Adina Nanu, profesor, critic şi istoric de artă reputat, a murit la vârsta de 93 de ani

0
0
Foto Mediafax / Emilian Badea
Foto Mediafax / Emilian Badea

Adina Nanu, profesor, critic şi istoric de artă reputat, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat pe Facebook Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.

"Cea care ne-a dat aripi să înfiinţăm Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cea care a susţinut mereu ideile şi proiectele noastre, prof. Adina Nanu, a plecat dintre noi lăsând un gol imens. "Contemporanilor, mereu grăbiţi, că numai prin artă simţi că trăieşti cu adevărat, cu toată fiinţa, atât a creatorului, cât şi a celui care primeşte darul. Şi că toate imaginile, nu numai ale operelor din muzee, dar şi cele ale vieţii zilnice se pot ridica la nivel artistic, bucurându-ne sufletele", a fost mesajul Asociaţiei. 

Virgil Niţulescu, director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a scris: "La cei 93 de ani ai dumneai, avea o energie şi o vitalitate pe care nu o au mulţi dintre tineri. Era un uriaş rezervor de idei, de cunoştinţe, de generozitate, de iniţiative. Proiectul său de o viaţă, de a înfiinţa un muzeu al costumului românesc, nu a ajuns să fie oficializat, deşi multe dintre exponatele pe care le-a strâns, cu pofesionalism, de-a lungul vieţii, au fost văzute în epxoziţii temporare. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, doamna Nanu a organizat, ultima oară, un memorabil eveniment, în primăvara anului 2016, la care am avut marea bucurie de a participa. Este păcat că autorităţile nu au reuşit, până acum, să pună în valoare colecţia de patrimoniu pe care a îngrijit-o doamna Adina Nanu. Dincolo de asta, rămâne îndelungata ei carieră profesorală şi de critic de artă, pe care a slujit-o cu devoţiune".

Adina Nanu s-a născut în Bucureşti, la 4 august 1927. A publicat peste 30 volume de istoria artelor vizuale, plastice şi decorative, în care a susţinut că imaginea umană trebuie socotită prima şi cea mai însemnată artă decorativă.

A scris numeroase articole în reviste de specialitate şi  ziare, a ţinut conferinţe, emisiuni de radio şi TV.

A fost distinsă cu Ordinul Muncii cl. II pentru organizarea expoziţiei Centenarului Institutului de Arte Plastice, 1964, Ordinul "Serviciu Credincios"- comandor, Uniunea Artiştilor Plastici, 2000, Diploma de Onoare a Universităţii de Artă Teatrală si Cinematografică, 2002, Profesor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Arte, 2008 şi Doctor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Artă TC, 2014. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite