A început Ideo Ideis #17. Atmosfera de festival a (re)cucerit străzile din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Claudiu Popescu
FOTO: Claudiu Popescu

(re)vederea la festival, momentul pe care toţi cei 150 participanţi Ideo Ideis l-au aşteptat timp de mai bine de-un an, s-a întâmplat luni, pe 15 august, la Centrul Multifuncţional pentru Tineri din Alexandria.

Trupele de teatru de liceeni au început să sosească în oraş încă de la primele ore ale dimineţii şi odată cu ele, atmosfera de festival s-a instalat pe străzile oraşului. Până duminică, pe 21 august, adolescenţii vor parcurge un întreg proces de învăţare, ghidaţi de peste 30 de artişti care le vor deveni, începând de astăzi, traineri şi mentori. Alături de ei, comunitatea din Alexandria va (re)trăi experienţa Ideo Ideis, prin intermediul unui amplu program de evenimente artistice dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Programul Ideo Ideis #17 este disponibil online, pe: ideoideis.ro/festivalul-program17

„Mă bucur enorm că suntem cu toţii aici, în oraşul în care s-a născut Ideo Ideis, şi-n care ne întoarcem după doi ani dificili. Doi ani provocatori, care ne-au îndemnat să găsim curajul de a (re)imagina acest festival, locul vostru - al tinerilor, în acest festival, dar şi locul nostru ca festival în comunitatea din Alexandria.’’, a declarat luni seară Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis, pe scena Galei de deschidere.

Pentru adolescenţii din cele 10 trupe de teatru selectate la această ediţie, urmează patru zile de explorări personale prin teatru şi arte alăturate. Fiecare participant va trece prin experienţa unui atelier de teatru şi, la alegere, dans, film, fotografie, scriere creativă, muzică, make-up de teatru si multimedia - artele devenind instrumente de conectare la sine şi la ceilalţi. 

În paralel, comunitatea din Alexandria va (re)trăi experienţa de festival prin intermediul spectacolelor, proiecţiilor şi activităţilor programate în oraş până pe 21 august. Seria de evenimente a debutat chiar în prima seară cu Sara/Mara, o producţie Apollo 111, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, care a umplut sala Centrului Multifuncţional pentru Tineri, semn că toţi iubitorii de teatru din Alexandria au aşteptat cu nerăbdare întoarcerea festivalului la formula care l-a consacrat. Marţi, de la ora 20:00, spectatorii vor urmări aici 8 taţi, un spectacol al Teatrului de Stat din Constanţa, în timp ce seara de miercuri va fi rezervată spectacolului Efecte secundare, producţia teatrului unteatru, în regia lui Vlad Bălan. Selecţia de spectacole prezentare în primele zile (re)aduce la Ideo Ideis foşti participanţi, deveniţi între timp actori şi regizori profesionişti. 

Vineri, de la ora 20:00, se va juca în premieră absolută spectacolul comunitar Am făcut ce s-a putut, o producţie Ideo Ideis, regizată de Matei Lucaci-Grunberg, care aduce în scenă  poveştile oraşului, cu ajutorul unui mix de actori profesionişti şi neprofesionişti din Alexandria. Pe o scenă fără decor - fără repetiţii şi fără să fi citit textul în prealabil, Şerban Pavlu va juca sâmbătă seară  Iepurele Alb, Iepurele Roşu - un spectacol care nu se va mai repeta niciodată în această formulă. 

Pentru iubitorii de film, Ideo Ideis a pregătit o selecţie de 6 titluri noi şi foarte apreciate, semnate de regizori români invitaţi la Alexandria în perioada festivalului. Accesul spectatorilor la proiecţiile din programul Cinemateca târzie este gratuit. Filmele vor rula în fiecare seară, de la ora 22:00, în Parcul Vedea,  acolo unde, pe timp de zi, copiii vor avea parte de un program al lor, cu spectacole şi activităţi creative pentru întreaga familie.   

Activităţile dedicate locuitorilor oraşului Alexandria vor continua şi după încheierea festivalului, prin intermediul Laboratorului Ideo Ideis - un spaţiu dedicat dezvoltării personale şi comunitare prin teatru şi arte alăturate. Programul îşi propune să faciliteze accesul la informaţie de calitate şi la experienţe de formare relevante şi esenţiale definirii identităţii şi orientării în viaţă a tinerilor.

„Laboratorul Ideo Ideis duce mai departe procesul de revitalizare culturală a oraşului nostru început de Ideo Ideis Festivalul. Ne propunem să facem asta cu ajutorul instrumentelor pe care le-am perfecţionat în 17 ani de festival. Diferenţa este că, de data aceasta, putem asigura un flux continuu de evenimente pe o durată mai îndelungată, în cadrul Centrului Multifuncţional pentru Tineri din Alexandria, noul nostru spaţiu de joacă.’’, subliniază Silvia Ciubotaru (Guţă), coordonatoarea programului lansat în luna iulie în Alexandria. „Deocamdată, pilotăm un proiect de dezvoltare personală şi comunitară până la finalul anului, cu finanţare din partea Primăriei Alexandria. Şi deja observăm cum se consolidează comunitatea de voluntari, participanţi şi spectatori ai Laboratorului Ideo Ideis, ceea ce ne bucură şi ne dă speranţă că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine.”, adaugă Silvia.

Locuitorii oraşului Alexandria care încă nu s-au întâlnit cu Laboratorul Ideo Ideis vor avea parte de o prezentare a programului miercuri, pe 17 august, după spectacolul Crina şi păpuşile vorbitoare, programat în Parcul Vedea. Tot aici, joi seară, de la ora 20:00, publicul este invitat să participe, cu acces gratuit, la o audiţie de teatru sonor oferită în cadrul Laboratorului de echipa Teatrului Improbabil.

Cum răspunde arta la problemele vieţii de zi cu zi? Joi, de la ora 21:00, Silvia Ciubotaru (Guţă) va căuta răspunsuri alături reprezentanţii U.N.A.T.C. - prof.univ.dr. Liviu Lucaci şi lect.univ.dr. Mihaela Michailov, invitaţi la discuţie împreună cu Alexandru Ivănoiu şi Ilinca Prisăcariu, doi dintre oamenii din spatele proiectului Teatrul Improbabil. Mai multe detalii despre Laboratorul Ideo Ideis sunt disponibile pe ideoideis.ro/laboratorul

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite