FOTO VIDEO Destinaţie recomandată de Lonely Planet: Povestea Muzeului Farmaciei din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche farmacie din Cluj-Napoca, „La Sfântul Gheorghe“, atestată în 1573, este una dintre recomandările făcute de Ghidul Lonely Planet. Aprecierile nu se limitează doar la muzeu, ci subliniază stilul aparte prin care custodele instituţiei ştie nu numai să menţină trează atenţia vizitatorilor, ci şi să le smulgă zâmbete.

Dacă ajungeţi în Cluj-Napoca trebuie să poposiţi şi pe la Muzeul Farmaciei. De ce? Pentru că merită! Pentru că acolo se află cea mai valoroasă colecţie de instrumente farmaceutice din ţară, iar modul în care custodele muzeului, Radu Crişam, vorbeşte despre acestea este unul fermecător.

Aer de prezentator TV

Acelaşi lucru l-au spus şi cei de la faimosul ghid de călătorii Lonely Planet.

“Am fost conduşi de un farmacist haios, în halat alb de laborator. Cu aerul unui prezentator de concurs TV, el arată spre vitrine de sticlă aparent normale, care conţin însă praf de mumie pisată, simboluri alchimice medievale şi sticluţe pictate din secolul 18 în care se ţineau afrodisiace. Vorbeşte un pic de engleză. Dacă spui WOW, s-ar putea să îţi răspundă sec: Pentru tine… interesant… pentru mine… e ceva normal!”, scrie Lonely Planet, citat de site-ul neoficial al muzeului, creat de bloggerii clujeni.

Farmacie, parţial plăcintărie, muzeu

Colecţia de Istorie a Farmaciei se află în cea mai veche farmacie din Cluj şi a patra din ţară, farmacia „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din 1573. Din secolul al XIX-lea, spiţeria a fost cunoscută ca farmacia Hintz, după numele proprietarilor, explică revista online de călătorii din Cluj-Napoca cluj.travel.

Muzeul a fost inaugurat în anul 1954, după ce farmacia a fost naţionalizată. Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, în subordinea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Muzeul este găzduit în trei camere de la parterul Casei Hintz, retrocedată recent urmaşilor foştilor proprietari. Din aceasta cauză, viitorul colecţiei este incert.

Ce este cert e că unul dintre cele mai căutate ghiduri turistice din lume, Lonely Planet, a descris la superlativ muzeul. „Pentru asemenea locuri călătorim – superbe, satisfăcătoare, mereu surprinzătoare”, notează celebrul ghid în dreptul muzeului, relatează cluj.travel, revista online de călătorii din Cluj-Napoca.

Picturi cu simboluri farmaceutice pe pereţi

În tururile muzeului, Radu Crişan le povesteşte vizitatorilor că locul în care se află este sediul celei mai vechi farmacii a Clujului, datată în 1573, că în 1767 s-a făcut pictura murală existentă, pictură cu simboluri farmaceutice: pomul vieţii cu şarpele lui Esculap, cocorul cu piatra în gheare ca protector al vieţii şi pe colţuri, cornul abundenţei.

Clădirea în care se află Muzeul Farmaciei, care datează din secolul al XVI-lea, devine, în 1573, prima farmacie a Clujului. Din 1863 intră în proprietatea familiei de farmacişti Hintz.
Odată cu venirea comuniştilor la putere, în clădire începe să funcţioneze o plăcintărie.

În 1950, o parte din clădire e ruptă pentru a se crea pasajul existent azi, iar patru ani mai târziu,  profesorul clujean Valeriu Bologa îi convinge pe cei de la conducere că tradiţia merită păstrată şi spaţiul devine muzeu al farmaciei, cum este şi azi.

„E o clădire monument de excepţie, din secolul al XVI-lea. Multe clădiri s-au dus pe apa sâmbetei după 1989. Ar fi păcat să se piardă şi acest monument, să ajungă de râsul lumii ori plăcintărie, ori crâşmă. Ar fi păcat", afirmă Radu Crişan.

Mai multe detalii puteţi găsi pe muzeulfarmaciei.ro sau direct de la Radu Crişan care abia aşteaptă să spună povestea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca oricărui curios ce trece pragul bătrânei spiţerii.

Film cu prezentarea muzeului făcută de Radu Crişan:

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite