Copilul mort la botez, cel mai probabil bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui copil care a murit imediat după ce a fost botezat ortodox readuce în discuţie oportunitatea afundării bebeluşilor de numai câteva luni în cristelniţă.

Deşi unele feţe bisericeşti nu exclud posibilitatea ca preotul care a oficiat botezul să fi făcut o manevră greşită, medicii susţin că bebeluşii au propriile mecanisme de apărare şi nu se pot îneca aşa de uşor. La finele săptămânii trecute, un bebeluş de numai o lună şi jumătate a murit, în comuna Mihăileni, raionul Rîşcani - Republica Moldova, în timpul ceremoniei de botez. Preotul care a oficiat slujba este cercetat pentru omor prin imprudenţă, informează PRO TV Chişinău.

Potrivit martorilor, preotul ţinea copilul de gât şi l-a cufundat de câteva ori în cristelniţa cu apă. După ce au observat că ceva este în neregulă, oamenii au dus băieţelul la punctul medical din localitate, dar era deja prea târziu. La rândul lui, părintele Valeriu, cel care a oficiat slujba, spune că este nevinovat. Familia victimei a depus o plângere la Parchet, iar procurorii au început cercetările pentru omor prin imprudenţă. Expertiza medico-legală a arătat că micuţul a murit asfixiat.

„Nu cred că putea fi înecat"

Copiii, mai ales sub vârsta de un an, au un mecanism de apărare atunci când sunt scufundaţi în apă, care îi împiedică să se înece, potrivit medicului pediatru Adrian Dumitrescu. „La câteva luni, bebeluşii au capacitatea spontană de a nu mai respira atunci când sunt sub apă, aşadar este greu de crezut că s-ar putea îneca în timpul unui botez", explică specialistul. Nici ipoteza unui şoc termic nu se verifică, ţinând cont de faptul că, pentru a fi afectat copilul, ar fi trebuit ca în biserică să fie o temperatură de peste 30 de grade Celsius, iar apa să aibă o temperatură de aproximativ 10 grade Celsius.

„Cel mai probabil, bebeluşul care a murit după botez avea o afecţiune de care părinţii nu au ştiut şi care, din nefericire, s-a manifestat sau s-a agravat în momentul botezului", încheie medicul Adrian Dumitrescu.

Caz asemănător la Sibiu

O nenorocire asemănătoare s-a petrecut în luna octombrie a anului trecut şi în localitatea sibiană Haşag. Un băieţel de şase săptămâni a murit la scurt timp după ce a fost botezat. Tragedia s-a abătut asupra părinţilor bebeluşului chiar în timpul slujbei de încreştinare. Micuţul a fost scufundat de preot în cristelniţă de două ori şi, după ce a fost pus pe masă, a început să se învineţească. Ulterior, copilul a intrat în stop cardio-respirator.

Disperaţi, părinţii au chemat ambulanţa, care l-a transportat la spital. În ciuda eforturilor medicilor, copilul a decedat. Chiar dacă iniţial l-a acuzat pe preot de neglijenţă, pentru că l-ar fi băgat pe copil cu capul în apă fără să îi pună mâna pe gură, familia nu a depus plângere împotriva acestuia. Raportul medico-legal a arătat că nou-născutul a murit din cauza unei marformaţii pulmonare.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite