„Angajare de clovn“, o premieră TNB plină de surprize, în regia lui Ion Caramitru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti se pregăteşte un nou spectacol: "Angajare de clovn" de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru, cu trei tineri actori care deja se bucură de succes în două dintre producţiile teatrului, "Act Orchestra" şi "Magic Naţional", Emilian Mârnea, Florin Călbăjos şi Petre Ancuţa.

Sala Studio este una din cele mai ofertante săli de teatru din Bucureşti, din punct de vedere sceno-tehnic. În acest spectacol, natura piesei şi viziunea regizorală exploatează la maximum potenţialul spaţiului de joc, ideal pentru întâlnirea cu iluzia absolută şi cu mirajul libertăţii fără graniţe.

Piesă îndrăgită deopotrivă de regizori şi de spectatori, "Angajare de clovn" vorbeşte nu doar despre fascinaţia în faţa miraculoasei lumi a circului, ci şi despre dorinţa fiecăruia dintre noi de a-i pătrunde tainele. Trei clovni bătrâni se reîntâlnesc în faţa unui anunţ de angajare, atârnat de o uşă ce se încăpăţânează, în chip misterios, să rămână închisă. Ne aflăm pe teritoriul spectaculosului şi al metaforei, iar călăuze vor fi chiar ei, clovnii.

“Clovnul este personajul care râde plângând şi plânge râzând, iar în tradiţia Europei măscăricii şi bufonii au fost uneori singurele personaje de la curţile regilor şi ale nobililor care aveau voie să spună adevărul, ba chiar să-şi ironizeze stăpânii şi să-şi râdă de mai-marii lumii. Pe clovni i-am văzut şi ca nişte purtători de oglinzi sparte în care se reflectă strâmb lumea reală. Iar uneori ei pot fi şi sadici, ba chiar monstruoşi, atunci când societatea ne transformă pe toţi în clovni debili şi fără talent, în marionete ale societăţii de consum (după ce am fost marionete ale unor dictatori)”, remarcă autorul Matei Vişniec.

"Angajare de clovn", o piesă despre ei - artişti şi despre noi - spectatori, de ieri şi de azi, de aici şi de aiurea, într-o montare plină de umor, sensibilitate, cinism duios şi acrobaţii sufleteşti, susţinută de trei tineri actori ai TNB: Petre Ancuţa, Emilian Mârnea şi Florin Călbăjos. Sub bagheta lui Ion Caramitru şi în decorul Florilenei Popescu Fărcăşanu, cei trei vor evolua în costumele concepute de Liliana Cenean şi vor străluci sub luminile light designerului britanic Chris Jaeger, în coregrafia lui Florin Fieroiu.

image

Primele reprezentaţii sunt programate în zilele de 16, 17 şi 18 decembrie, de la ora 19.30, iar gazdele anunţă deja numeroase surprize pentru public.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite