Video Fascinantul castel vechi de 3.000 de ani și misterele sale. Van, capitala milenară de pe tărâm turcesc

0
Publicat:

Turcia este o țară care fascinează prin diversitatea sa culturală, istorică și naturală. Situată la intersecția dintre Europa și Asia, această națiune oferă un amestec unic de influențe istorice și tradiții, cu o istorie ce se întinde pe mii de ani. De la vechile orașe imperiale până la peisajele naturale uimitoare, Turcia este un tărâm de legendă, unde trecutul se îmbină armonios cu prezentul.

Când ne gândim la Turcia, ne vin în minte destinații celebre precum IstanbulAntalya sau Cappadocia, care atrag turiști din întreaga lume datorită peisajelor pitorești și bogăției culturale. Totuși, dincolo de litoralul Mării Egee și al Mediteranei, de orașele subterane sau de stâncile stranii, se află o parte mai puțin cunoscută a acestei țări fascinante, plină de mistere neexplorate.

De-a lungul mileniilor, teritoriul Turciei de astăzi, punte între Orient și Occident, a fost leagănul multora dintre marile civilizații. Perșii, macedonenii, sasanizii, romanii, grecii, bizantinii, selgiucizii, otomanii și alții au lăsat în urma lor o serie de comori al căror mister nu a fost dezlegat pe deplin nici până acum.

Tărâm de legendă - „Perla Estului”

Van, spre exemplu, este un oraș important în regiunea Anatoliei de Est, cunoscut pentru bogăția sa istorică și naturală. Cu deschidere la cel mai mare bazin închis din Anatolia, Lacul Van cunoscut și sub denumirea de „Marea Van”, orașul se bucură de o moștenire culturală de aproape șapte milenii.

Fiind poarta către Anatolia, Van se află pe un teritoriu ce poartă urmele numeroaselor civilizații milenare. Orașul a servit drept capitală a Regatului Urartu, cunoscută sub numele de Tushpa, timp de secole.

Situat la 1.640 de metri deasupra nivelului mării, Van își întâmpină vizitatorii cu o călătorie misterioasă prin apele turcoaz, temple antice și un trecut glorios milenar.

În zona Lacului Van, pe malurile estice unde se află acest oraș uluitor, povestea Turciei prinde viață într-un mod unic, aducând la lumină legendele și tradițiile care au sculptat istoria acestei națiuni fascinante în piatră, la propriu.

Capitală a Regatului Urartian în secolul al IX-lea î.Hr., Van a fost adesea denumit „Perla Estului“ datorită frumuseții peisajului din jur. Astăzi, este un oraș în plină dezvoltare care găzduiește impresionanta Cetate Van.

O excursie pe aceste tărâmuri îți oferă șansa de a te bucura de o atmosferă culturală profundă, de a savura preparate delicioase, în special mic-dejunul recunoscut la nivel mondial, și de a descoperi o istorie ce fascinează.

Castelul Van, bijuteria arhitecturală a Antichității

Castelul Van (VEZI GALERIA FOTO), situat în provincia cu același nume din estul îndepărtat al Turciei, este o fortăreață uluitoare cu o istorie bogată ce datează din perioada Regatului Urartu (aproximativ secolele IX-VI î.Hr.).

Fortificația masivă din piatră impresionează prin importanța istorică pe care o reprezintă pentru civilizațiile antice, dar și prin arhitectură - fiind construită pe o stâncă masivă - și prin dimensiunile sale (se întinde pe o suprafață de 46 de hectare, având o lungime de 2 km și o înălțime de aproximativ 100 de metri).

Inscripțiile antice de pe zidurile sale, care cu greu au fost descifrate, inclusiv una aparținând regelui persan Xerxes, depun mărturie despre o istorie extraordinară, încă puțin cunoscută. De altfel, părți din zidurile sale au rămas intacte până în zilele noastre, fiind cel mai impunător și mai greu de cucerit castel al perioadei sale. 

Citadela se află la cinci kilometri de centrul orașului și a fost construită între anii 840 și 825 î.Hr. la ordinul Regelui Sarduri I. De asemenea, este unul dintre cele mai importante situri arheologice ale culturii urartiene, oferind perspective valoroase asupra acestei civilizații antice misterioase. Eforturile de conservare și restaurare sunt continue pentru a proteja și prezenta acest patrimoniu inestimabil. De aceea, a fost inclus pe lista tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO în 2016.

Fortăreața-oraș, Capitala Regatului Urartu

Castelul Van a funcționat ca o fortăreață-oraș, cu temple, palate, morminte și depozite (VEZI ANIMAȚIA VIDEO). Fosta capitală a urartienilor include așadar clădirile regale ale acestei civilizații – printre ruine numărându-se ziduri și fundații, podele sculptate direct în rocă, camere funerare pentru regi, sanctuare în aer liber, inscripții regale pe stânci și alte artefacte istorice. Aceste rămășițe păstrează impresionantele urme ale celor 250 de ani de domnie și reflectă complexitatea statului urartian bine organizat.

Impunătoarele ziduri ale cetății au fost construite în mare parte pe terase de rocă, caracteristice arhitecturii urartiene. Prima construcție a cetății este Turnul Sardur (Sardurburç), situat pe marginea vestică. Fortăreața interioară este compusă dintr-un complex palatinal și un templu, cunoscute sub numele de Palatul Vechi. De asemenea, pe fațada sudică a clădirii există opt morminte săpate în stâncă.

Castelul Van reprezintă așadar cea mai impresionantă fortăreață a Anatoliei din Epoca Fierului. Contribuțiile revoluționare ale urartienilor în estul Anatoliei și în Caucaz sunt evidente în diverse domenii, precum arhitectura, metodele de producție și stilul de viață, iar construcția reflectă stilul distinctiv al arhitecturii urartiene, folosind blocuri mari de piatră bine șlefuite.

Citadela situată pe un promontoriu stâncos oferă o priveliște impresionantă asupra orașului Van, a lacului și a vulcanilor din jur, indicând importanța sa strategică în diferitele epoci. Poarta principală și alte intrări sunt exemple de arhitectură militară sofisticată din Antichitate.

A fost extinsă și modificată în diferite perioade istorice. „După declinul Regatului Urartu, castelul a fost folosit de diverse imperii, inclusiv de persani, care au contribuit la dezvoltarea sa. În perioada bizantină și arabă, castelul a continuat să fie un punct strategic important. În timpul dominației otomane a fost folosit ca garnizoană militară și a fost întărit și mai mult”, a dezvăluit ghidul turistic Adem Kocaman pentru „Weekend Adevărul“, în timpul unui voiaj organizat de Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Turcia

Istoria cuneiformă gravată în piatră

Van a fost inclus în regatul stabilit de Regele Tigranes I în secolul I î.Hr. Romanii și sasanizii din Persia s-au luptat pentru controlul orașului o perioadă, după care a devenit stat-tribut către arabi în secolul al VII-lea și a prosperat sub dinastia armeană Bagratid în secolul al VIII-lea. Regiunea a căzut sub stăpânirea turcilor selgiucizi după victoria lor asupra Bizanțului (1071) și a fost anexată ulterior de Imperiul Otoman în 1543. Apoi, forțele rusești au ocupat orașul între 1915 și 1917, în timpul Primului Război Mondial.

De-a lungul secolelor, diversele civilizații care au ocupat regiunea Anatoliei, unde se află Van, au lăsat amprenta lor asupra Cetății Van, contribuind la dezvoltarea și transformarea sa. Fiecare epocă a adus un nou strat de istorie, cultură și arhitectură, reflectând diversitatea moștenirii acestui loc emblematic.

De la inscripțiile cuneiforme ale regelui persan Xerxes, gravate în stâncă, până la fortificațiile urartiene și otomane, castelul oferă o incursiune fascinantă în trecutul îndepărtat și este un punct de atracție esențial pentru orice vizitator al Turciei de Est.

Inscripția lăsată de Regele Xerxes I pe zidurile Cetății Van, spre exemplu, este o declarație de putere și legitimitate imperială. Textul este gravat în trei limbi – persană veche, elamită și babiloniană – și face parte din tradiția inscripțiilor regale ale Imperiului Ahemenid. În traducere aproximativă sună astfel: „Un zeu mare este Ahuramazda, cel mai mare dintre zei, care a creat acest pământ, care a creat acest cer, care a creat omul, care a creat fericire pentru om, care l-a făcut pe Xerxes rege, un rege pentru toți, un singur conducător pentru toți. Eu sunt Xerxes, marele rege, regele regilor, regele a tot felul de oameni cu tot felul de origini, regele acestui pământ mare și lat, fiul regelui Darius, Ahemenidul. Regele Xerxes spune: Regele Darius, tatăl meu, prin harul lui Ahuramazda a construit mult care a fost bun și a dat ordin să se sape această nișă, dar pentru că nu a făcut o inscripție, eu am poruncit ca această inscripție să fie făcută”.

„Imaginați-vă că acum 3.000 de ani erați familia regală care trăia aici”

Castelul Van reprezintă, de altfel, o atracție majoră pentru turiștii interesați de istoria antică și de peisajele spectaculoase ale regiunii. „Imaginați-vă că acum 3.000 de ani erați familia regală care trăia aici. Bineînțeles, regele și regina, împreună cu oamenii bogați, locuiau în acest castel impunător, iar în jur se aflau soldați și localnici. Toate aceste vaste terenuri care se văd cât cuprinzi cu ochii în jur erau folosite pe atunci pentru agricultură – oamenii munceau din greu. Există multe regate ale urartienilor, dar dacă vreți să rețineți câteva nume, să-i amintim pe Regele Sarduri, Regele Argishti și Regele Menua. Întreaga perioadă de peste două secole a fost marcată de mai mulți regi care au condus această zonă. Din locul în care ne aflăm acum, în fortăreață, puteți vedea orașul la 360 de grade, frumosul Lac Van și Muntele Erek în fundal”, a mai menționat ghidul turistic făcând referire la priveliștea fascinantă pe care o oferă fortăreața.

O parte a fortăreței, situată între vechiul oraș Van și Lacul Van, a fost distrusă de cutremure, războaie, căutători de comori și neglijență. Totuși, la mică distanță, chiar în apele Lacului Van, a mai fost descoperit un alt castel misterios, o dovadă a comorilor impresionante ascunse în această zonă a Turciei, încă prea puțin promovată. Vom reveni cu altă ocazie pentru a povesti despre aceasta și multe altele.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite