132 de ani de la naşterea lui George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, 19 august, s-au împlinit 132 de ani de la naşterea lui George Enescu (1881-1955). Festivalul „George Enescu”, care îl celebrează pe compozitorul român încă din 1958, se va desfăşura anul acesta între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Printre invitaţii celei de-a XXI-a ediţii se vor număra orchestre precum: Capela de Stat din Berlin, Orchestra Regală Concertgebouw şi Orchestra Filarmonicii din Londra.

Orchestra Filarmonicii din Londra, una dintre cele mai apreciate orchestre la nivel mondial, va interpreta pe 13 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, cunoscuta Simfonie Nr.1  în Do minor de Anton Bruckner, sub bagheta lui Vladimir Jurowski

Vladimir Jurowski (41 de ani), unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai momentului şi absolvent al prestigiosului Conservator de la Moscova, a fost  invitat să dirijeze, de-a lungul anilor, la cele mai cunoscute instituţii muzicale din lume: Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia, Opéra Bastille de Paris, Théâtre de la Monnaie Bruxelles şi Maggio Musicale Festival Florence

În aceeaşi seară, publicul va putea asculta Concert Nr.3 pentru pian şi orchestră în Do Major, Op.26 de Serghei Prokofiev, în interpretarea pianistei Anika Vavic (37 de ani), despre care dirijorul Zubin Mehta spunea că are „un imens talent, o tehnică excelentă şi un stil deopotrivă inteligent şi pasional”. 

Pe 13 septembrie, la Ateneul Român, de la ora 17.00 va fi programat un alt concert extraordinar de pian, care o va avea ca solistă pe pianista de orgine franceză Claire-Marie Le Guay (39 de ani). Aceasta va interpreta alături de Orchestre National D’Île-de-France, sub bagheta dirijorului Enrique Mazzola, Concertul pentru mâna stângă în Re Major Op.82 de Maurice Ravel. 

Mai târziu, de la ora 22.30, dirijorul Chiristian Zacharias se se va reîntoarce pe scena Festivalului „George Enescu”, alături Orchestre de Chambre de Lausanne, pentru a-i oferi publicului un regal de Mozart. 

Festivalul „George Enescu” se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite