Cele mai inteligente animale domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rase de caini care nu miros urat

Toată lumea ştie despre câini că sunt printre cele mai inteligente animale din lume, însă oamenii de ştiinţă au descoperit recent că animalele de fermă sunt chiar mai inteligente decât ”cei mai buni prieteni ai omului”.

Cele mai inteligente animale domestice. Porcii

image

Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că porcii sunt printre cele mai inteligente animale de pe planetă. Ei trec chiar şi „testul oglinzii”, pe care câinii şi pisicile îl pică. Practic, animalul este pus în faţa unei oglinzi şi are aplicat un punct roşu sau un alt semn distinctiv pe faţă. Dacă încearcă să şi-l îndepărteze, îseamnă că înţelege ce este o oglindă şi îşi dă seama că se uită la propria imagine. Porcii trec acest test, în timp ce câinii şi pisicile nu. Nici măcar copiii de până la doi ani nu au performanţe similare porcilor. 

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că porcilor le place să se joace cu mingi şi alte jucării şi sunt capabili să devină plictisiţi dacă nu sunt stimulaţi suficient.

Cele mai inteligente animale domestice. Câinii

image

Cunoscuţi ca „cei mai buni prieteni ai omului”, câinii sunt, la rândul lor, animale domestice foarte inteligente. Ei pot să înveţe să execute comenzi, să stea, să se întindă pe jos şi să aducă lucruri, dar sunt capabili şi să înţeleagă indicii non-verbale.

Cercetătorii au determinat că câinii sunt conştienţi de identitatea lor şi de conceptul de câine, putând face diferenţa între imagini cu alţi câini şi imagini cu diferite peisaje.

Cele mai inteligente animale domestice. Vacile

image

Vacile sunt alte animale extrem de inteligente. Acestea au o memorie fantastică şi pot să îşi amintească feţele altor vaci, locurile cele mai bune pentru păscut şi drumul către sursa de apă.

Vacile au şi o ierarhie socială complexă, formând adevărate „clici bovine”. Fiecare turmă are o şefă, iar dacă o vacă nu o ascultă este izolată. Când o nouă vacă este introdusă în turmă ea trebuie să îşi constriuască relaţii sociale până să fie complet acceptată.

Cele mai inteligente animale domestice. Pisicile

image

Deşi pot învăţa aceleaşi trucuri pe care le practică câinii, prin observaţie, imitare şi recompensare, oamenii de ştiinţă spun că pisicile sunt inteligente într-un mod diferit.

Acestea sunt animale solitare, motivate, în principal, de nevoia de supravieţuire. Pisicile s-au adaptat la numeroase medii domestice în ultimii 10.000 de ani, iar acest lucru le face unele dintre cele mai adaptabile animale.

Cele mai inteligente animale domestice. Papagalii cacadu

image

Deşi acest lucru nu este cunoscut pe scară largă, papagalii sunt nişte animale deosebit de inteligente. Oamenii de ştiinţă spun că aceştia folosesc tehnici în mai mulţi paşi pentru a rezolva probleme precum felul în care funcţionează încuietoarea de la cuşca în care stau.

Spre exemplu, un papagal a fost învăţat, în laborator, cum să îşi descuie cuşca, porces care presupunea extragerea unui şurub şi a unei piuliţe şi o rotire la 90 de grade a mânerului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite