300.000 de dolari pentru manuscrisul unui poem de Edgar Allan Poe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edgar Alan Poe (1809 - 1849), scriitor american, considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX FOTO intheworldnews.com
Edgar Alan Poe (1809 - 1849), scriitor american, considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX FOTO intheworldnews.com

Manuscrisul original al poemului „Viermele biruitor“, scris de Edgar Allan Poe, a fost vândut pentru 300.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american Massachusetts, informează huffingtonpost.com.

Manuscrisul, care conţine poemul „The Conqueror Worm“ („Viermele biruitor“) şi semnătura lui Edgar Allan Poe, a fost cumpărat sâmbătă, la o licitaţie organizată în oraşul Marion, de un colecţionar, căruia i-a fost acordat şi un interval de timp de zece zile pentru a verifica autenticitatea documentului.

Acest manuscris a fost deţinut, începând cu anii 1920, de o familie din Rhode Island. Potrivit estimărilor specialiştilor, „The Conqueror Worm“ a fost scris de Edgar Allan Poe în anii 1830 şi se numără printre cele peste 100 de poeme publicate de scriitor.

Chris Semtner, curatorul Muzeului dedicat lui Edgar Allan Poe din Richmond, a declarat că manuscrisul original al acestui poem era considerat pierdut. Vânzarea acestui manuscris pentru suma de 300.000 de dolari a depăşit aşteptările organizatorilor licitaţiei, care estimau documentul la o sumă de circa 20.000 de dolari.

Poemul „Viermele biruitor“, simbolul vremelniciei umane, a fost publicat pentru prima dată în Graham's Magazine, în ianuarie 1843. 

Fragment din poezia „Viermele biruitor“ a lui Edgar Allan Poe

Traducerea: Dan Botta

„(…) Dar, iată, printre mimi acum

 Un trup tîrîş intrînd:

 Ceva roş-sînge-şi face drum

Prin scenă străbătînd.

Se zbate, zbate-n frigul morţii,

Cad mimii, rînd pe rînd,

Şi îngerii plîng văzîndu-I colţii

De sînge sîngerînd.

Stinsă, stinsă tutindeni lumina:

Şi pe orice trup tremurător,

Giulgiu mortuar, cortina

Cade cu vuiet asurzitor,

Pe cînd îngerii, palizi,sodom,

Ridicîndu-se, afirmă-ncor

Că jocul este tragedia „Om”

Şi eroul ei Viermele Biruitor.“

Edgar Alan Poe (1809 - 1849) s-a născut la Boston, Massachusetts. Şi-a început studiile la Universitatea din Virginia, apoi, după o scurtă perioadă de timp petrecută în armată, a început să publice articole de critică în periodice literare, devenind celebru pentru stilul său caustic, riguros, de o înaltă ţinută intelectuală şi cu o largă deschidere filosofică. Două dintre eseurile sale, „Principiul poetic“ şi „Filozofia compoziţiei“, au rămas până în prezent repere de neocolit ale poeticii moderne.

Considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX, cu o influenţă considerabilă în literatura americană şi europeană, părinte al prozei poliţiste şi precursor al romanului SF şi horror, şi-a început cariera literară ca poet (cu „Tamerlane and Other Poems“, 1827, „Poems“, 1831). Singurul său roman finalizat, „The Narrative of Arthur Gordon Pym“ („Povestea lui Arthur Gordon Pym“), este publicat în 1838, iar primul volum de povestiri, „Tales of the Grotesque and Arabesque“, apare în 1840.

Cartea care l-a impus definitiv în atenţia publicului a fost „The Raven and Other Poems“ (1845). Prin intermediul traducerilor lui Baudelaire, care îl descria ca pe „cel mai important scriitor al epocii“, reputaţia sa europeană începe, totodată, să capete un contur bine definit.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite