Anul György Cziffra 100. Liszt şi Strauss într-un concert cu public dirijat de Iosif Ion Prunner, la Ateneu. Artiştii Filarmonicii sunt testaţi gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se sărbătorec 100 de ani de la naşterea pianistului György Cziffra (1921-1994)
Se sărbătorec 100 de ani de la naşterea pianistului György Cziffra (1921-1994)

Filarmonica „George Enescu” programează pentru  joi, 25 şi vineri, 26 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert cu public, condus Iosif Ion Prunner, organizat în colaborare cu Institutul Liszt - Institutul Cultural Maghiar Bucureşti, cu ocazia Anul György Cziffra 100 (1921-1994).

Programul este alcătuit din  Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, S.124 de Franz Liszt şi din două lucrări de Richard Strauss: Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7 şi Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde. Solist în concertul pentru pian de Liszt este artistul maghiar Marcell Szabo, distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent în 2019. Publicul va putea participa în proporţie de 30% din capacitatea Sălii mari a Ateneului Român, conform condiţiilor sanitare în vigoare. Biletele pentru aceste două evenimente muzicale se pun în vânzare joi, 18 noiembrie, de la ora 12.00.

„Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Liszt – strălucitor, extrovertit, afişând o evidentă pasiune a etalării virtuozităţii pianistice – a fost compus în jurul anului 1835, iar în următoarele două decenii, compozitorul a tot revenit asupra schiţelor. În 1855, Concertul nr. 1 vede lumina scenei, la Weimar, cu Liszt ca solist şi Hector Berlioz la pupitru. De-a lungul celor patru părţi – care, prin alura lor, amintesc de succesiunea mişcărilor unei simfonii clasice – dramaturgia concertului se desfăşoară continuu. Totodată, în timp ce primele trei părţi au teme proprii, ultima mizează pe recapitularea materialului din secţiunile anterioare, acum într-o nouă lumină”, a apreciat muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

„În partea a doua a concertelor se regăseste un arc peste timp al creaţiei lui Richard Strauss. De la Serenada pentru suflători op. 7, o muzică romantică pură, fără frământări, fără incertitudini, la opusul compus în ultima lună a celui de-al Doilea Război Mondial (1945), intitulat Metamorfoze. Această lucrare pentru 23 de instrumente care devin soliste sugerează transformările pe care războiul cumplit le-a adus în sufletul oamenilor. Este printre ultimile opusuri ale lui Strauss, acest mare romantic”, a declarat dirijorul Iosif Ion Prunner, care este şi coordonatorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

Artiştii Filarmonicii „George Enescu” primesc gratuit teste antigen de la Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm

Filarmonica „George Enescu” şi Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm au încheiat un acord de parteneriat, care se va derula până la finalul anului 2021, în legătură cu acordarea gratuită a testelor rapide antigen COVID-19 pentru artiştii celei mai prestigioase scene de cultură din România. Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm a venit în întâmpinarea dorinţei de continuare a activităţilor culturale prin oferirea testelor rapide antigen COVID-19, în mod gratuit, atât pentru membrii ansamblurilor muzicale, Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, cât şi pentru personalul instituţiei.

Testele gratuite oferite de Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm pentru artiştii Filarmonicii "George Enescu" au fost oferite incepand cu această săptămână, iar până la finele anului 2021 vor fi puse la dispoziţie în jur de 1000 de teste rapide antigen cu ocazia evenimentelor muzicale ale fiecărei săptămâni.

Societatea NOVA FARM este o companie românească ce activează ca distribuitor de medicamente de peste 27 ani pe piaţa farmaceutică, respectând toate exigenţele şi standardele calitative internaţionale în vigoare. Anul 2021 aduce compania alături de lanţul de farmacii Elixir, intrând astfel pe piaţa de retail cu Farmaciile Elixir Nova Farm. Strategia echilibrată adoptată şi dinamica specifică domeniului medical au contribuit la asocierea cu branduri care aduc excelenţa în prim plan, aşa cum este cazul parteneriatului încheiat cu Filarmonica „George Enescu”.

Iosif Ion Prunner

Iosif Ion Prunner (foto) este de peste 20 de ani dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”. Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. După absolvirea Universităţii de Muzică, desfăşoară o intensă activitate ca pianist concertist şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveţia). În acelaşi timp studiază dirijatul cu Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susţinute de acesta în concertele a cappella, cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dar şi cu marile orchestre europene şi dirijorii lor.  A colaborat cu renumite ansambluri europene: Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol - Toulouse, Filarmonica Rusă ş. a., pe importante scene. În concertele susţinute ca pianist, dirijor, dirijor de cor, a colaborat cu personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale, printre care Neil Stuart, Tougan Sukiev, Daniel Barenboim, Pietro Colombara, Valentin Gheorghiu.

Muzicianul Marcell Szabó s-a născut la Budapesta în 1987 şi a început să cânte la pian la 8 ani. Şi-a început studiile la Şcoala de Arte Kálmán Nádasdy din Budafok, având-o pe profesoara Katalin Csáky mentor muzical.  A câştigat premiul I la International Chopin Piano Competition de la Budapesta în anul 2004, fiind în acelaşi timp şi laureatul a  numeroase premii ale concursurilor anuale de pian organizate la Budapesta. În 2018 a fondat Festivalul de Muzică Rusă din capitala Ungariei, iar în 2019 a fost distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent. Artistul a susţinut concerte în săli prestigioase din Viena, Amsterdam, Lisabona, Dortmund, Paris, Madrid, Hamburg, Bruxelles şi Luxemburg.

Concert simfonic cu public

vizual concer Prunner aniversare 100 compozitor maghiar

Joi şi vineri 25 şi 26 noiembrie 2021

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Româm

Anul György Cziffra 100

Orchestra simfonică a Filarmoncii "George Enescu"

Dirijor
IOSIF ION PRUNNER

Pianist Marcell Szabo

Solist
MARCELL SZABO (foto)

Program

Franz Liszt
Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, S.124

Richard Strauss
Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7

Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde

Concert organizat în colaborare cu Institutul Liszt - Institutul Cultural Maghiar Bucureşti

Partener: Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm

IOSIF ION PRUNNER

Preţurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
 

Biletele se pot procura astfel: la intrarea principală a Ateneului Român (doar cu o oră înainte de începerea concertului!) 

 Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar, începând de joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 12.00. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru rezervări: aici.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporţie de 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiţii şi a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român. Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite