Vacanțe romantice. Ce destinații turistice preferă românii în zilele speciale din februarie și martie

0
Publicat:

Zilele de 14 februarie (Valentine's Day), 24 februarie (Dragobete), 1 Martie (Mărțișor) sau 8 Martie (Ziua Femeii) au devenit un prilej în plus pentru minivacanțe, în special pentru cuplurile active.

Iașiul este una dintre cele mai romantice destinații din România FOTO Turism Iași
Iașiul este una dintre cele mai romantice destinații din România FOTO Turism Iași

Dacă ziua de 14 februarie 2024 a căzut într-o miercuri, de Dragobete (24 februarie) dar și de 1 și 8 Martie, cei care doresc să se bucure de o minivacanță au avantajul că aceste zile se nimeresc la finalul săptămânii.

Iașiul este în topul destinațiilor romantice din România

În această perioadă, multe cupluri aleg să petreacă timp de calitate împreună în locuri romantice, cum ar fi stațiuni montane, zone de coastă sau orașe romantice. Și de această dată sunt alese stațiunile faimoase din România, cum ar fi Sinaia, Predeal, Poiana Brașov, iar pe extern, Santorini sau Dubai.

„Există multe alte destinații clasice sau chiar mai inedite, care merită promovate și care au început să fie căutate de către turiști.

În România, un oraș căutat din ce în ce mai mult de cei care doresc clipe romantice, indiferent de vârstă, este Iașiul - care prinde din urmă alte orașe turistice mai consacrate din acest punct de vedere, precum Brașov, Sighișoara, Sibiu sau Cluj.

Îmi permit să definesc vechiul târg al Ieșilor drept un oraș boem, unde te simți îndrăgostit chiar dacă nu ești”, afirmă Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Majoritatea hotelurilor au oferte speciale de Valentine’s Day, de Dragobete sau de 1 și și 8 Martie, cuprinse între 400 și 700 de lei pentru o noapte de cazare, la hoteluri de 4 și 5 stele, dar și cu cină romantică inclusă, alături de reduceri de 20-30% la anumite magazine de bijuterii și suveniruri cu care sunt partenere.

La 5 stele, cuplurilor li se pun la dispoziție, în tariful cazării, și mașini de lux pentru transferul de la și dinspre hotel, dacă este cazul.

Un city break în Iași - orașul celor șapte coline - va avea în program, în această perioadă, locurile prin care au trecut Mihai Eminescu și Veronica Micle, plimbări prin romanticul parc Copou sau prin muzeele Iașiului.

O altă destinație căutată în această perioadă este zona Bran-Moieciu și municipiul Brașov. Multe cupluri aleg să viziteze castelul Bran, care este legat de legenda romanticului vampir Dracula și unde un bilet de intrare este 70 de lei pentru adulți, mult mai ieftin decât în alte locuri din Europa.

„În zona Bran Moieciu, un cuplu poate plăti pentru o cameră și 200 de lei, la o pensiune sau vilă, doar cazare, sau de la 400 de lei cu mic dejun și cină romantică (și în același timp tradițională) inclusă. În zonă sunt multe marketuri, dar le recomand cuplurilor să încerce o cină cu produse tradiționale.

Sunt cupluri care aleg casele de oaspeți ale Majestății Sale Regele Charles al III-lea, din Viscri (Brașov) și Zălan (Covasna), care sunt deschise pentru turiști, în afara perioadelor când monarhul alege țara noastră.

Dar atenție, rezervările trebuie făcute din timp, există cerere destul de mare, și doar din România. Aici, tarifele pornesc de la 800 de lei camera pe noapte, cu demipensiune. Dar este o experiență să dormi în casa unui monarh britanic“, a mai precizat Traian Bădulescu.

Sunt multe pensiuni și complexe turistice de top, de 4 și 5 stele, în Mărginimea Sibiului, în zona Brașovului, în Argeș, Prahova, Buzău sau în Dâmbovița, care oferă cine festive, foc de tabără, echitație, ateliere de olărit cu cadouri, o șampanie cadou pentru fiecare cuplu, sesiuni de meditație și multe altele.

Un cuplu va plăti între 2.500 și 4.000 de lei pentru două sau trei nopți de cazare, cu ocazia zilelor romantice.

Destinații preferate în zonele calde și exotice

În afara unui segment de turiști interesat de cultură și locuri romantice din Europa (Italia-Roma, Veneția, Franța-Paris, Spania-Barcelona, Austria-Veneția), mulți dintre români își iau în această perioadă vacanțe în Maldive, Thailanda, Republica Dominicană sau Zanzibar. În Marea Egee sau Marea Mediterană, temperaturile sunt încă scăzute.

„De exemplu, în Zanzibar, insula natală a lui Freddie Mercury, un yacht cu 3-4 cabine poate fi închiriat cu 1.800-2.500 de euro pe zi (firește, în total), iar cu catamaran, chiar și cu 600 de euro pe zi.

Puțini știu că aici, peste 20 de români au investit în hoteluri în ultimii 4-5 ani. Am observat că din ce în ce mai cupluri căsătorite sau care sărbătoresc aniversarea relației călătoresc în luna romantică.

Aceștia optează pentru destinații mai exotice sau pentru croaziere romantice și caută adesea experiențe unice care să le ofere amintiri de neuitat. Aici, vorbim de tarife pornind de la 1500-2000 de euro de persoană, dar și de sejururi de minim 7-8 nopți”, a mai precizat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al ANAT.

Media unui minisejur de Valentine’s Day sau de Dragobete în România sau într-un oraș european este de două - trei nopți, dar sunt cupluri care optează pentru destinații calde sau exotice, optând pentru sejururi de 5-9 nopți sau mai mult.

Printre destinațiile favorite se numără, în funcție de buget, Dubai, Egipt, Madeira, Tenerife, Maldive, Zanzibar, Thailanda sau Republica Dominicană.

Într-o stațiune montană sau la o pensiune rurală, un cuplu poate plăti per cameră de la 250-300 de lei pe noapte în sus, iar pentru un city break într-un oraș european, de la 150-200 de euro de persoană în sus, cu tot cu transportul cu avionul.

Firește, pentru destinații calde mai apropiate (precum Egipt sau Dubai), costul unui pachet turistic va costa de la 500-600 de euro de persoană, iar pentru destinații exotice, de la 1300 de euro de persoană, în ambele situații fiind și zborul inclus.

Rezervările au început de la finele anului și continuă în prezent, agențiile înregistrând momentan o ușoară creștere, de 10-15%, față de anul precedent.

Românii au cumpărat cu 30% mai multe pachete turistice la târgurile de turism online

Chiar dacă o parte dintre români aleg să nu-și petreacă minivacanțe cu ocazia zilelor speciale din februarie și martie, perioada este însă una propice pentru achiziționarea unor pachete turistice avantajoase, pentru Paște sau perioada estivală.

Datele operatorilor din turism sunt optimiste în acest an, când numărul pachetelor achiziționate atât pe intern, cât și spre destinații externe, a crescut cu aproape o treime în luna ianuarie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite