Ce este „Blue Monday“ şi de ce astăzi ar putea fi cea mai deprimantă zi de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de astăzi, 16 ianuarie, ar putea fi cea mai depresivă Blue Monday de până acum pentru o mare parte din locuitorii planetei, a avertizat un expert care a studiat fenomenul.

În 2005, Dr. Cliff Arnall, fost profesor la Universitatea Cardiff, a venit cu o formulă menită să prezică cea mai deprimantă zi a anului. Ecuaţia lui sugerează că a treia zi de luni din ianuarie – care anul acesta a picat pe 16 ianuarie – este cea în care nefericirea atinge punctul culminant. Dr. Arnall spune că anul acesta, Blue Monday poate fi mai depresiva decât de obicei, în special din cauza numărului mare de vedete care au murit în anul care tocmai s-a încheiat, a anxietăţii provocate de Brexit şi a fricii determinate de preşedinţia lui Donald Trump din Statele Unite.

Blue Monday (Lunea Albastră/Tristă- n.r.) a fost creată în 2005 de o agenţie de turism din Marea Britanie, care a comandat un studiu bazat pe calcule care au inclus factori precum condiţiile meteorologice şi nivelul datoriilor personale. Astfel, studiul a arătat că oamenii au acumulat datorii în urma cheltuielior din perioada Sărbătorilor, ceea ce îi face mai irascibili, dar şi că adaptarea la locul de muncă, după zilele libere, se face anevoios, mai ales că nici vremea nu este prea prietenoasă. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Potrivit studiului, cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi şi pentru că oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces. Cu toate că cercetarea nu are baze ştiinţifice conceptul a devenit destul de popular. Există însă şi o formulă de calcul empiric pentru determinarea acestei zile speciale.

Formula lui Cardiff prin care se calculează care este cea mai deprimantă zi din an

„Facturile din cont sunt o mare problemă după Crăciun, zăpada, gheaţa şi inundaţiile provoacă îngrijorări, iar mulţi oameni simt o lipsă de motivaţie. Alţi factori în plus anul acesta sunt Trump şi Brexit, care provoacă incertitudine şi sporirea temerii oamenilor. Totodată, moartea numeroaselor celebrităţi, multe cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, a îngrijorat oamenii, amintindu-le de propria mortalitate“, a declarat Dr. Arnall, potrivit The Telegraph.

„Cea mai uşoară cale pentru a fi fericit este să petreci mai mult timp cu oameni cate te iubesc şi te plac aşa cum eşti. Foloseşte-te de Blue Monday ca de o rampa de lansare pentru schimbare, fie că este vorba de a pierde în greutate, să renunţi la fumat, să începi îndeplinirea unui vis sau să-ţi schimbi locul de muncă. Trăieşte-ţi viaţa din plin!“, ne sfătuieşte expertul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite