Vacanţe pentru pofticioşi: festivalurile culinare pe care nu trebuie să le rataţi anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răvăşitul Oilor - Festivalul brânzei şi pastramei de la Runcu, în Dâmboviţa, are loc în septembrie FOTO Adevărul
Răvăşitul Oilor - Festivalul brânzei şi pastramei de la Runcu, în Dâmboviţa, are loc în septembrie FOTO Adevărul

Ţuică de smochine ca la Şviniţa, parada clătitelor cu umpluturi tradiţionale, delicii gastronomice preparate din carnea vestitului porc de Mangaliţa, cârnaţi de Pleşcoi şi caşcavea obţinut după reţete vechi de sute de ani, iată numai câteva din produsele cu care vom fi îmbiaţi în cadrul zecilor de evenimentele ce vor fi organizate în 2014, pe tot cuprinsul României.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a pus la punct lista festivalurilor gastronomice de anul acesta (lista completă), evenimente pe care merită să le vizitaţi, în cazul în care vă veţi petrece concediul prin părţile unde se vor ţine astfel de manifestări. Dincolo de bunătăţile tradiţionale, festivalurile vor fi „împănate“ şi cu dansuri şi cântece populare, dar şi obiecte de artizant lucrate de meşteri populari.

Anul începe bine, cu Festivalul Internaţional Pomana Porcului de la Balvanyos, în Covasna, între 7 şi 9 februarie, ocazie cu care va fi organizat un concurs de tăiere a guiţătorilor şi de pregătire contracronometru de bunătăţi.

Tot în februarie, la Prejmer, în judeţul Braşov, are loc cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Clătitelor sau Fasching, după denumirea săsească, care vine cu cele mai diverse sortimente de clătite, pregătite numai cu umpluturi tradiţionale. Nu vor lipsi dansurile şi cântecele săseşti, muzica de fanfară, dar şi o caravană la care vor participa acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi căruţa cu soba în care se pregătesc clătitele, pe care tinerii le oferă localnicilor, primind în schimb făină, zahăr, ouă, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogoşilor servite la Balul Mascat, eveniment care va încheia festivalul.

Luna Mai aduce iz de ţuică la Coseşti, pe Valea Păcurarului, în Argeş, unde se va desfăşura Festivalul Ţuicii. Aici, vor putea fi admirate obiecte din lemn şi ceramică, realizate de meşteri populari din zonă, dar şi un spectacol folcloric susţinut de nume de referinţă ale cântecului popular românesc, acompaniate de ansamblul Doina Argeşului din Piteşti. Bineînţeles, producătorii individuali îşi vor prezenta ţuica 100% naturală şi se vor întrece în cadrul unui concurs, acest eveniment fiind destinat menţinerii datinilor şi tradiţiilor româneşti.

Anual, în ultima sâmbătă şi duminică a lunii mai, se organizează marele Festival al căpşunelor, la Halmeu, în Satu Mare. Concursuri ale producătorilor, programe de muzică populară, expoziţii de căpşune cu vânzare, concursuri de dans, mese festive, Cupa Căpşunarilor la fotbal, concursul de frumuseţe „Miss Căpşunica”, se numără printre atracţiile manifestării.

Porcul de Mangaliţa este sărbătorit în fiecare lună mai la Baia Mare, în cadrul Festivalului Porcului de Mangaliţa, o petrecere pe parcursul căreia vor fi promovate gustoasele produse tradiţionale preparate din carnea vestitului grăsun.

Iunie vine cu Festivalul Virşlilor, eveniment dedicat unui sortiment de cârnaţi preparat din carne de capră şi de oaie, specific sudului Transilvaniei. Sărbătoarea se va ţine la Castelul Corvinilor din Hunedoara, virşlii fiind produşi de sute de ani după reţete neschimbate, transmise de la bunici la nepoţi.

„Caşcavalul de Brăduleţ” din iulie, de la Brăduleţ, în judeţul Argeş, se desfăşoară trei zile la rând, în trei sate ale comunei: Galeş, Brădet şi Brăduleţ. În fiecare zi a festivalului vor fi promovate valorile ce ţin de identitatea culturală locală, printre care şi caşcavalul de casă, brânza de burduf, telemeaua sau caşcavalul din caş baschiu.

Parada Clătitelor se va organiza şi anul acesta, în luna iulie, la Moneasa, în Arad, eveniment la care vă veţi linge degetele de poftă. Pe lângă varietatea de clătite, organizatorii le pregătesc turiştilor şi un program artistic, dar şi un concurs botezat „crosul clatitelor”.

Mehedinţi se laudă, în august, cu Festivalul Smochinelor din Şviniţa, eveniment care promovează produsele locale din smochine şi cultura multietnică din Clisura Dunării. Printre activităţile înscrise în program se numară prezentările şi degustarea de produse tradiţionale din smochine, cum sunt dulceţurile, ţuica, prăjiturile cu smochine, dar şi demonstraţii ale culesului fructelor de smochin, parada portului popular şi spectacole folclorice oferite de ansambluri artistice din Clisura Dunării şi din Serbia.

Festivalul Păstrăvului din Ciocăneşti, organizat în august, la Suceava, cuprinde concursuri de pescuit sportiv, concursuri gastronomice şi un concurs de snoave şi glume pescăreşti, parada portului popular, spectacole folclorice şi de divertisment, expoziţii, degustări de vinuri, muzică de fanfară, baluri, mese câmpeneşti şi cine tradiţionale.

August soseşte şi cu Festivalul Plăcintelor, la Oituz, în Bacău, unde pe parcursul a două zile de concurs participanţii vor putea aduce plăcinte gata făcute de acasă, sau le pot prepara pe loc, dar şi cu Festivalul Gulaşului, la Ocna Şugatag, unde cei mai pricepuţi bucătari, amatori şi profesionişti, se întrec pentru a prepara cel mai gustos gulaş. Şi în acest an se va găti bob gulaş şi gulaş normal din carne de vită, carne de porc şi carne de miel.

Deja celebrul Răvăşit al Oilor - Festivalul brânzei şi pastramei, din Runcu, Dâmboviţa, atrage în septembrie tot mai mulţi turişti, care vin să guste renumita branză de burduf şi pastrama de oaie. Sărbătoarea simbolizează sfârşitul anului pastoral şi este un prilej pentru a vă delecta cu tot felul de preparate specifice, printre care şi bulzul.

Pe parcursul celor două zile de desfăşurare a Festivalului Borşului de Peşte, la Crişan, în Tulcea, se reunesc, tot în septembrie, adevăraţi maeştrii în ale gastronomiei de pe tot cuprinsul deltei, în standurile amenajate ca nişte bucătării de vară urmând să fie gătite zeci de preparate din peşte proaspăt, în faţa pofticioşilor.

Pe Valea Călugărească, în Prahova, luna septembrie aduce şi Festivalul Vinului, unde producătorii locali îşi vor vinde licorile bahice, alături de pastramă, cârnaţi, brânzeturi, caşcavea, carne macră, kurtos, struguri, vin, must şi mititei.

Şi pe Valea Doftanei merită să poposiţi în luna lui răpciune, la Festivalul caşcavelei, unde vă puteţi delecta cu caşcavea sau caşcaval pregătit conform tradiţiei, după reţete de sute de ani, dar şi alte bunătăţi, cum este brânza de burduf în bulz rumenit pe jar.

Octombrie anunţă Festivalul Răciturilor, pe Valea Bistriţei, în Gorj. În apropiere de Hobiţa natală a lui Brâncuşi, se întind mese cu sarmale şi piftii, în acelaşi blid, aşa cum numai în Gorj şi Vâlcea se mănâncă, ardei iute, turtă şi ţuică de prune.

Încă un Festival al Borşului Pescăresc se va desfăşura, de data aceasta în octombrie, la Jurilovca, în Tulcea, o bună ocazie pentru ca localnici şi turişti să se adune în jurul ceaunelor cu borş de peşte, lângă malul apei, pentru a participa la toate acţiunile de pregătire a acestei delicatese specifice zonei.

Nu rataţi Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, care se va ţine în localitatea buzoiană Berca, în octombrie, unde vedetele culinare ale sărbătorii, gustoşii Pleşcoi, se vor vine alături de pastramă, brânzeturi de oaie, de capră sau de vacă, diferite produse de panificaţie şi patiserie, must şi vinuri locale de Blăjani, de Zoreşti sau Pietroasele. În program sunt incluse şi concursuri de mâncat cârnaţi contracronometru şi de băut bere, respectiv „Fomilă de Pleşcoi” şi „Setilă de Berca”.

Noiembrie este stropit la Festivalul Ţuicii – Serbările Toamnei, la Vălenii de Munte, în Prahova, o serbare în cadrul căreia se vor întrece producători de ţuică şi palincă, licorile find obţinute din din diverse fructe: prune, mere, pere etc.

Anul se va încheia la fel cum a început, cu o Pomană a porcului din Drăguş, în Braşov. Decembrie aduce acest moment perfect pentru a „fura“ din secretele bucătarilor iscusiţi şi pentru a urmări cum se pregătesc în gospodăriile ţărăneşti bucatele pentru Crăciun şi Anul Nou.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite