Peștera Ialomiței din Bucegi, primul caz atestat de conviețuire dintre un pustnic și un urs

0
Publicat:

Peștera Ialomiței sau Peștera Pustnicului este cel mai vizitat obiectiv turistic din Munții Bucegi și, cel mai probabil, la acest lucru au contribuit și legendele care s-au țesut în jurul acesteia.

Craniul ursului preistoric se poate observa vizitând Peștera Ialomiței, recent restaurată. FOTO CS
Craniul ursului preistoric se poate observa vizitând Peștera Ialomiței, recent restaurată. FOTO CS

Zona izvoarelor Ialomiţei a fost populată încă din timpul Evului Mediu, când mai mulţi sihaştri şi-au ales acolo loc de rugăciune. Tocmai de aceea, Biserica Ortodoxă recunoaște acel loc drept primul caz monahal atestat de conviețuire dintre un pustnic si un urs. De altfel, este știut că au existat urșii grotelor, fiarele făcându-și veacul prin cele mai întunecate peșteri.

În cadrul Rezervaţiei Naturale Peştera Cocora din Parcul Natural Bucegi se află şi Grota Urşilor, unde au fost identificate schelete de ursul preistoric- Spelae. Craniul ursului preistoric se poate observa vizitând Peștera Ialomiței, recent restaurată.

Locul unde se nevoiau sihaștrii

La izvoarele Ialomiţei se nevoiau sihaştrii încă din secolul XV. Începând cu secolul XVI numărul lor s-a mărit, odată cu dezvoltarea vieţii isihaste în Arges, în Muscel şi la poalele munţilor Făgăraş. Mănăstirea Ialomiţei a fost ridicată în sec. al XVI-lea chiar la intrarea în Pestera Ialomiţei, fiind ctitoria voievodului Ţării Româneşti Mihnea cel Rău.

Peştera Urşilor din versantul stâng al văii Tătarului a fost menţionată încă din 1911 de C. N. Ionescu. Peştera are două ramuri situate la distanţă de 40 de metri una de cealaltă, dar sunt considerate o unitate fiind asemănătoare (peştera nr. 1 în amonte şi peştera nr. 2 în aval).

La descoperirea Sălii Urşilor din Peștera Ialomiței au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafaţă, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urşilor cavernelor.

Primul caz monahal atestat de conviețuire dintre un pustnic și un urs, în Bucegi. FOTO Bucegi Natura
Primul caz monahal atestat de conviețuire dintre un pustnic și un urs, în Bucegi. FOTO Bucegi Natura

Călugării din mănăstire le-ar fi povestit unor credincioşi vedeniile care li s-au arătat de-a lungul anilor în interiorul grotelor.

Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2022

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, anunţă trecerea la programul de iarnă pentru obiectivul turistic „Peștera Ialomiței”.

Din 1 octombrie 2022, Peştera Ialomiţei îşi modifică programul de vizitare și urmează să fie deschisă în intervalul orar 9:00 - 16:00. Zilele de vizitare rămân aceleași - de luni până duminică. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Grota Urșilor din Bucegi. FOTO MIHAI BOBOCEA
Grota Urșilor din Bucegi. FOTO MIHAI BOBOCEA

Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, județul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 de metri, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 kilometri distanţă, din circul glaciar denumit Obârşia Ialomiţei, situat sub Vârful Găvanele (2.479 m) și poziționat la 600 de metri de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să creştineze populațiile de la nord de Dunăre.

Peştera Ialomiţei se întinde pe 1.128 metri, din care doar suprafața de 480 m este accesibilă şi amenajată pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 5 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite