Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
0Milioane de americani merg în vacanțe la mare și caută soare, nisip și mare. Mulți însă nu își dau seama cât de periculos poate fi să sapi o groapă banală în nisip.
În februarie 2024, o fetiță de 7 ani a murit după ce o groapă de aproximativ (1,5 metri) săpată în nisip ea și fratele ei s-a prăbușit asupra ei, îngropându-o de vie, scrie sciencealert.com
În calitate de cercetător în știința de coastă, Stephen P. Leatherman, profesor de știință la Universitatea Internațională din Florida, care a studiat plajele de mulți ani, a fost chemat să ajute la investigarea morții fetei.
În timp ce mulți oameni din apropiere au intervenit pentru a încerca să o elibereze pe fată după ce gaura de nisip s-a prăbușit, pompierii locali nu au putut ajunge decât la câteva minute după incident - prea târziu pentru a resuscita victima.
Săparea gropilor în nisip poate părea inocentă, dar dacă gaura este suficient de adâncă și se prăbușește asupra unei persoane, este extrem de dificil să scapi. De fapt, cercetările sugerează că mai mulți oameni mor din cauza sufocării îngropate cu nisip decât din cauza atacurilor rechinilor.
Nisipul de cuarț, alcătuit din dioxid de siliciu, este cel mai comun nisip care se găsește pe plaje, cu excepția coastelor tropicale, unde se găsesc plaje cu nisip de coral, formate din carbonat de calciu.
Nisipul este instabil
„Nisipul este mai stabil atunci când este umed, deoarece tensiunea superficială dintre apă și boabele de nisip poate menține grămada de nisip în poziție verticală. Dar odată ce se usucă, grămada se va prăbuși, deoarece nu mai există tensiune superficială. Deci, dacă săpați o groapă în plajă, aceasta va rămâne stabilă atâta timp cât nisipul rămâne umed. Odată ce se usucă, gaura se prăbușește”, spune cercetătorul.
Când fie nisipul care formează gaura se usucă sau cineva stă lângă marginea găurii, adăugând greutate suplimentară, gaura de nisip se prăbușește, iar boabele grele umplu toate spațiile deschise din gaură. Acest lucru nu lasă aer disponibil pentru ca o persoană prinsă să respire.
„În timp ce schiorii prinși în avalanșe își pot prinde mâinile pentru a forma un buzunar de aer, deoarece zăpada este ușoară, nu este cazul când nisipul se prăbușește. Salvarea unei persoane prinsă într-o groapă de nisip se poate dovedi dificilă, pentru că nisipul este atât greu, cât și instabil. Pe măsură ce salvatorii scot nisip pentru a elibera victima, gaura va continua să se prăbușească sub greutatea salvatorilor și să se umple din nou cu nisip. Salvatorii au doar aproximativ trei până la cinci minute pentru a salva o persoană care este prinsă într-o gaură de nisip înainte de a se sufoca”, mai spune Leatherman.
Profesioniștii precum pompierii trebuie să plaseze scânduri peste gaură atunci când salvează pe cineva de la prăbușirea unei găuri de nisip. În acest fel, ei pot ajunge în jos și pot folosi unelte pentru a îndepărta nisipul fără a pune nicio greutate direct pe marginea găurii.
Experții recomandă să nu săpați niciodată o groapă mai adâncă decât înălțimea genunchiului celei mai scunde persoane din grupul dumneavoastră (0,6 metri) fiind adâncimea maximă.
Prăbușirea găurilor de nisip a dus la 31 de decese, majoritatea copii și 87% bărbați, din 1997 până în 2007 în SUA.