Cel mai mare secret al bărbaţilor: dieta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii si dietele. FOTO: ShutterStock
Bărbaţii si dietele. FOTO: ShutterStock

Un sondaj realizat recent a arătat că unul din trei bărbaţi nu ar spune nimanui că ţine un regim alimentar sau că urmează o cură de slabire. Şi asta pentru că un stil de viaţa sănătos şi o atenţie sporită dedicată nutriţiei ar putea să le „răpească” din masculinitate, cred ei. Dieta, în concepţia bărbaţilor,  rămâne un secret, chiar şi faţă de familie, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”.

„Atunci când urmaţi o dietă în secret şi lucraţi la birou, trucul este să acceptaţi ce vi se oferă, fie că este vorba de puţină ciocolată sau de cea mai mică bucată de tort”, spune Dave Briscoe, cercetător al Universităţii Surrey. „Refuzaţi micile daruri şi veţi deveni suspect. Acceptaţi mai mult şi planul vostru este ruinat. Aceasta este regula pe care am urmat-o. În acest fel, evitam întrebările ciudate”, a adăugat cercetătorul care nu şi-a dat numele real publicaţiei britanice.

Briscoe nu este singurul bărbat care a făcut din cura de slăbire un secret. Un sondaj,  bazat pe un eşantion format din aproximativ 600 de bărbaţi, a dezvăluit că 90% din cei implicaţi doresc să piardă din greutate, dar unul din trei nu va destăinui familiei sau prietenilor acest lucru. Subiectul curei de slăbire afectează bărbaţii şi femeile în mod diferit.

Specialistul în nutriţie Phil Mundy afirmă că mulţi bărbaţi ascund faptul că urmează o alimentaţie strictă, întrucât nu sunt dispuşi să admită că au o problemă. Bărbaţii se strecoară cu precauţie pe acest teren al dietelor, până nu demult considerate un apanaj al feminităţii. Masculinitatea lor poate „păli” la o simplă ascociere cu termeni precum „regim alimentar” sau „cură de slăbire”. Un stil de viaţă sănătos este echivalat cu imaginea de forţă şi vigoare, nu cu pierderea efectivă a kilogramelor. Psihologii susţin această mentalitate şi găsesc acest artificiu fin de limbaj drept un lucru benefic.

Bob Baker, pe numele său fictiv, locuitor al oraşului Brighton, mărturiseşte că dezvăluirea secretului este extrem de probabilă atunci când bărbatul aflat la dietă este mândru de rezultatele obţinute. În acest stadiu, susţine Briscoe, oamenii vor începe să vorbescă despre eforturile depuse. ,,Din experinţa mea, vă pot relata că bărbaţii vor face ca totul să sune mult mai simplu, mai sensibil şi mai uşor decât a fost în realitate. Nu vor spune adevărul, ci doar o versiune a acestuia. Vor rezuma totul la simpla afirmaţie «A fost o problemă şi am rezolvat-o!»”.

Sprijinul familiei şi al prietenilor este necesar, dar divulgarea secretului faţă de persoane rău-intenţionate poate să creeze un discomfort şi o dereglare a modului de alimentare. ,,Când vorbim de acest subiect, probabil, toţi trebuie să ne maturizăm. Astfel, discuţiile trebuie purtate într-un mod onest şi clar. Vorbim despre o problemă frecventă, aşadar este recomandat să fim liberi în exprimare”, spune Phill Mundy.

Consecinţele mariajului asupra regimului alimentar

Potrivit unui sondaj, bărbaţilor cărora li se impune un anumit regim alimentar în casă, au tendinţa de a lua în greutate. Acest lucru apare ca o consecinţă a unei insuficienţe în comunicare dintre soţi, iar surplusul de kilograme alături de un stil de viaţă haotic pot genera adevărate probleme pentru un mariaj.

Un studiu realizat de Universitatea din Michigan a cercetat modul în care bărbaţii  descriu rolurile jucate de soţii în modelarea comportamentului lor alimentar.

S-a constatat că bărbaţii au fost consultaţi rareori de către soţiile lor cu privire la modul în care nivelul de grăsime ar putea fi redus din alimentaţie. Aceştia n-au fost de acord cu obişnuinţele alimentare impuse de soţii, dar au preferat să menţină armonia conjugală în detrimentul exprimării propriei păreri.

,,Cheia adoptării unui regim sănătos în viaţa de cuplu presupune o discuţie între parteneri, o negociere”,  mărturiseşte Derek Griffith, profesor-asistent la Universitatea din Michigan. ,,Medicii recunosc că soţiile joacă un rol central în alimentaţia familiei”, completeză Griffith.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite