Anish Kapoor, recompensat cu premiul israelian Genesis, în valoare de 1 milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptorul Anish Kapoor, unul dintre cei mai influenţi artişti ai generaţiei sale, va fi recompensat luni cu premiul israelian Genesis, în valoare de 1 milion de dolari, pe care starul britanic de origine indiană îl va folosi pentru a sprijini cauza refugiaţilor, informează Le Monde.

Creaţiile artistice ale sculptorului Anish Kapoor au generat de-a lungul anilor numeroase polemici. În pofida acestui aspect, angajamentul lui artistic va fi recompensat încă o dată, luni, cu ocazia decernării premiului Genesis, însoţit de un cec în valoare de 1 milion de dolari. Acest trofeu recompensează în fiecare an artiştii angajaţi în sprijinirea statului Israel şi a iudaismului.

”Născut în 1954 dintr-un tată hindus şi o mamă evreică, Anish Kapoor este unul dintre artiştii cei mai inovatori şi mai influenţi ai generaţiei sale”, au afirmat într-un comunicat iniţiatorii premiului Genesis. Potrivit organizatorilor, artistul britanic va utiliza acest premiu pentru a sprijini cauza refugiaţilor.

”În calitatea noastră de moştenitori şi păstrători ai valorilor evreieşti, nu putem să ignorăm suferinţa celor persecutaţi, a celor care au pierdut totul şi au trebuit să fugă din calea pericolelor mortale pentru a deveni refugiaţi”, se afirmă în acelaşi comunicat.

Decernat de guvernul israelian, Agenţia evreiască şi Fundaţia premiului Genesis, acest trofeu a fost atribuit în 2016 violonistului israeliano-american Itzhak Perlman.

În trecut, printre câştigătorii premiului Genisis s-au numărat fostul primar al oraşului New York Michael Bloomberg şi actorul Michael Douglas.

De la ”Sky Mirror” din Nottingham (2001) la ”Cloud Gate” (2004) şi ”Leviathan” din Paris (2011), operele artistice ale sculptorului Anish Kapoor sunt expuse în majoritatea muzeelor şi oraşelor importante din lume.

Fascinat de iraţional, artistul britanic a stârnit şi numeroase controverse. Lucrarea sa ”Dirty Corner” a generat polemică după ce a fost expusă la Versailles. Supranumită adeseori ”Vaginul reginei”, acea operă, realizată sub forma unei trompe din oţel, are o evidentă conotaţie sexuală. Expusă în parcul Palatului Versailles, lucrarea a fost vandalizată deja de trei ori.

Anish Kapoor, născut pe 12 martie 1954, este un artist plastic britanic de origine indiană, stabilit la Londra din anii 1970. A studiat artele frumoase la Hornsey College of Art şi la Chelsea School of Art Design. Lucrările sale sunt opere de artă uriaşe, realizate în principal din fier, fibră de sticlă şi piatră. Suprafeţele exterioare ale acestora sunt de obicei colorate şi foarte bine şlefuite. Anish Kapoor este renumit pentru creaţiile sale care se inspiră în acelaşi timp din cultura occidentală şi din originile sale orientale. Artistul a fost recompensat cu numeroase premii importante, inclusiv prestigiosul Turner Prize, în 1991, şi Praemium Imperiale, în 2011. A primit Ordinul Imperiului Britanic în rang de Comandor în 2013.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite