Top 15 oraşe cu cea mai bună mâncare din Europa: locul unde găseşti cele mai multe restaurante cu stele Michelin pe metrul pătrat
0Publicaţia Business Insider a realizat clasamentul destinaţiilor europene cu cea mai bună mâncare, în funcţie de numărul restaurantelor cu stele Michelin, dar şi raportat la suprafaţa oraşelor.
Când îşi planifică vacanţele şi nu ştiu ce destinaţie să aleagă, unii oameni se gândesc la itinerariile bazate pe locuri istorice faimose, însă ţin cont şi de experienţele gastronomice pe care le pot avea.
Când ne gândim la mâncarea din Europa, primele locuri care ne vin în minte sunt Italia şi Franţa, ţinând cont de tradiţiile acestor ţări. Cu toate acestea, clasamentul în funcţie de numărul restaurantelor cu stele Michelin este un bun punct de pornire în găsirea celui mai bun oraş europen din punct de vedere gastronomic, deoarece acest lucru garantează o experienţă culinară desăvârşită.
Publicaţia Business Insider a realizat clasamentul ţărilor europene cu cea mai bună mâncare:
Locul I: San Sebastian
Cunoscută drept capitala europeană a mâncării, oraşul spaniol are cele mai multe stele Michelin pe metru pătrat din Europa (este al doilea la nivel mondial, după oraşul Kyoto din Japonia), fiind un paradis pentru iubitorii de mâncare. Aici există 6 din cele mai bune 50 de restaurante din lume, printre care Mugaritz, Akelarre, Arzak sau Martín Berasategu, din cele 9 care au fost recompensate cu stele Michelin. Pentru a lua masa într-unul din aceste restaurante, este nevoie de rezervare cu cel puţin două săptămâni înainte. Cei care doresc o masă mai ieftină pot intra în nenumăratele restaurante de-a dreptul fermecătoare din San Sebastian.
Locul II: Londra
Cu o populaţie de 12 milioane de locuitori, unde sunt incluse zeci de naţionalităţi, şansele de a găsi mâncare bună sunt destul de ridicate. În plus, Jamie Oliver, Nigella Lawson şi Nigel Slater au reprezintă o sursă de inspiraţie pentru toate generaţiile care doresc îmbunătăţirea abilităţilor de gătit.
Bucătăria britanică a cunoscut o adevărată revoluţie până la anii '80, dar şi la începutul anilor '90. Capitala engleză are aproximativ 65 de restaurante cu stele Michelin, care au la cârmă bucătari de top cum ar fi Clare Smyth (antrenat de Gordon Ramsay) şi Jason Atherton.
Locul III – Florenţa
Florenţa este faimoasă pentru „ bistecca alla fiorentina” (o friptură cu o greutate de aproximativ 1.2 kg), care este şi simbolul oraşului.
Oraşul este vestit şi pentru mâncarea stradală: sandwich-ul „lampredotto” realizat cu una dintre cele patru părţi ale stomacului de vacă. Este un produs alimentar sărac, dar foarte gustoas, care este servit cu salsa verde. Cel mai faimos trippaio se găseşte în „Loggia del Porcellino”, chiar în centrul oraşului Florenţa.
În top mai sunt incluse şi Roma, cu o traditie veche în producerea alimentelor provenite din diferite zone, dar şi Paris, capitala dragostei, deţinătoarea celor mai multe restaurante (94) care împreună au 125 de stele Michelin.
Topul celor mai bune 15 destinaţii culinare din Europa:
15. Palermo (Italia)
14. Girona (Spania)
13. Napoli (Italia)
12. Praga (Republica Cehă)
11. Veneţia (Italia)
10. Copenhaga (Danemarca)
9. Paris (Franţa)
8. Roma (Italia)
7. Lyon (Franţa)
6. Amsterdam (Olanda)
5. Modena (Italia)
4. Berlin (Germania)
3. Florenţa (Italia)
2. Londra (Marea Britanie)
1. San Sebastian (Spania)