Video Paradoxul litoralului românesc: stațiuni ca acum 30 de ani, la prețuri de actualitate: „Mergem la mare să ne umplem de spume”
0În ciuda tot nemulțumirilor tot mai dese legate de litoralul românesc, industria HoReCa de la malul Mării Negre din România se mișcă mult prea încet față de tendințe și de așteptări. Motivul? Cererea mult prea mare în comparație cu oferta.
Deși litoralul românesc rămâne o destinație populară în special pentru turiștii autohtoni, experiențele celor care aleg să petreacă vacanțe aici sunt tot mai des sub așteptări. Experiența unor cunoscuți vloggeri în stațiunea Venus demonstrează din nou că litoralul românesc nu doar ca oferă condiții și servicii sub standarde, dar percepe, de multe ori, tarife similare sau chiar mai mari decât cele din stațiuni de renume din alte părți ale Europei.
Fideli ideii de a prezenta atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative ale vacanțelor lor, prin vlogguri nefiltrate, Florin și Alina, de la Aventurescu, au experimentat personal ce înseamnă litoralul românesc la Marea Neagră, la început de toamnă. Au plecat din nou dezamăgiți, constatând că stațiunile au rămas neschimbate față de acum 30 de ani, în ciuda prețurilor actuale. Și au postat recent pe canalele lor de socializare experiența trăită (VEZI VIDEO).
„Ajungi aici și te lovești de realitate”
„Să vă spunem cât de mare este frustrarea. Mergem pe litoralul românesc, ca să ne umplem de spume. De ce? Pentru că ajungi aici și te lovești de realitate. Realitatea este că litoralul românesc arată în general deplorabil, praf. Nu trebuie să vii într-o stațiune anume. Mulți știu că Venus este o stațiune urâtă, dar nimeni nu zice asta. Am zis să venim în Venus pentru că e stațiune mai liniștită, mai verde, potrivită pentru o familie cu copii”, a explicat Florin de la Aventurescu.
Pe lângă faptul că stațiunea este populară printre familiile cu copii mici, vloggerii români au ales stațiunea Venus și pentru că aveau o rezervare nerambursabilă făcută cu două luni în urmă și nu doreau să piardă banii. În plus, au fost atrași de prețurile mai mici comparativ cu alte stațiuni, precum Mamaia. Au ajuns aici chiar după ce un ciclon extratropical a „măturat” litoralul românesc.
Renovare și nu prea, la patru stele și 100 de euro camera
Au început prezentarea stațiunii cu locul de înnoptare. Au ales să se cazeze la un hotel „proaspăt inaugurat”, de patru stele – în realitate, un hotel renovat. Dar, în ciuda clasificării, a prețului și a „recentei inaugurări”, au avut parte de surprize neplăcute, de la facilități, la micile detalii care le-au lăsat un gust amar, precum lipsa apei sau a minibarului din cameră: „Baia arată semidecent. Este foarte mică. Se vede că este renovată, dar nu pot să spun că este renovată chiar atât de bine. Este destul de murdară și învechită, cu ceva mucegai; instalațiile de baie nu sunt chiar nou-nouțe. WC-ul, dacă ești o persoană mai mare și vrei să te așezi, efectiv nu ai loc. Nu este o baie de patru stele. Camera este confortabilă, dar nu are condiții de patru stele. Este un hotel renovat, dar într-o oarecare măsură, nu arată de patru stele”.
Au mai remarcat și că aerul condiționat, precum și husele de la perne aparțin vechiului hotel și au solicitat perne suplimentare la recepție: „Când am venit, era doar câte o pernă pentru fiecare persoană, nu câte două, cum este normal la orice hotel de patru stele. Camerista, nedumerită, ne-a întrebat de ce avem nevoie de perne suplimentare. Apoi a intrat direct în cameră, să numere câte persoane sunt. A fost o situație ciudată”.
„Hotelul are și puncte forte”
Au fost însă și aspecte pozitive menționate, cum ar fi „patul confortabil” și exteriorul în general: „Trebuie să menționez că holurile hotelului arată foarte bine (cu excepția ușilor de termopan). Baia de la recepție arată mult mai bine decât cea din cameră. La recepție este foarte frumos, iar terasa este foarte drăguță. Partea de exterior este foarte plăcută. Hotelul are și puncte forte, cum ar fi locul de joacă cu gonflabil și micul dejun foarte bun”.
Un alt aspect negativ semnalat a fost parcarea plătită – 25 de lei/zi: „Mi se pare un pic exagerat să plătești extra pentru parcare, având în vedere că ai deja cazare. La un hotel de patru stele, acest lucru nu ar trebui să fie necesar”.
„E chiar scump. În Grecia, mâncarea și băutura sunt mult mai ieftine și mai bune”
După prezentarea condițiilor de cazare, Florin a făcut o scurtă plimbare prin stațiune pentru a ilustra motivele frustrării sale: hoteluri abandonate, clădiri neterminate, trotuare fără asfalt și alge pe plajă – inexistente la vecinii bulgari care folosesc plase pentru a le preveni. Pe scurt, un peisaj dezolant: „N-am venit în Venus nici pentru a face reclamă negativă, nici pentru a denigra turismul românesc. Mi se pare frustrant, pentru că litoralul arată atât de deplorabil și de neîntreținut, în ciuda prețurilor care nu sunt chiar mici”.
Legat de prețuri, vloggerii de la Aventurescu au prezentat tarifele pentru mâncare la început de septembrie în stațiunea care se laudă cu unele dintre cele mai mici prețuri de pe litoral: meniul zilei – 45 de lei / 9 euro, porția de hamzie – 35 de lei, creveți la tigaie – 62 de lei, păstrăv (100 g) – 17 lei, deci aproximativ 51 de lei/porție, profiterol – 30 de lei, o cafea – 17 lei, și un expresso – 12 lei. „Este chiar scump. În Grecia, de exemplu, mâncarea și băutura sunt mult mai ieftine și de calitate superioară”, a concluzionat Florin.
„Problema este cum arată stațiunea în general”
Au dorit să arate și cum se prezintă litoralul la scurt timp după ciclonul extratropical care a lovit malul Mării Negre: „Ciclonul nu are nici o vină pentru cum arată stațiunea. Ce a rămas după ciclon nu este de speriat. Nu e niciun dezastru. Plajele sunt intacte, poți merge la plajă, tavernele și restaurantele sunt deschise. Nu ciclonul este problema, ci cum arată stațiunea în general – drumurile, hotelurile și calitatea restaurantelor. Este într-o stare deplorabilă. Când vii aici cu entuziasm să te bucuri de plajă, ai parte de dezamăgire. Mi se pare frustrant să vii pe litoral și să te umpli de nervi. Probabil că, dacă mergeam în Mamaia, ar fi fost mult mai bine, dar mult mai aglomerat și mai scump. Sunt șanse slabe să găsești cazare în Mamaia în perioada aceasta cu 100 de euro pe noapte pentru patru persoane (doi adulți și doi copii mici - n.red.)”.
Pe scurt: „Stațiunea Venus arată exact ca în anii '90. Nu s-a schimbat nimic. Ca să fac o comparație, mi se pare că arată similar cu Batumi, un orășel tot de la malul Mării Negre din Georgia. Se aseamănă foarte mult cu România, poate chiar un pic mai bine”.
„Litoralul românesc nu duce lipsă de clienți, oricât de rău ai vorbi despre el”
Și tot vloggerii au răspuns la întrebarea de ce nu este o problemă că multe stațiuni arată „deplorabil” și nu se schimbă mai nimic: „Pentru că foarte mulți turiști continuă să vină pe litoralul românesc, deoarece este foarte la îndemână. Are o suprafață destul de mică, iar cererea este mult mai mare decât oferta. Turiști sunt, indiferent de cum arată. Litoralul românesc nu duce lipsă de clienți, oricât de rău ai vorbi despre el și oricâți nemulțumiți ar fi; mereu se vor găsi și mai mulți turiști dispuși să vină și să cheltuie aici. Cred că acesta este și motivul pentru care nu se investește așa de mult. Pe toată perioada verii, litoralul este plin”.
„Cu banii cheltuiți aici într-o săptămână puteți merge în Italia, Spania sau Grecia”
Iar la final, Aventurescu a încheiat cu un apel important: „Vreau să încurajez pe toți cei care aleg litoralul românesc să nu se limiteze doar la a critica, ci să aducă la lumină și problemele reale: mizeria, lipsa de curățenie și lipsurile din hoteluri. Faceți publice aceste neajunsuri, pentru că doar așa se poate face ceva pentru îmbunătățirea situației”.
Și, conștient că va primi și critici pentru prezentarea legată de stațiunea Venus, Florin a mai atras atenția asupra unui aspect important: „Cu banii pe care îi cheltuiți aici într-o săptămână, puteți merge în Italia, Spania sau Grecia și veți avea parte de condiții mult mai bune. Deși am spus de multe ori că aceasta va fi ultima vizită pe litoralul românesc, îmi pare că nu am reușit să mă conving. În ciuda încercărilor repetate, schimbările nu se văd. Așadar, aceasta va fi ultima noastră vizită aici. Săptămâna viitoare, ne îndreptăm spre Mallorca pentru o croazieră de o săptămână”.