Video Apariție de coșmar: un șarpe de doi metri, filmat pe litoral. Ce facem în astfel de cazuri VIDEO
0Un șarpe de cel puțin doi metri i-a speriat pe turiștii din Costinești. Imaginile au strâns zeci de mii de reacții pe platformele de socializare și mii de comentarii. Temperaturile ridicate sunt responsabile de astfel de apariții din ce în ce mai frecvente.
Un filmuleț în care un turist încearcă să îndepărteze un șarpe de pe plajă, la Costinești, a stârnit valuri pe rețelele de socializare. Reptila a fost filmată pe o plajă din sudul litoralului, zilele trecute.
Dr. veterinar Adrian Bîlbă a comentat incidentul pentru un post de televiziune local. Turistul care a îndepărtat șarpele este „curajos și responsabil”, a spus cercetătorul științific.
„Animalele acestea ar trebui să fie protejate, chiar dacă nu fac parte dintr-o specie monument al naturii (...) Este un șarpe de apă, o variantă a șarpelui de casă care s-a adaptat mediului acvatic, un pic mai măsliniu, și care caută și el broscuțe sau peștișori cu care să se hrănească.”, a spus dr. Adrian Bîlbă.
Temperatura ridicată a apei Mării Negre reprezintă motivul pentru care șarpele a ajuns pe plajă, a mai spus specialistul. Acesta este și motivul pentru care ne confruntăm cu o invazie de alge pe litoral.
„În primul rând, ne uităm în ochii șarpelui, dacă are pupilele rotunde, e nepericulos. Vorbesc de situația în care ești la munte. (..) E bine să nu-l strivim, să-l batem, să-l luăm cu nuiaua, ci să-l luăm de codiță și să-l relocăm.”, a completat specialistul.
În plus, marea, nisipul, plaja plină de turiști nu este un spațiu sigur nici pentru animal. De aceea, acesta ar trebui relocat în zonele cu apă dulce: bălți, lacuri. Pe malul bălților sau al apei nu întâlnim șerpi periculoși, a precizat doctorul în științe veterinare.
Zilele trecute, un șarpe de aproape un metru a creat panică la o terasă din centrul Brașovului, unde clienții au fugit speriați. Incidentul, filmat și postat pe pe TikTok, a adunat rapid zeci de mii de vizualizări.
Astfel de cazuri sunt din ce în ce mai întâlnite în ultima vreme. Jandarmii recomandă cetățenilor să nu se apropie de șerpi, să reacționeze cu calm și să solicite ajutorul autorităților în astfel de situații.
Meduze și alge pe litoral
Plajele din Constanța sunt acoperite de alge și meduze. Vegetația marină a umplut plajele, iar mirosul neplăcut îi face pe turiștii să stea departe de apă. Autoritățile intervin noaptea cu utilaje pentru a curăța nisipul, dar situația se agravează pe zi ce trece.
Pe plajele din diferite stațiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre, tonele de alge și meduze moarte sunt vizibile, iar mirosul puternic este greu de suportat.
Administratorii plajelor fac eforturi pentru curățarea nisipului, dar problemele persistă.
Cu toate acestea, biologii spun că fenomenul este unul normal.
„Mare, valuri, alge - adică viață”, a descris în câteva cuvinte fenomenul Adrian Bîlbă, fostul director al Delfinariului din Constanța.
„Este un fenomen natural. (...) De ce mai mult la noi decât la bulgari și la turci? Apele puțin adânci favorizează dezvoltarea algelor și a plantelor subacvatice, a unei câmpii subacvatice, care este ruptă de valuri, deseori, și formează aceste depuneri. Apele noastre sunt nutritive”, explică medicul.
Deși turiștii sunt deranjați de pădurile de alge, acesta este un fenomen important pentru planetă, „fiindcă sechestrăm carbon, suntem cei mai buni în Europa din acest punct de vedere”, accentuează specialistul.
Și Dan Negru a comentat subiectul pe Facebook: „În fiecare vară algele de la mare sunt breaking news de frică. Totuși, algele sunt pentru mare ce sunt copacii pentru pământ. La noi, algele sunt “din vina” Dunării…Noi, ăștia nemulțumiți vara de căldură și iarna de frig.”
Deranjați sau nu de alge, meduze, șerpi sau de prețurile mari, turiștii nu lipsesc de pe litoralul Mării Negre.