Actorul Marcel Iureş, despre Festivalul Ideo Ideis: „Ne simţim ca peştii în apă, ne e bine împreună. Zece ani nu sunt mulţi, dar nici puţini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1-9 august, va avea loc cea de-a X-a ediţie a Festivalului Ideo Ideis, la Alexandria. Actorii Marcel Iureş, Medeea Marinescu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu se numără printre susţinătorii evenimentului. Unii dintre ei le-au fost aproape fondatorilor Festivalului încă de la prima ediţie. Atunci, un grup de liceeni a hotărât să aducă teatrul chiar lângă casă.

Trei genenaraţii de actori vor juca într-un spectacol-lectură a cărui premieră va avea loc pe 5 august, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, ajuns la cea de-a X-a ediţie. Teatrul Act, împreună cu Asociaţia Teta (Ideo Ideis), va produce spectacolul „Vanilla Skype“, scris şi regizat de Cătălin Ştefănescu. Din distribuţie vor face parte Marcel Iureş, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, Andi Vasluianu, Alexandru Ion, Mircea Postelnicu şi Vlad Purdel. 

În ce priveşte atelierele de coregrafie din cadrul Festivalului, acestea vor fi susţinute, pentru prima dată, de echipa Centrului Naţional al Dansului. O noutate pentru reşedinţa judeţului Teleorman va fi fi şi spectacolul coregrafului Vava Ştefănescu: „Cvartet pentru o lavalieră“, care se va desfăşura în Piaţa centrală. Anul acesta, un autobuz gratuit îi va duce pe bucureşteni în Alexandria dimineaţa şi îi va aduce seara. Organizatorii încă nu au stabilit de unde va pleca maşina, însă informaţiile vor fi publicate pe site-ul Festivalului. 

Marcel Iureş, despre spectacolul „Vanilla Skype“: „Am tot zis că vreau să joc cu tinerimea. (...) Am emoţii pentru acest proiect. Pare un cadou şi vreau să-l desfac. Sunt curios ce e înăuntru“. 

Alexandru Ion, actor şi co-fondator al Festivalului, l-a întrebat pe Marcel Iureş cum de a acceptat de la prima ediţie să ajute nişte tineri care nu aveau nimic de arătat. Actorul i-a răspuns că i se pare firesc să ofere ajutorul pentru astfel de lucruri: „Ar trebui să fie ca respiratul“.  Despre echipa Ideo Ideis, Marcel Iureş a spus următoarele: „Ne simţim ca peştii în apă, ne e bine împreună. Dacă te uiţi în urmă, zece ani nu sunt mulţi, dar nici puţini. (...) De o victorie trebuie să ne apropiem tiptil, încet, uşor“. 

 Andreea Borţun, co-fondatoarea Festivalului, şi-a amintit de începuturile Ideo Ideis: „E foarte greu să radiografiem precis ce s-a întâmplat în decursul anilor. Un lucru e cert: da, s-au produs nişte schimbări. Într-un oraş care în 2005 nu mai avusese un spectacol de teatru de zece ani, într-un oraş unde oamenii nu prea erau conştienţi că există această nevoie de cultură, a trebuit să venim pe un teren foarte virgin şi să facem ceva ce locuitorii nici nu ştiau că vor. Aceea a fost marea provocare. Nici noi nu prea eram conştienţi. Eram nişte copii, aveam între 15 şi 18 ani“. 

În ultimii ani, aproximativ 1000 de persoane, incluzând şi participanţii la festival, au venit la Alexandria pentru Ideo Ideis.  Dintre cei peste 100 de voluntari care se înscriu anual pentru a fi de ajutor, organizatorii nu pot accepta decât 40.

Actorul Marius Manole a fost alături de Ideo Ideis încă de la început:  „Pentru noi a fost în fiecare an o experienţă inedită şi ne bucură că, dintre toţi participanţii, sunt copii care vin acolo patru ani la rând şi îi vedem crescând sub ochii noştri. Dintre ei, mulţi sunt acum colegii noştri, au devenit actori. În urmă cu zece ani erau nişte puştani, iar acum jucăm cu ei. (…) De cele mai multe ori, suntem inspiraţi de ei şi de talentul, de avântul şi credinţa cu care pornesc în meseria asta“.

Alexandru Ion a vorbit despre dificultăţile cu care se confruntă echipa anul acesta: „Festivalul are o responsabilitate faţă de tinerii care au venit până acum şi faţă de cei care o să mai vină, dar şi faţă de comunitatea din Alexandria. El trebuie să existe şi să continue, în pofida obstacolelor. Deşi ne aşteptam ca lucrurile să fie din ce în ce mai simple, anul acesta, particpanţii, în număr de aproximativ 200, nu mai stau în căminul în care stăteau, care era singurul loc unde puteau fi găzduiţi atâţia oameni în Alexandria. (...) Închiriem un cort gigantic, de 500 m2, pe care îl compartimentăm. Vor fi aduse instalaţii de aer condiţionat şi va fi montat în incinta ştrandului din Alexandria, care arată foarte bine. Participanţii o să se folosească toaletele şi duşurile de acolo şi o să aibă pază 24 din 24“. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite