ÔÇ×Arheologia Memoriei: C─âr┼úile FoculuiÔÇť, deschis─â ├«n Noaptea Alb─â a Galeriilor

0
0

Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132) ┼či NAG (Noaptea Alb─â a Galeriilor) v─â invit─â vineri, 30 septembrie, ├«ncep├ónd de la┬á ora 20.00, p├ón─â s├ómb─ât─â la ora 04.00 la expozi┼úia "Arheologia Memoriei: C─âr┼úile Focului", a artistului Vlad Basarab.

Expozi┼úia const─â din instala┼úia "C─âr┼úile Focului" alc─âtuit─â din c─âr┼úi din ceramic─â a┼čezate pe lut. Ideea proiectului o reprezint─â cultura ca baz─â a civiliza┼úiei, simbolizat─â de folosirea p─âm├óntului ars ┼či nears ├«n construirea unui sit arheologic ├«n form─â de bibliotec─â arhetipal─â din c─âr┼úi de ceramic─â.

"Am ales s─â folosesc cartea ca simbol deoarece sintetizeaz─â istoria cunoa┼čterii ┼či a memoriei colective", spune artistul. "C─âr┼úile din seria "Arheologia Memoriei" sunt ├«n mod simbolic l─âsate nescrise pentru a sugera absen┼úa, uitarea ┼či a inspira publicul s─â-┼či imagineze ce ar putea con┼úine. C─âr┼úile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la ├«nceputul istoriei a existat o leg─âtur─â str├óns─â ├«ntre cuvinte ┼či lut, primele forme de scriere fiind pe t─âbli┼úe de lut.

No┼úiunea de timp istoric ┼či permanen┼ú─â, dat─â de c─âr┼úile din ceramic─â, apare ├«n contrast cu vulnerabilitatea ┼či fragilitatea culturii ┼či cunoa┼čterii. ├Än contextul istoric al secolului XX ├«n care sisteme ideologice ┼či totalitare au condus la distrugerea ├«n mas─â a unor c─âr┼úi considerate reac┼úionare, instala┼úia sintetizeaz─â nevoia uman─â de a salva trecutul printr-o arheologie a memoriei.

Trecutul joac─â un rol important ├«n procesul meu creativ. Rolul meu de artist este de a s─âpa prin straturile istoriei ca un arheolog. Procesul uit─ârii este inevitabil, mai ales ├«n epoca contemporan─â c├ónd accentul se pune pe nou. Se impune p─âstrarea valorilor, a tradi┼úiei ┼či a patrimoniului viu. Procesul de aducere aminte devine singurul mod de conservare al istoriei. Prin lipsa unei continuit─â┼úi culturale, este dificil pentru un popor s─â-┼či g─âseasc─â direc┼úia ┼či identitatea ├«n cadrul unui nou sistem social.

Ceramica este mediul pe care ├«l utilizez cu prec─âdere deoarece lutul reprezint─â elementul care din punct de vedere metaforic con┼úine cele mai dinamice tr─âs─âturi ale vie┼úii ┼či ale naturii prin transform─ârile pe care le parcurge, de la erup┼úii vulcanice p├ón─â la eroziunea mun┼úilor. Procesul creativ cu lutul, de la facere p├ón─â la ardere, este prin natura lui de tip transforma┼úional, alchimic.

image
Majoritatea c─âr┼úilor le-am ars ├«n cuptoare tradi┼úionale rom├óne┼čti din Potigrafu ┼či Pi┼čcu prin arderea cu lemne ┼či b─âlegar de cal. Comunit─â┼úile de olari din Pi┼čcu ┼či Potigrafu s-au destr─âmat, sute de olari abandon├ónd acest me┼čte┼čug dup─â 1990. Pentru mine reprezint─â o mare inspira┼úie s─â particip la revitalizarea unor procese date t─âcerii." - Vlad Basarab

Expozi┼úia de la Galateea Contemorary Art (14 septembrie ÔÇô 13 octombrie 2016) face parte dintr-un circuit de expozi┼úii itinerante din ciclul Arheologia Memoriei, ini┼úiat ├«n 2013 la West Virginia University Creative Arts Center, continuat ├«n 2015 la ICR New York, la Pittsburgh Center for the Arts ┼či Bienala NCECA, Brown University, Rhode Island, Muzeul Na┼úional Brukenthal (2015-2016) la Muzeul de Art─â din Arad ┼či Muzeul Na┼úional de Art─â al Moldovei,Chi┼čin─âu ├«n 2016.

Expozi┼úia poate fi vizionat─â ├«ntre 14 septembrie ┼či 13 octombrie 2016.

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite