proiecţii de filme şi documentare, lansări de carte, dezbateri literare şi alte evenimente.

ARTmania cinefililor

Spectacolul „Obsession“ deschide şirul manifestărilor artistice, cu o coregrafie şi o scenografie realizată de Iulian Gliţă şi Doru Zamfir şi o muzică semnată de Alex Halka. „Obsession“ este un show inedit, aflat la limita dintre performance şi instalaţie care aduce în atenţia publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsessive.

În cadrul festivalului publicul va avea ocazia să vizioneze lungmetraje româneşti de success precum: „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, „Killing Time“, în regia lui de Florin Piersic Jr, „Rocker“, semnat de Marian Crişan.

De asemenea, o varietate de surtmetraje de peste hotare vor fi aduse la ARTmania de Forumul Cultural Austriac, Casa de filme AVALON din Spania şi FAMU SHORTS din Praga, considerată cea mai bună şcoală de film din Europa şi a şaptea din lume. Selecţia de scurtmetraje româneşti care vor rula la ARTmania va cuprinde o parte din filmele din Competiţia Naţională de la Timishort 2013.

ARTmania vizuală

De la film, festivalul pendulează şi spre grafică. Galeria Galateca va expune la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele şi cărţi bibliofile ale unor artişti de renume internaţional: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita şi Edward Gorey. 

Patru tineri artişti vin la ARTmania să expună 30 de planşe de bandă desenată inspirată din legende urbane, din albumul „Urban Comics Made in Cluj” şi vă invită să participaţi la un workshop de desen. ”De la alb la negru”este o expoziţie fotografică semnată de Ioana Popescu. Tânăra artistă vine la Sibiu cu o colecţie de fotografii alb-negru care surprind în detaliu trăiri, vise, incertitudini şi speranţe umane.

Festivalul ARTmania va găzdui seria de lucrări „7 zile, 7 nopţi“ prezentată de Roman Tolici în premieră, picturi care conturează frânturi de proiecţii asupra lumii, vieţii şi morţii.

ARTmania devoratorilor de literatură

Şi pentru pasionaţii de literatură, ARTmania a pregătit câteva surprize: scriitorii Cecilia Ştefanescu, Florin Iaru şi Paul Balogh, specialist în publishing digital, vor încerca să răspundă la întrebările ”Cum se schimbă obiceiurile de lectură în secolul vitezei si al informaţiei? Ce schimbări a adus în felul nostru de a citi apariţia cărţilor electronice?”  într-o întâlnire moderată de Cristina Foarfă şi organizată de Bookaholic. 

ARTmania şi Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură şi performance muzical evenimentul de prezentare a cărţii lui Silviu Gherman „Hârtiile Masculului”, lansată în 2012. Cititorii îl vor putea cunoaşte pe Silviu, atât în postura de scriitor, cât şi ca musician, lansarea cărţii fiind urmată de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman împreună cu Ovidiu Chihaia.

Editura Vellant, vine la ARTmania cu o selecţie din cele mai frumoase cărţi din ultimii ani: Versez şi Uibesc, de Iv cel naiv, Religia pentru atei şi Arhitectura fericirii, de Alain de Botton, Arta la zid, de Banksy, romanele lui Irvin Yalom sau cărţile lui Alexandru Andrieş. 

Cafeneaua Geea devine gazda unei ediţii duminicale a ARTmanierelor poetice unde veţi putea asculta poezie şi proză aparţinând Amaliei Cernat, Ritei Chirian, Ioanei Vintilă şi lui Radu Vancu, alături de Romulus Cipariu (ţambal). Totodată, vor fi aduse în prim-plan cele mai noi şi mai nonconformiste nume din tânăra generaţie de scriitori şi artişti precum Claudiu Komartin, Vlad Pojoga, Ilinca Pop, poetul Ionel Ciupureanu, alături de Mihai Fuiorea, filosof şi fost membru al trupei post-punk Terror Art, acompaniaţi de pianul Anei Toma.

Revista Zona Nouă (Sibiu) şi ziarul Carevasăzică (Bucureşti) te invită să asişti la Press@School, o dezbatere organizată de, despre ceea ce înseamnă jurnalismul pentru nouă generaţie, despre cei de care eşti nevoit să asculţi, despre cei pe care trebuie să-i aduci lângă tine, despre graniţa dintre artă şi reportaj.

În perioada festivalului, toţi posesorii de brăţări ARTmania pot vizita, în regim gratuit sau la preţ redus, toate evenimentele şi expoziţiile găzduite de Muzeul Naţional Brukenthal - ” Gothic ” sau ”Poeme pentru păsări şi extratereştri”, de Cristian Bădiliţă şi de Complexul Naţional Muzeal ASTRA - ”a ctitori, a zidi… a deveni” (Casa Cartelor) şi ” Ada Kaleh, insula visului şi a uitării” (Casa Hermes).

Intrarea este libera la evenimentele din Piaţa Mică şi din cluburile partenere Festivalului ARTmania Sibiu 2013.

ARTmania Festival Sibiu 2013 este o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Pentru a afla noutăţi legate de activităţile desfăşurate în cadrul Festivalului ARTmania, urmăriţi site-ul oficial al evenimentului : artmaniafestival.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite