A murit regizorul Vlad Stănescu. La 69 de ani avea aproape 50 de ani dedicaţi Teatrului Naţional din Bucureşti

0
0
Vlad Stănescu şi-a dedicat viaţa celui mai mare teatru din România        FOTOGRAFII: Florin Ghioca/TNB
Vlad Stănescu şi-a dedicat viaţa celui mai mare teatru din România        FOTOGRAFII: Florin Ghioca/TNB

Regizorul Vlad Stănescu a încetat din viaţă marţi dimineaţă la vârsta de 69 de ani, după o lungă suferinţă. Cu o activitate de aproape o jumătate de secol la Teatrul Naţional din Bucureşti, „Tata Vlad”, aşa cum era cunoscut în lumea artistică, a părăsit scena pentru totdeauna.

Într-un anunţ publicat de TNB, colegii regizorului deplâng dispariţia acestuia. Vlad Stănescu a fost şeful Regizoratului tehnic, „omul a cărui viaţă se confundă cu istoria Naţionalului bucureştean din ultimele cinci decenii”.

„Cunoştea, ca nimeni altul, culisele teatrului, conducea, cu mână de fier, dar şi cu umor şi generozitate, angrenajul complex din spatele fiecărui spectacol, era o nesecată sursă de referinţe teatrale, dar şi de anecdote de gen. Îndrăgit şi respectat deopotrivă de actori şi de personalul de scenă, a  luptat permanent pentru drepturile angajaţilor din TNB, câştigându-şi, prin afecţiunea pe care le-o purta colegilor săi, supranumele de „Tata Vlad”, scriu colegii din Teatrul Naţional.

Pasiunea pentru scenă l-a îndreptat către Facultatea de Regie de Teatru, ceea ce i-a adus în palmares montări de succes atât la Teatrul Naţional – „O zi din viaţa lui Robinson Crusoe” de Dan Cojocaru, „Doi x Doi” (După „Tigrul” de M. Schisgal si „Amantul” de H. Pinter), dar şi la Teatrul Foarte Mic („Somnoroasa aventură” de T. Mazilu) sau la teatre independente, ultima sa montare fiind „Azi nu, poate mâine” de Andreas Petrescu.

Vlad Stanescu

Actorul Mircea Rusu, directorul artistic al TNB, a transmis la rândul său un mesaj:

„Acum exact 50 de ani, un adolescent arădean a păşit pentru prima oară în Teatrul Naţional şi a îndrăznit să facă parte din figuraţia actoricească. Şi, din acel moment, n-a mai plecat din această instituţie până pe 10 martie 2020. A devenit, la scurt timp după sosirea lui aici, regizor tehnic. Apoi s-a upgradat ca regizor artistic şi a montat câteva piese. A coordonat desfăşurarea celor trei, apoi patru, şi-n cele din urmă şapte săli ale teatrului nostru.

Dar cea mai importantă calitate a sa a fost dragostea şi fidelitatea acestui artist pentru „prima scenă a ţării”. Nu cunosc pe cineva din tot teatrul românesc care să-şi fi dedicat, dăruit, întru totul viaţa locului lui de muncă. Loc de visuri, de nădejdi, de deziluzii, de păcate, de nedreptăţi, de succese. Teatrul Naţional Bucureşti a rămas fără un pilon de rezistenţă esenţial! Sper să nu te dezamăgim acolo unde eşti, Vlad Stănescu!”, a precizat Mircea Rusu.

Trupul neînsufleţit al regizorului Vlad Stănescu a fost depus în capela Cimitirului Ghencea Militar. Înmormântarea va avea loc joi, de la ora 12.00.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri