Video Turul complet al Peșterii Regilor din Bucegi. Cum arată cea mai vizitată cavernă din țară VIDEO
0Peştera Ialomiţei din Munții Bucegi, supranumită şi Peştera Regilor, este una dintre cele mai interesante și spectaculoase destinaţii turistice din România.

Peştera Ialomiţei din Munții Bucegi, de pe teritoriul Dâmboviței, are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.
Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna.
Sursa video: Visit Brasov Romania / Facebook
Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, de sub Vârful Găvanele (2.479 metri), aflat la 600 metri de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit - numit şi Bucura Dumbravă.
Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii.
Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să încreştineze populaţiile de la nord de Dunăre.
Peștera Ialomiței din Bucegi, primul caz atestat de conviețuire dintre un pustnic și un urs
Zona izvoarelor Ialomiţei a fost populată încă din timpul Evului Mediu, când mai mulţi sihaştri şi-au ales acolo loc de rugăciune. Tocmai de aceea, Biserica Ortodoxă Română recunoaște acel loc drept primul caz monahal atestat de conviețuire dintre un pustnic si un urs. De altfel, este știut că au existat urșii grotelor, fiarele făcându-și veacul prin cele mai întunecate peșteri.
În cadrul Rezervaţiei Naturale Peştera Cocora din Parcul Natural Bucegi se află şi Grota Urşilor, unde au fost identificate schelete de urs preistoric - Spelae. Craniul ursului preistoric se poate observa vizitând Peștera Ialomiței, recent restaurată.
Locul unde se nevoiau sihaștrii
La izvoarele Ialomiţei se nevoiau sihaştrii încă din secolul al XV-lea. Începând cu secolul al XVI-lea numărul lor s-a mărit, odată cu dezvoltarea vieţii isihaste în Argeș, în Muscel şi la poalele munţilor Făgăraş.
Mănăstirea Ialomiţei a fost ridicată în secolul al XVI-lea chiar la intrarea în Pestera Ialomiţei, fiind ctitoria voievodului Ţării Româneşti Mihnea cel Rău.

Peştera Urşilor din versantul stâng al Văii Tătarului a fost menţionată încă din 1911 de C. N. Ionescu. Peştera are două ramuri situate la distanţă de 40 de metri una de cealaltă, dar sunt considerate o unitate, fiind asemănătoare (peştera nr. 1 în amonte şi peştera nr. 2 în aval).
La descoperirea Sălii Urşilor din Peștera Ialomiței au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, Ursus Spelacus Blum. Unele erau chiar la suprafaţă, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urşilor cavernelor.