Gata cu vacanţele ieftine în Grecia? Guvernul grec vrea să mărească taxele în turism ca să plătească datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitele pentru restaurante ar urma să crească de la 13% la 23%, iar pentru hotelieri de la 6,5% la 13%. FOTO Arhiva Adevărul
Impozitele pentru restaurante ar urma să crească de la 13% la 23%, iar pentru hotelieri de la 6,5% la 13%. FOTO Arhiva Adevărul

Una dintre soluţiile avansate de guvernul grec pentru a plăti datoria către BCE şi FMI ar putea să ducă în curând la creşterea substanţială a preţurilor în domeniul turismului. Operatorii turistici avertizează că o astfel de măsură ar putea să echivaleze cu un “sărut al morţii„ pentru singura industrie profitabilă din Grecia.

Turismul este la acest moment cea mai profitabilă sursă de venituri pentru Grecia, motiv pentru care guvernul elen are în vedere dublarea taxelor şi impozitelor pentru acest sector, în speranţa că astfel se va reuşi plătirea datoriei către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE). Măsura ar urma să vizeze hotelurile şi restaurantele, notează Daily Mail. O astfel de măsură va duce automat şi la creşterea tarifelor practicate, iar turiştii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru o masă la restaurant sau pentru cazare.

Astfel, impozitele pentru restaurante ar urma să crească de la 13% la 23%, iar pentru hotelieri de la 6,5% la 13%. O altă propunere, susţinută de premierul elen Alexis Tsipras, vizează creşterea impozitului în cazul mai multor insule care beneficiau de o reducere a TVA-ului de 30% faţă de restul Greciei.

Patronii de restaurante au avertizat în cursul zilei de ieri că o astfel de măsură echivalează cu un „sărut al morţii“ pentru afaceri, în timp ce hotelierii susţin că se pregăteşte asasinarea cu premeditare a turismului. Thanassis Papanikolaou, preşedintele asociaţiei restaurantelor din Grecia, a explicat pentru publicaţia „Kathimerini“ că au mai avut parte de un astfel de scenariu în 2011, când creşterea taxelor de la 13% la 23% a însemnat închiderea a 4.500 de firme şi pierderea a 40.000 de locuri de muncă.

Un purtător de cuvânt din partea asociaţiei hotelierilor din Grecia a afirmat la rândul său că dublarea taxelor va determina turiştii şi marii opertori din turism să se reorienteze către destinaţii mai ieftine, iar acest lucru va duce, cu siguranţă, spre declinul singurei industrii profitabile din Grecia. Pe de altă parte, un reprezentant al Organizaţiei Naţionale de Turism din Grecia a punctat că „Grecia va rămâne o destinaţie turistică importantă şi competitivă indiferent de măsurile care vor fi luate“.

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite