Imagini vechi, inedite, cu Cabana Peștera. 100 de ani de la inaugurarea primei case de adăpost din munții Bucegi

0
Publicat:

Casa Peștera a fost primul adăpost pentru turiști ridicat în 1923 în Poiana Crucii, în aproprierea Mănăstirii Peștera Ialomiței. Pe locul Casei Peștera, distrusă de un incendiu în luna februarie a anului 1940, a fost ridicată Cabana Peștera.

Casa Peștera. FOTO Târgoviștea restaurată / Facebook
Casa Peștera. FOTO Târgoviștea restaurată / Facebook

Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături şi lingeria completă de pat, casa „Peştera” punea la dispoziţia turiştilor 5 camere la parter şi 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniţă de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu șase locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier şi un grajd pentru vite” (din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946). 

Cabana Peștera a rezistat până în anul 1970 când a fost distrusă din nou de incendiu. În 1974 începe construcția unui hotel, inaugurarea fiind realizată la 31 decembrie 1978.

Inaugurată la 21 septembrie 1923 în prezenţa a peste 60 de iubitori de munte, Casa Peştera a fost primul adăpost montan din zona Padina-Peştera.

Pentru că era un reper pentru turiştii care urcau la Padina, cabana a fost extinsă şi reamenajată, iar în 1930 cabana figura cu patruzeci de locuri distribuite în cinci camere la parter şi trei la mansardă, cu paturi cu somieră, saltele de lână, perne din fulgi şi pături.

Acum Cabana Peștera este Hotelul Peștera, de 4 stele. Lângă hotelul de 4 stele se construiește acum unul de 5 stele. Ambele unui investitor privat, Valentin Calcan, fost senator.

Hotelul de 5 stele va dispune, printre altele, de terase acoperite cu iarbă, panouri fotovoltaice pentru a genera energie verde, teren de tenis și patinoar peste zona SPA.

Ctitorii Casei Peștera

Mihai Haret, Bucura Dumbravă, Emanoil Bucuța, împreună cu Ioan Bianu, D.Z. Furnică, Aurel Stănescu, Sophie Bragadir și Mircea Nenițescu au hotărât să construiască o casă de adăpost pentru iubitorii muntelui, „Casa Peștera” chiar în centrul geometric al Bucegilor, în Poiana Crucii la 1610m altitudine.

În anul 1922 începe tăierea lemnului pentru viitoarea construcție precum și împrejmuirea terenului „pentru ca flora să se poată desvolta în voie, astfel ca să se înfăptuiască acolo, primul Parc Natural din România”.

Intenția fondatorilor a fost să țină deschis permanent Casa Peștera și cu timpul, „localitatea să devină stațiune pentru sporturile de iarnă”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite