23 septembrie este data de intrare în cinematografe a filmului „Câini“, regizat de Bogdan Mirică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un debut spectaculos, cu premii la Cannes şi la TIFF, filmul „Câini“, în regia lui Bogdan Mirică, va rula în cinematografele din România începând din 23 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, Câini va intra pe ecrane însoţit de cronicile laudative din presa locală şi cea internaţională, dar şi de două trofee importante: Premiul criticii – FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes, şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

La TIFF, filmul de debut al lui Bogdan Mirică a fost şi un succes de public: toate proiecţiile au fost sold out, inclusiv cele suplimentare programate datorită cererii mari de bilete. Protagoniştii filmului sunt actorii Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu. Lor li se alătură, în roluri secundare, Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru.

Comparat cu filmele fraţilor Joel şi Ethan Coen, Câini a fost descris drept „western dobrogean”, „anti-western balcanic”, thriller cu elemente noir. „Răzbunare şi mafia românească într-un film de o violenţă molipsitoare”, titrează Les Inrockuptibles. „Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulţime de indicii sinistre şi complicităţi mocnite”, apreciază publicaţia Screen Daily.

„Într-un Cannes care ne-a prilejuit multe plăceri, dar foarte puţine surprize şi revelaţii adevărate, debutul lui Mirică iese în faţă deopotrivă ca o surpriză şi o revelaţie – şi contribuie cu siguranţă la redesenarea hărţii cinema-ului românesc, pe care credeam că-l ştim atât de bine”, scrie renumitul critic american Jonathan Romney în Film Comment.

Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Regizorul Bogdan Mirică este şi autorul scenariului, imaginea este semnată de Andrei Butică, montajul – de Roxana Szel, iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu. Filmările au avut loc în vara anului trecut, în locaţii din Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu.

Bogdan Mirică este scenarist şi co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România - Umbre (2014) şi a obţinut numeroase premii pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011). A studiat scenaristică la Universitatea Westminster şi a semnat scenariul unor filme şi seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecţionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. Cu proiectul Câini, a participat la numeroase ateliere de dezvoltare precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franţa) şi a câştigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo). Este autorul unei cărţi numite „Bestseller” (colecţia Râsul lumii, Humanitas 2005), a lucrat ca director de creaţie la Graffiti BBDO şi a scris pentru diverse publicaţii.

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producţia Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, cu participarea HBO România.

Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite