Actorul Marius Manole: „Eu cred foarte tare că arta se face cu disciplină“

0
0
Marius Manole, un actor cu o agendă încărcată                       FOTO: Dorin Constanda
Marius Manole, un actor cu o agendă încărcată                       FOTO: Dorin Constanda

Actorul Marius Manole îşi arată din nou disponibilitatea pentru roluri de compoziţie odată cu apariţiile în spectacolul „Între noi e totul bine“, regizat de Radu Afrim, în care joacă rolul unei bătrâne şi al unui actor. Spectacolul se va juca în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), pe 23 şi 24 octombrie, de la ora 19.00 şi, respectiv, 21.00, la  Teatrul Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti, Sala Pictură.

Prezent în studioul Adevărul Live, în cadrul Interviurilor FNT, actorul Marius Manole a răspuns câtorva întrebări legate de schimbările şi transformările prin care trece în spectacolul "Între noi e totul bine", dar şi despre programul încărcat pe care îl are în ultimii ani, când este tot mai solicitat în spectacole, ajungând la un record de cinci reprezentaţii într-o singură zi!

„Adevărul“: Cum este, din punctul tău de vedere, spectacolul „Între noi e totul bine”, care se joacă în FNT?

Maris Manole: E un spectacol la care vii realmente cu plăcere să-l joci, te bucuri cât îl joci şi te bucuri după ce l-ai jucat. Un spectacol în care am două roluri de compoziţie, sunt actor, dar sunt şi bunica personajului jucat de Dorina Chiriac, care este fetiţa metalistă.

Cât de greu este un asemenea rol?

image

Cred că rolurile de compoziţie sunt totuşi cele mai uşoare roluri. Am avut discuţia asta şi cu „Inimă de câine“, când jucam chiar un câine. Sunt roluri care se bazează mai mult pe observaţie, pe joacă, pe atenţie la detaliu. Cele mai grele şi mai complicate sunt să te joci pe tine, la vârsta ta, cu sentimentele tale de acum. Asta este o joacă, poate să-ţi iasă sau nu, poţi să exagerezi sau să devii cabotin, astea sunt riscurile. Sunt roluri uşoare, pentru mine nu este foarte greu. A fost greu până le-am găsit, pentru că am încercat mii de băbuţe de tot felul, până am găsit împreună cu regizorul varianta care se poate vedea în spectacol.

Cât timp îţi ia să te transformi în bătrânică? La propriu şi la figurat.

La machiaj, între 10 şi 40 de minute, depinde dacă stau sau nu cu Dorina Chiriac în cabină. În rest, încă de la orele prânzului începe „transformarea“. Şi pentru mine este fascinant momentul acela de trecere din culise în scenă, pasul acela pe care îl face actorul din lumea lui în altă lume şi cât de frumos este până la urmă să faci tranziţia asta şi să ajungi cu totul într-o altă realitate.

Cum e o zi din viaţa ta atât de încărcată şi cum rezişti unui asemenea ritm?

Mă trezesc la 5.30, pentru că la 7 am matinalul de la Smart FM, apoi după emisiune merg la teatru, la repetiţii. Acum, s-a întâmplat că de la începutul lui septembrie am repetat cu Felix Alexa pentru comedia „Crima din strada Lourcine“, am pus un pic punct, pentru că Felix a plecat să monteze un spectacol în Coreea, acum însă repetăm cu David Doiashvili pentru „Regele Lear“. După repetiţiile care se termină la ora 17.00 mă pregătesc pentru spectacol. Unul, două… Asta este bucuria vieţii, să faci ce-ţi place. Şi dacă-ţi dă Dumnezeu să nimereşti pe calea ta, acolo e energia, acolo e bucuria. Eu ştiu, în fiecare zi când mă trezesc, că sunt foarte norocos, că am nimerit acolo unde trebuia să nimeresc. Dacă m-ai întreba acum ce aş vrea să schimb la viaţa mea, nu aş vrea să schimb nimic.

image

Câte spectacole ai în momentul acesta? Şi cum te împaci cu ele?

Cred că 17 sau 18. Nu ştiu cum s-a întâmplat şi cum se făcea meseria asta pe vremuri, dar acum este ca un fel de meserie de sportiv, pentru că repede trebuie să îţi laşi ce ai lucrat peste zi şi să te arunci în altceva. Îţi trebuie antrenament şi o foarte mare disciplină. Eu cred foarte tare că arta se face cu disciplină. Dacă nu ai disciplină şi în scenă când joci şi în viaţă, şansele să ajungi la performanţă sunt mult mai mici. Ştiu foarte bine ce am de făcut într-o zi, ştiu când trebuie să mă odihnesc, când trebuie să trag, ştiu cât poate duce corpul meu, ştiu cât poate duce vocea mea. Îmi cunosc limitele.

Ţi s-a întâmplat să nu îţi respecţi toate angajamentele în ritmul acesta susţinut?

Nu, niciodată. Chiar şi când am avut cinci spectacole într-o zi. Se întâmpla pe vremea când încă mai trăia maestrul Beligan, acum doi ani. Am avut în ziua aceea două spectacole cu dumnealui, apoi „Crimă şi pedeapsă“, la Bulandra, după care am avut un spectacol de club şi încă unul la Godot.

   FOTO:

1. Marius Manole şi Dorina Chiriac în spectacolul "Între noi e totul bine"  FOTO: Florin Ghioca

2. Marius Manole şi Crina Semciuc în spectacolul "Butoiul cu pulbere"   FOTO: Florin Ghioca

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite