Ana Pauker – „Stalin cu fustă”

0
0

Ana Pauker, om politic comunist român, de origine evreică (Hanna Robinsohn, pe numele premarital), a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial lideră a grupării „moscovite” ("Pauker") a Partidului Comunist Român, pentru ca în perioada 1947-1952 să fie vice-prim-ministru şi ministru de externe al României: prima femeie ministru de externe din lume.

  Însă în 1952 a fost îndepărtată de la putere şi din partid, alături de Vasile Luca şi Teohari Georgescu, pe motivul apartenenţei la un „grup antipartinic”.

Temuta tovarăşă Ana Pauker, care poartă răspunderea stalinizării României, a intrat în Partidul Comunist încă de la înfiinţarea lui, în 1921. Dar înainte de asta fusese parte a mişcării contestatare de stânga, la aproape 22 de ani, din 1915, odată cu aderarea la partida social-democrată condusă de Christian Rakovski şi urmase, în acelaşi timp, evoluţia spre ridicarea unei linii comuniste pure şi dure, după modelul leninist.

Pleacă în Elveţia pentru studii de medicină, însă nu se va întoarce doctoriţă, ci ca soţie a lui Marcel Pauker

Deşi era atrasă de lumea politicii, Ana Pauker se pregătea, totodată, fără prea mare tragere de inimă, ce-i drept, pentru o carieră medicală, însă asta se întâmpla doar la insistenţele tatălui său. Drept dovadă stau studiile de medicină începute în Elveţia şi neterminate vreodată. De aici nu se va întoarce doctoriţă, ci ca soţie a lui Marcel Pauker, singurul soţ oficial pe care l-a avut de-a lungul vieţii sale, de altfel, deloc sărace din punct de vedere sentimental.

Continuarea pe historia.ro

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite