Andrei Creţulescu: „E un premiu în sine selecţionarea scurtmetrajului Ramona la Cannes”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Lazăr şi Andrei Creţulescu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Rodica Lazăr şi Andrei Creţulescu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Scurtmetrajul „Ramona“, în regia lui Andrei Creţulescu, a fost selectat în competiţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015. În studioul Adevărul Live, au venit regizorul şi actriţa principală, Rodica Lazăr, cu poveşti din culisele acestui film.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, “Ramona” încheie astfel trilogia „impromptu” realizată de Andrei Creţulescu şi începută cu  scurtmetrajele “Bad Penny” (2013) şi “Kowalski” (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori: Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu. 

E un premiu în sine nominalizarea scurtmetrajului Ramona la Cannes, a spus regizorul Andrei Creţulescu.

Scurtmetrajul are 20 de minute si nu are dialoguri.

Prima proiecţie oficială a scurtmetrajului Ramona va fi la Cannes pe 20 mai.

Rodica Lazăr este absolventă a UNATC, secţia actorie, clasa profesorului  Gelu Colceag. S-a făcut remarcată încă din ultimul an de facultate, când a jucat în piesa Omorâţi-vă părinţii, la Cassandra.  Este actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti.  În anul 2009 a făcut parte din distribuţia spectacolului Anatomie. Titus. Căderea Romei, prezentat la Teatrul Sazan din Shinjuku, Tokyo.

Rodica Lazăr FOTO Eduard Enea

Rodica Lazăr a debutat în cinematografie în anul 2002, în filmul Amen (rolul Rachel), în regia lui Costa Gavras. În acelaşi an a apărut şi în două roluri mici, unul în filmul francez pentru televiziune Accords et a cris şi unul în filmul românesc Binecuvântată fii, închisoare (Maica Judith). In 2003 era patroana unei cafenele în filmul francez filmat în Romania ”Une place parmi les vivants”, în 2004 era ofiţer de poliţie în filmul Tv ”Sex Traffic”. În 2005 a jucat în producţia americană The French Revolution (Maria Antoaneta), în anul 2005 a fost distribuită în rolul Laura Şerban din Moartea Domnului Lăzărescu, în 2006 în Mafalda di Savoia (Fraulein Fielher).  A avut de asemenea rolul Teller în Tinereţe fără tinereţe, regia lui F.F.Coppola. 

Primul serial de televiziune românesc în care a jucat a fost Îngeraşii - rolul Tereza, apoi a jucat rolul Josephine Tannerie din Aniela. În 2010 a jucat în Principii de viaţă, in regia lui Constantin Popescu, prezentat la Festivalul de Film de la San Sebastian, Spania, secţiunea Zabaltegi, pentru Premiul Kutxa – Nuevos Directores.

Andrei Creţulescu FOTO Eduard Enea

Fost critic de film, Andrei Creţulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul “În Derivă” şi nouă documentare originale. În 2011 a înfiinţat compania de producţie Kinosseur. După ce a produs lungmetrajul “Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), Andrei a scris şi regizat “Bad Penny”şi “Kowalski”, acesta din urmă laureat cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu Premiul de Regie şi de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015. “Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeaşi formulă ca primele două. În prezent, Andrei este în post-producţie cu “Şapte luni mai târziu”, primul scurtmetraj finanţat de CNC, şi în pre-producţie cu primul lungmetraj, “Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamnă.

Rodica Lazăr Andrei Creţulescu FOTO Eduard Enea


Actriţa Rodica Lazăr şi regizorul Andrei Creţulescu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite