87 de elemente diferite, într-o singură pictură. O operă de Theodor Aman, evaluată la 120.000-180.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„După petrecere (Natură statică cu fructe şi vin franţuzesc)” de Theodor Aman
„După petrecere (Natură statică cu fructe şi vin franţuzesc)” de Theodor Aman

Marti, 20 iunie, de la ora 19.30, la Radisson Blu Hotel, Bucureşti, în cadrul Licitaţiei de Vară de la Artmark, va fi scoasă la licitaţie o operă cu 87 de elemente, de Theodor Aman, „După petrecere (Natură statică cu fructe şi vin franţuzesc)”.

Lucrarea „După petrecere (Natură statică cu fructe şi vin franţuzesc)” stă în posesia lui Theodor Aman câţiva ani după pictarea ei în 1883, ocazie cu care este din nou “pictată”, devenind unul dintre “personajele” tabloului “Doamna Aman cu nepotul”, o descriere picturală minuţioasă a atelierului pictorului, tablou astăzi expus în Muzeul Aman. Ulterior va ajunge în colecţia din Cluj a profesorului universitar Mircea Mihăilescu (1920-2006), devenind una dintre piesele centrale ale colecţiei sale, informează un anunţ postat de Artmark. 

„Având o firească aplecare spre traiul rafinat, spre petrecerile de societate pe care le organiza în casa lui – serate, supeuri, onomastici, baluri costumate şi concerte, pe care apoi le aşterne cu penelul în mici tablouri de mare forţă evocatoare – artistul devine cronicar monden al timpului şi al lumii sale, înscriindu-se pe aceeaşi linie cu francezul J.J. Tissot, cu belgianul Afred Stevens, cu italianul Giovanni Boldini, cu spaniolul Mariano Fortuny y Carbo şi cu americanul William Merritt Chase”, a descris istoricul Adrian-Silvan Ionescu.

Opera „După petrecere (Natură statică cu fructe şi vin franţuzesc)” impresionează prin măiestria şi fineţea cu care pictorul reuşeşte să redea texturi şi senzaţii, descriind nu mai puţin de 87 de elemente diferite.

Fructe, flori, o sticlă de champagne, un surtout de table decorat cu putti, veselă şi obiecte de argint, toate într-o dezordine scenografică, care ne duce cu gândul la un adevărat festin al simţurilor. Iar musca, un trompe l'oeil înadins creat de artist, este o preluare ludică a motivului din picturile flamande. 

Pictura lui Aman  este scoasă la licitaţie în cadrul Licitaţiei de Vară, organizată de Artmark. Alături de această operă, vor mai fi licitate şi „Scenă din Marrakech” (Ştefan Popescu), „Curtezane din Shimabara” (Samuel Mützner), „Prinţ mongol” (Ion Ţuculescu), „Nud cu spatele (Gürli)” (Nicolae Tonitza), „Evreu din Bacău” (Nicolae Grigorescu), „Efect de lumină la Balcic” (Camil Ressu), „Cheiul Senei” (Nicolae Dărăscu), „Pepeni” (Ştefan Luchian) , „Grădina artistului” şi „Carpe diem” (Adrian Ghenie).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite