Artiştii români îşi vând operele pentru a aduce „Cuminţenia Pământului“ la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumintenia Pământului
Cumintenia Pământului

Douăzeci de artişti scot la vânzare opere proprii, pentru a susţine campania „Cuminţenia Pământului“, în expoziţia colectivă „Brâncuşi e al nostru“, care va fi organizată la galeria Paul Amarica din Paris, în perioada 30 iunie - 30 iulie.

Artişti din Franţa, România şi din Elveţia au răspuns cu generozitate apelului de donaţii lansat de statul român pentru ca lucrarea a lui Constantin Brâncuşi să fie reintegrată în patrimoniul naţional. Fondurile adunate din vânzări sunt destinate cumpărării „Cuminţenia Pământului” prin subscripţie publică. Cei care vor cumpăra lucrări vor deveni, în mod simbolic, coproprietari ai operei lui Constantin Brâncuşi.

Artiştii care vor expune la Paris sunt Livia Balu, Petre Velicu, Tudor Banuş, Florin Doru Crihană, Constantin Pacea, Iva Binz, Christian Paraschiv, Marius Martinescu, Teli Iacsa, Rodica Costianu, Radu Zero, Daniela Codiţă, Mirela Trăistaru, Diana Rachmut, Gabriel Roche Tamic, Adrian Vădeanu, Daniel Paval, Adin Olteanu, Crenguţa Macarie şi Iuliana Negru.

Vernisajul va avea loc joi, de la ora 18.30, la galeria Paul Amarica din capitala franceză.

Opera „Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a lansat o subscripţie publică privind strângerea sumei de 6 milioane de euro, este expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii „Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite