Anca Sigartău: „Este o lege a junglei în teatru ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Sigartău a pus la cale un festival internaţional la Bacău în doar două luni      FOTO: David Muntean
Anca Sigartău a pus la cale un festival internaţional la Bacău în doar două luni      FOTO: David Muntean

Anca Sigartău, care a devenit o eroină a Bacăului, după ce a pus la punct în doar două luni Festivalul Internaţional Theaterstock, a declarat la Adevărul Live că ies foarte mulţi actori de la Facultatea de Teatru, însă „asta nu e neapărat bine“.

La nici jumătate de an de când a preluat conducerea Teatrului Municipal Bacovia din Bacău, actriţa Anca Sigartău (48 de ani) a pus la cale un festival impresionant, care s-a întins pe 16 zile, având peste 1.600 de invitaţi din ţară şi din străinătate, 138 de reprezentaţii şi zeci de mii de participanţi în rândul publicului.

Invitată în sudioul Adevărul Live, actriţa a dezvăluit că a ales să organizeze atât de rapid această ediţie pentru a putea aplica în toamnă la fonduri europene de cultură, pentru ediţia a doua. Iar dacă în acest an a avut un buget de doar 700.000 de euro, în ediţia următoare, care va avea loc în perioada 30 iulie – 14 august 2016 şi-a propus să strângă nu mai puţin de 4 milioane de euro!

Actorii, „pui de Crevedia“

După succesul obţinut cu Theaterstock, Anca Sigartău îşi propune să revigoreze şi Teatrul Municipal Bacovia, pregătind atât angajarea unor tineri, cât şi mai multe colaborări. În opinia ei, tinerii merită să primească şansa unei angajări, mai ales că sunt tot mai mulţi absolvenţi ai facultăţilor de actorie.

„Este o lege a junglei în teatru la ora asta. Noi eram nişte „pui de Crevedia” ieşiţi într-un IAS, în care ni se dădeau aceşti trei ani de repartiţie, un fel de boabe porţionate, după care ştiai bine ce ţi se întâmplă: puteai visa la un teatru în Bucureşti, sau un teatru naţional clujean, ieşean, un lucru onorant.  Acum, nu mai ştii. Nu mai ai la dispoziţie acei ani, care erau oricum puţini“, a declarat actriţa la Adevărul Live.

Anca Sigartău a adus Theaterstock la Bacău

Concurenţă acerbă

De ce mai dau tinerii admiterea la actorie? „Pentru că nimeni pe acest pământ nu poate să-ţi spună dacă nu eşti următorul Robert de Niro. Şi pentru că un tânăr poate să creadă la un moment dat în steaua lui şi nimeni nu poate să-i spună că greşeşte. Pentru asta trebuie să acceptăm că se va întâmpla. Se vor deschide mai multe şcoli de teatru, concurenţa va fi mult mai acerbă, dinamica va fi mult mai mare, şi chiar şi instinctul de supravieţuire va funcţiona mult mai puternic”, a precizat Anca Sigartău, care spune ca va acorda atenţie mărită noii generaţii:

„Eu mă bucur că ies foarte mulţi actori. Deşi asta nu e neapărat bine. Dar Dem Rădulescu, care mi-a fost profesor, avea o vorbă: «Din lapte mult iese untul bun». Şi eu sunt cu ochii pe acest unt”, a adăugat actriţa.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite