Românii pot zbura direct în Baku, capitala Azerbaidjanului. „Este o oportunitate pentru turiști”

0
Publicat:

Începând de astăzi, 3 iunie, românii vor putea zbura direct în Azerbaidjan, pe ruta București - Baku, potrivit ministrului economiei, Radu Oprea.

foto avion în zbor
Foto: Pixabay

De astăzi avem zbor direct București - Baku! Este un moment istoric în relația directă dintre România și Azerbaidjan, pentru că, de astăzi, parteneriatul strategic capătă noi dimensiuni. Inaugurarea a avut loc în prezența celor doi ambasadori Gudsi Osmanov și Vasile Soare, dar și a ambasadorilor informali Adrian Mutu și Paul Nicolau. Cu certitudine zborul direct cu o frecvență de 2 ori pe săptămână și care durează 3 ore față de cel cu escală 10-12 ore va genera oportunități atât pentru antreprenori cât și pentru turiști.

Deja, Corina Martin îmi spunea că este în contact cu două agenții de turism din Azerbaidjan pentru a prezenta pachetele de vacanță și a începe colaborarea.

Dar mai mult decât atât, colaborarea cu Azerbaidjan și cu președintele Aliev este strategică în domeniul energiei. De aceea, cu această nouă cursă aviatică directă cred că vom depăși rapid valoarea schimburilor comerciale bilaterale de 353 milioane euro, din care export de doar 23 milioane euro”, a transmis Radu Oprea într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook. 

Ruta directă București-Baku și retur, potrivit ambasadorului României în Azerbaidjan, Vasile Soare, este un vis devenit realitate și un proiect care va sprijini alte două proiecte la care România și Azerbaidjan lucrează: livrarea de energie verde și crearea unui coridor de mărfuri generale între Asia și Europa prin Portul Constanța.

„Un zbor direct în România, pentru mine, ca ambasador este un vis care devine realitate astăzi, după 3 ani de când sunt la post la Baku, pentru că acest moment completează eforturile noastre nemăsurate de a consolida relaţia româno-azerbaijană. Din 2009, România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a propus Azerbaijanului ridicarea relaţiilor la un nivel de parteneriat strategic. Astăzi, eu văd acest moment al primului zbor direct ca o primă legătură fizică dintre Azerbaijan şi România. În 2023, spărgeam gheaţa, creând printr-un efort inter-instituţional, un coridor prin care gazele naturale din Azerbaijan ajungeau în România. Într-un moment de criză, Azerbaijanul ne-a întins o mână. La 1 aprilie, preşedintele Azerbaijanului, domnul Ilhan Aliyev, cel care ne-a întins o mână şi când România era în criză şi avea nevoie de gaze, a înţeles foarte bine solicitarea noastră de a crea această legătură directă. Cert este că astăzi avem această primă legătură fizică dintre România şi Azerbaijan (...) Discuţia a fost pe 1 aprilie, iar decizia pe 8 aprilie şi astăzi avem zborul de la Bucureşti”, a declarat ambasadorul României în Azerbaijan, Vasile Soare, la conferinţa de lansare a operaţiunilor de zbor de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti a rutei ruta Baku - Bucureşti.

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite